2020. január 8., szerda

Jennifer Ashley: Scandal Above Stairs (Kat Holloway Mysteries #2);

Jennifer Ashley is a 2019-ben megismert új írók közé tartozik, nőként pedig hozzájárult az erősen férfi dominált polcaim egyensúlyozásához is. Persze minden önmagában még kevés lenne, csakhogy az első rész kellemes hangulata után idő kérdése volt, mikor nyúlok majd a következő kötetért. Vagy legalább a play gomb után.

Az élet Lord Rankin londoni házában, a háziúr nélkül is teljesen normálissá vált, semmi izgalom vagy kaland, amíg Lady Cynthia arra nem kéri Kat Hollowayt, a ravasz és nem utolsósorban kiváló szakácsnőt, hogy nézzen utána egy képrablásnak, amivel a tulajdonos a saját feleségét, történetesen Cynthia barátnőjét, vádolja. Kat viszonylag hamar átlátja a helyzetből adódó furcsaságokat, és meglátogatja Daniel McAdamet, aki történetesen egy zálogházban vadászik lopott műkincsekre. A dolgok némileg eldurvul, amikor az üzletben egy szétvert fejű férfi hulláját találják, és Kat mindent félredobva a rendőrségre siet.

A ház, a személyzet és környezet ismerős, ami ad egy folyamatosságot, és tényleg sorozat érzetet kelt. A hangulat egyből megalapozott, Kat konyhájában folyton sül és rotyog néhány dolog, és ezek a hétköznapi dolgok valahogy közelebb is hozzák a szereplőket. A világ ugyanis kényelmes és biztonságos. Ami szintén csak a látszat. Amikor a derék szakácsnő nyomozni kezd Lady Cynthia kérésére, hamarosan kiderül, hogy több előkelő házba is betörtek.

Lord Rankin ugyan átengedi a házát sógornőjének, de mivel egy kisasszonynak sem illik felügyelet nélkül maradnia, a nagybátyja és nagynénje költözik be a potyába. Ennek ellenére a pénzre, mintha  a sajátjuk lenne, nagyon ügyelnek, ami miatt Katre és a komornyikra maradnak a hiányzó házvezetőnő feladatai is. Mindezek tetejében még mindig nincs megfelelő segéd a konyhába, de ezt a problémát Daniel megoldottnak tekinti egy tinilány beajánlásával.

Tess Parsons zsenge kora ellenére majdnem komoly bajba keveredett, csakhogy McAdam, akinek jó orra van az ártatlanok kiszagolásához, megmenti és még munkát is szerez neki. A kislány borzasztóan hálás, és őszintén rajong a férfiért, szabad szájú, többet mond, mint kéne, de Kat Holloway lát benne fantáziát, így úgy dönt, megtanítja mindenre, amit csak tud. A kislány szeleburdisága és ragaszkodása ellenére érzi, hogy nem teljesen őszinte vele, mégsem bolygatja a dolgot, idővel úgy is minden kiderül, addig azonban rengeteg egyéb dolga akad.

Ott a titokzatos hulla, McAdam sehol sincs, a betöréssorozat már nem kizárólag ez előkelő negyedet és úri társaságot, hanem a Nemzeti Múzeumot is érinti. Sőt, valaki folyamatosan dézsmálja a Rankin ház éléskamráját is. Kat a nyomozás során összeakad McGregor nyomozóval, akit egy cseppet sem nyűgöz le a kotnyeles szakácsnő, és az őt árnyékként követő Tess sem, és benne van a levegőben, hogy csak idő kérdése egy újabb hulla felbukkanása.

Kat aprólékos, gondos természete és a lánya iránt érzett őszinte szeretete mélyen emberi. Kapcsolata Daniellel még mindig sokkal inkább van ismerkedő szakaszban, mint kapcsolatban, de mindenki látja és tudja, hogy összetartoznak. És ha már McAdam, kapunk némi képet a munkájáról, újabb apróságok derülnek ki a múltjáról, jóllehet azoknak sem kell félniük, akik szeretik a titokzatos férfi karaktereket, mert koránt sem teljes a kép.

A kor álszentsége még mindig, ennyi idő után is döbbenetes, véleményem szerint Kat nem megesett nő, mivel férjnél volt, amikor szült. Az, hogy a férje bigámista, nem az ó szégyene, mégsem tudhat senki a lányáról. Cynthia barátságát kiérdemelte, de mivel személyzet, nem nézik jó szemmel, és az is fájdalmas, ahogyan a Ladyt folyton és finoman presszionálják a férjhezmenetelre.

Anne-Marie Piazza ismét kitűnő munkát végzett. Szinte kedvet érzek végighallgatni az összes hangoskönyvet, amit narrál. A krimi szál nem túl összetett, nagyjából egyensúlyban áll a történet egészével. Enyhe iróniával átitatott, bemutatja a viktoriánus kort az árnyoldalával együtt. A nők helyzetével, megítélésével, a cselédek és nincstelenek életével. Ahogy Tess elsírja magát a boldogságtól, amiért egy másik szolgálóval közös ágyban alhat, gyakorlatilag mindent elárul. És mindezek ellenére csak úgy jól esett. Tényleg jól! Könnyed, laza, élvezetes, épp nekem való csacskaság.

8/10

Itt beleolvashattok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...