2020. január 1., szerda

Bye-bye 2019

Ahogy mondani szoktam, egy újabb év, ugyanazok a helyzetek és ugyanazok a kretének, de legalább az illúziónk még megvan. Ennek tükrében a 2019-es év semmivel sem kezdődött jobban vagy rosszabbul, mint a 2018-as, és ez már önmagában sokat elmond. Szerencsés rátalálásom a hangoskönyvekre azonban megfordította az esélyeimet.

Lábjegyzet ugyan, de azt hiszem ezen a ponton fontos megjegyzés, hogy az audiobook és a fizikai könyv között már nem teszek különbséget, és nem tekintem csalásnak sem, mivel kiderült, hogy a hangoskönyv az agynak ugyanazon részeire hat, mint az olvasás. Ráadásul a diszlexiások számára kimondottan hasznos lehet, és mint érintett, klassz dolognak titulálom, illetve gátlás nélkül imádom a műfajt. Nem minden hangoskönyv egyforma színvonalú, de a legtöbb pozitív irányba befolyásolja a tényleges élményt. Egy jó narrátorral erősen közepes regény is lehet gyenge négyes, de azért inkább az az általános, hogy egy pocsék regény, még a tökéletes hanggal is csak rossz marad.

No, akkor vágjunk bele! 2019-ben is megismerkedtem néhány új íróval, és köztük nem kevés nő is akadt. A kellemes meglepetések közé tartozott Samantha Downing bemutatkozó könyve, Jennifer Ashley laza krimisorozata, Theodora Goss okos és szórakoztató fantasyije, ahogyan Caroline Kepnes hátborzongató antiromantikus regényei is. A férfiak közül kiemelkedett Kőhalmi Zoltán skandináv krimi paródiája, TomClancy Jack Ryan univerzumának bevezető része, és Daryl Gregory különös családjának története. 

Böszörményi Gyula sorozatába nagyon lelkesen fogtam bele, és a lendület nem is fogyott el csak a harmadik, erősen túlírt és felesleges csavarokkal telített kötetig. Szóval a viszonyunk most meglehetősen kétes, ahogyan Anna Gavaldával történt ismerkedésem is.
Határozott csalódás volt a The Beautiful Ashes, nem is igen értettem, mi történt Frosttal, és kár tagadni, akadt néhány közepes olvasás is. 

Természetesen szerepel néhány kedvenc írom is a listában, mint Rick Riordan, Agatha Christie, Alan Bradley, Lee Child és az újabbak közül Barry Lyga. Sikeresen befejeztem a kiváló Engelsfors trilógiát, és fejest ugorva az ismeretlenbe, az ismertető kategóriába is belekezdtem, méghozzá nem is gyengén, Oliver Tearle könyvével. 

Ismételtem néhány alkalommal, pontosabban nyolcszor, ami talán kicsit sok, az összes olvasmányom 13%-át teszi ki, de voltak napok, amikor más nem segített. Ahogyan az is megesett, hogy egy-egy hangoskönyv is több hétig tartott, amiből azt szűrtem le, az olvasási válságnak is teljesen mindegy a formátum. A dolgok csak úgy történtek körülöttem, és nem tagadom, néha elment a kedvem mindentől, de tudtam, hogy csupán átmeneti lesz, ahogyan máskor is az volt, és a végén igazam lett.

A hullámvölgyek miatt belekezdem Julia Cameron egyik könyvébe is. A The Artist's Way arra lenne hivatott, hogy kimozgassa az embereket az alkotói válságukból, mindegy, milyen művészetért rajonganak, és még arra is is, hogy bárki felfedezhesse a művészi vénáját. A 12 hetes program azt ígéri, hogy felszínre hozz olyan eltemetett dolgokat is, amikre talán nem vagyunk felkészülve. Nos, eltalálta, nem voltam rá felkészülve, ezért a 4. héten befejeztem. Itt ülök egy rakat félbehagyott történettel, és egy csomó új ötlettel, amit képtelen vagyok leírni, de gyanítom, nem 2019 feladata volt kihozni belőlem a maximumot. Ez volt az egyetlen könyv, amit idén úgy hagytam félbe és vettem le a jelenleg olvasottak listájáról, hogy nem is szándékozom mostanában befejezni. Majd valamikor... egyszer.

Legalább született néhány újabb Variálós Vasárnap, mert a 4 pont néggyel több a nullánál, és ennek őszintén örülök. Viszont a mindenféle válság ellenére a blogra 2015-óta nem került fel ennyi bejegyzés - 74, juhúúúú! -, jóllehet zömében könyvekről szóltak. A legtöbb olvasási élményemről írtam már, bár akad még néhány a csőben a lista végéről, amiről nyilvánvaló okokból már csak 2020-ban születhet cikk.
Egyetlen újítást vezettem be, az sem igazán kreatív, de valamikor tavasz környékén elkezdtem feltüntetni a magyar megfelelőket is az idegennyelvű olvasások mellé. Ettől mondjuk piszok hosszú lett minden cím, viszont úgy láttam, mintha kicsit szívesebben olvasnátok olyan posztokat, melyek alanya megtalálható a magyar polcokon is.

És akkor a számok tükrében, eredetileg 35 könyvet tűztem ki 2019-re, mert nem voltam optimista, amit végül 60-ra emeltem, mégis 61 lett a vége. Oldalakban ez 22563-at jelentett - igen, az audiokat is beszámítva -, ami megnézhető a Goodreads-en is, ha valakit érdekel.
Ahogy fentebb írtam, összesen 8 ismétlésem volt, és az összes könyv közül csak 34%, azaz 21 volt papír alapú. Valamikor augusztustól alkalmaztam, több kevesebb sikerrel, hogy a hallgatás mellett egy-egy könyvet is forgattam, ennek következtében a legtöbb papírolvasásom is onnan datálódik.  No de vissza a számokhoz, 61-ből csupán 14-et írtak magyar nyelven. Az előzményekből könnyedén kiszámolható, hogy 40 hangoskönyvet hallgattam, és ez, a kimaradó 7 könyvvel összesítve, 47 angol nyelvű élményt jelentett. 

Úgy alakult, hogy több női írót olvastam, mint férfit, könyvekre bontva 34-26 a hölgyek javára - beleszámítva a társírókat is, de nem számolva Cecily Gayford szerkesztését, és Richard Castle a férfiak közé került, bár fogalmam sincs ki vagy kik a tényleges írók. Szeretném meg, de legalább a közelben tartani ezt az arányt, mert egy újabb világ tárult ki a korábban ki tuja miért, kizárt írók miatt.

Azt hiszem, egész jó évet zártam, remélem, nálatok is hasonlóan alakult. És itt szeretném megköszönni az egész éves kitartásotokat, és remélem, velem tartotok 2020-ban is. Boldog új évet kívánok mindenkinek!
















A 2019-es könyvek listája:

1. Poppy Dennison: Mind Magic (Triad #1); 
6. Stephen Hunter: Point of Impact (Bob Lee Swagger #1);  
8. Kate Collins: Mum's the Word (A Flower Shop Mystery, #1); 
13. Agatha Christie: The Moving Finger (Miss Marple #4); 
46. Stephenie Meyer: The Chemist; 
49. Agatha Christie A Caribbean Mystery (Miss Marple #10);
55. Charlaine Harris: Dead to the World (Sookie Stackhouse #4);
60. Cecily Gayford szerkesztésében: Murder at Christmas: Ten Classic Crime Stories for the Festive Season;
61. Gregory Ashe: Pretty Pretty Boys (Hazard and Somerset #1).

9 megjegyzés:

  1. BÚÉK, drága! :)

    Olvasási válsághoz/nehézséghez képest szép hosszú a listád. :) A szerzők háromnegyedét nem ismerem, nem tudom, ez mennyire szégyen... Ajánlanál valamit belőle, ami szerinted nekem is bejönne? Azokon túl, amikről évközben már beszéltünk. :)

    Remélem, idén is jókat olvasunk, és olvashatlak téged is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. BÚÉK! :*

      A párhuzamos olvasás és hallgatás is segített, meg voltak azért ebben pindurka könyvek is, néhány órás hallgatások. :)

      Nem emlékszem már pontosan, mit beszéltünk, de ha Stephanie Garber kimaradt, lehet, vele érdemes lenne megismerkedned,laza fantazi, és Jennifer Ashley-t is nagyon szórakoztatónak találtam. Thriller ugyan, de az Elbűvölő feleségem szerintem olyan határeset, ami neked is bejönne. Rachel Joyce Ellopott pillanata komolyabb, de esélyes lehet, sajnos magyarul még nincs, de Oliver Tearle könyvét szerintem élveznéd. Biztos egy csomó tényt már tudsz belőle, de nekem a legtöbb új volt, és komolyan élveztem. :)

      Úgy legyen! :)

      Törlés
    2. A Secret Libraryről beszéltünk, igen, az érdekelne is. Valamiért a Caraval nem vonz, a fantasyt amúgy már nagyon megválogatom. A többi még esélyes lehet. :)

      Törlés
    3. Jaj, tényleg! :) Volt róla szó. Megértem a válogatósságot, a YA-k 99%-ban ki vannak nálam is zárva, de az ajánlással csak az a baj, hogy amiben szinte biztos vagyok fantasy szinten, az nincs magyarul. :( Pedig Theodora Goss annyira okos kevert világot írt a kedvenc Gothic horror kitekert szereplőivel, és Holmesékkal, csak kéne neki egy jó kiadót találni...

      Törlés
  2. "egy újabb év, ugyanazok a helyzetek és ugyanazok a kretének, de legalább az illúziónk még megvan" - hát ezt imádom :D

    Olvasási válsághoz képest tényleg sokat olvastál, de ami a darabszámnál sokkal fontosabb, úgy látom, visszajött az olvasás / hallgatás élvezete is. Nálam is kb hasonló a helyzet, szóval nem zártunk rossz évet :)

    Boldog új évet néked, kívánom, hogy a tavalyi legjobb legyen az idei legrosszabb ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már megérte! ;) No de igaz! Ha már illúziónk sem lenne a változásról, tényleg nem is változna semmi, mert észre sem vennénk a lehetőségeket.

      Volt, amikor sem nem olvastam, sem nem hallgattam, semmit, aztán amikor egyszerre ment mindkettő, akkor felgyorsultak a dolgok :D

      :o Valóban! ezt szoktam kívánni én is, aztán ki tudja miért, elszoktam róla, de neked is hasonlókat. :)

      Törlés
  3. Jaj reeea, hát szakadok! :D "egy újabb év, ugyanazok a helyzetek és ugyanazok a kretének, de legalább az illúziónk még megvan" Bögrére ezt a feliratot! :"D
    Wow, tök jó, hogy belinkelted ezt a cikket a hangoskönyvekről és az agyról! Én eléggé utálom, amikor bizonygatnom kell, hogy ez bizony olvasás ugyanúgy, és igen, rövidítetlen, és igeeeen, felfogom, amit hallok. -.-' Kedvenc regényeim is kerültek már ki hangoskönyvek közül, ugyanúgy meg tud találni valami, ha meg akar, és ugyanúgy unom, vagy nem kedvelem ami nem tetszik, ha felolvassák, ha papíron van. A színvonal, meg a felolvasás, felolvasó persze ronthat-javíthat az élményen, de a szöveg u-gya-naz. :D

    "Nos, eltalálta, nem voltam rá felkészülve, ezért a 4. héten befejeztem." Elérkeztünk következő kacajomhoz! :D
    Tök jó, hogy raktál olvasmánylistát is! :) És az utolsó, cicás kép nagyon cuki.
    Sok jó könyvélményt 2020-ra is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már össze kéne gyűjtenem azokat a mondatokat, amiket bögrére vagy felvédőre javasoltál. :D

      Ha tudtam volna, hogy erről témázunk, megtartottam volna akkorra, de ott majd bővebben kifejtem. ;) Jap, az elmúlt másfél évben sorozatokat kezdtem el és fejeztem be hallgatva. Nem nőtt százasra a könyvek listája, mert hallgatni sem tudok rendszerint többet, mint amennyit olvasok. Szóval van egy csomó tévhit és vélemény a kérdésben, ideje rendbe tenni. :)

      Az olvasmánylista ötlete teljes egészében tőled jött, és ilyenkor megvan az esély, hogy aki lemaradt, de talál valami érdekeset a listában, hát rákattint és elolvassa. :)

      Köszönöm! Neked is! :)

      Törlés
    2. Össze bizony! :D egy egész új irányzatú webshopot nyithatnál ehhez! ;)
      Rendben, én várom! :)) Azért bőven van a témában még, mesélni való, meg helyretenni való is. ;)

      Sejtettem, mert már pár éve is megtetszett neked a kilistázás nálam. :) Bizony, ilyenkor szerintem is lehet böngészni a bejegyzések közt, én is rákattintottam párra. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...