2020. december 31., csütörtök

2020, rendhagyó voltál, azt elismerem, de azért menj a...

Nehéz bármit is írni erről az évről, legalábbis olyasmit, amit már nem említettem meg az idei, baromi kevés bejegyzésem egyikében. 2020 több volt mint bizarr, például minden eddigi rekordot megdöntött az emeletről kieső orosz orvosok száma. Úgy tűnik, veszélyes lehet az emeleten élni, igaz, akadt köztük, akinek a testén késszúrást is találtak, de ez is csak azt bizonyítja, milyen zordak a magas épületek arrafelé. Aztán míg a világban egyre több helyen a mutáns vírussal küzdenek, a kínaiaknak külföldre kell látogatniuk, ha tesztelni szeretnék a 3. fázisban lévő vakcináikat, mert náluk nincs egy darab beteg sem. Elképesztő bravúr! Jó, jó, ez a nagyvilág, viszont nálunk legalább minden tökéletes! Nos, nemigazán! És az is sejthető, hogy a 2021 első fele sem lesz sokkal másabb, de legalább az anya nő, az apa meg férfi... Kinek mi a  fontos, ugye!

Tavaly azt írtam: "Ahogy mondani szoktam, egy újabb év, ugyanazok a helyzetek és ugyanazok a
kretének, de legalább az illúziónk még megvan." És az a helyzet, hogy ennél jobban nem tudom összefoglalni 2020-at sem. Legfeljebb annyit fűznék hozzá, mostanra már illúzióim sincsennek, és elvesztettem a meglepődés képességét is. Annyi fura hírrel találkoztam idén, annyi minden történt globálisan, de velem, a családommal, barátaimmal is, és olyan gyorsan eltelt ez a 365 nap - pedig az év egy jelentős részét itthon töltöttem -, hogy már a szemöldököm sem szalad fel. Semmitől. Mindent elfogadok úgy, ahogy jön, és én még a szerencsésebbek közül vagyok. Sok családnak nagyon nehéz, elvesztették a munkájukat, vagy kevesebb lett a fizetésük, a születési kivonatba beégették a nemeket, gyerekek százait fosztották meg az örökbefogadás esélyétől, de hála az égnek, amiért Kaleta Gábort még időbe hazahoztuk, szép és döngő léptekkel Indexeltünk a SZFE előtt, masszív ereszcsatornákat építenek Brüsszelben, és apa is férfi...  

Igazán sajnálom, amiért igazságtalan voltam a hosszú bevezetőmben, hiszen azért történek jó dolgok is. Ugyan a családomat nemigazán láttam, de több emberrel szorosabb lett a kapcsolatom, és minden apróság felértékelődött. Van már saját kovászom, Bogyó névre hallgat, rákaptam a fermentált zöldségekre, hegynyi fehér kimcsit termeltem be, és az ecet készítésben is sikereket könyvelhetek el.
Persze ez mind a másik blogomra tartozna, amire még a Napi falatnál is kevesebb bejegyzés született. És ezért azt hiszem, szükségtelen megvallanom, de sosem látott mélyponton voltam írás és olvasás tekintetében is. Mondjuk egy hajszállal jobb a helyzet, mint 2018-ban volt, de ha figyelembe vesszük az év eleji lendületet, lehetett volna sokkal jobb is.  

Több sorozatot olvastam idén - 35 könyvem tartozott sorozathoz, akad köztük, ami véget ért, egy párba csak most kezdtem bele -, sok női íróval, aminek örülök. Sokkal több fizikai könyvet forgattam a tavalyi évhez képest, és a hangoskönyvek mellett megjelent az éltemben 3 olyan podcast is, amik képregény feldolgozások voltak - de csak kettőt jelölt a Goodreads. A nyelvek aránya kiegyensúlyozottá vált, 24 angolra 24 magyar jutott. 
2020-ban olvastam életem első kalózfordítását is, egy kínai regényből, aminek nincs angol kiadása, és a hírek szerint nem is igen várható - ahogy nálunk sem. Ez a regény lett az idei leghosszabb darabom, és tagadhatatlanul a kedvencek közé került. Bár kevés híja volt, hogy nem folyt ki a szemem, utálok gépen olvasni. De aztán csak belekezdtem egy másik rajongói darabba is, ami lazán 3000 oldal felett van - nagyjából 10%-nál tartok -, jóllehet baromira érdekel, mégis előfordulhat, hogy majd elolvasom az utolsó 300 oldalt, aztán kész, mert nem bírok ennyi ideig a képernyőre meredni. 

Különben a női-férfi írók arányában nem vagyok biztos, de mindenkit nőnek jelöltem, aki BL-t, vagy MM-et írt, mert az általam ismert egyetlen kivételtől eltekintve, úgy hiszem, férfiszerelemről leginkább nők írnak, és mivel a legtöbb név vagy alkotói állnév, vagy kínai, és fogalmam sincs a neméről, saccoltam, aztán legfeljebb nincs igazam. A műfaji besorolásba nyilván vannak átfedések, amit betettem a romantikus irodalomba, az lehetett fantasy és/vagy krimi is. 

Az elmúlt években felkerült néhány MM darab a listámra, most megérkeztek a BL-ek is. Az ázsiai regényekre általánosságban jellemző, még ha yaoi besorolást kaptak is, mások, mint a nyugati MM-ek, és igen, az idei kedvenceim is ebből a szériából elmélkedett ki. Az egyik a The Untamed , a másik pedig Priesttől a már emlegetett, hobbi fordítók munkáját dicsérő Guardian.

Holly Jackson A Good Girl's Guide to Murder sorozatának mind két kötete elbájolt, abszolút kedvenc lett, de szorosan mögötte liheg Theodora Goss sorozatának második kötete is. Kicsit hosszú lett ugyan, de minden percét élveztem. A férfiak közül Edgar Cantero regénye tetszett a leginkább, de azt sem tagadhatom, hogy Mitch Albom idén is megríkatott. Kellemes meglepetéssel két írót, Anthony Horowitzot és Szerb Antalt üdvözöltem, lesz még folytatás, itt is, ott is. 

Igazán rossz olvasási élményem szerencsére nem volt, akadt pár erősen közepes, és bár összességében nem volt rossz, de a szájhúzás 2020-as díját Christelle Dabos: A tél jegyesei  és Elizabeth Mundy: In Strangers' Houses regényei holtversenyben kapták. 

Arányaiban több ismétlésem volt - 9 a 48-ból -, mint elvárható lett volna, de mindennel így volt ez. Nem csak könyvek, filmek és sorozatok tekintetében is erősen visszaesetem. Magamhoz képest több romantikus darabot olvastam, azonban ide került pl. a már emlegetett The Untamed 4 kötete is, amiben ugyan van szerelmi szál, de messze nem romantikus irodalom, így a besorolás nem is jelent sokat. 

A kitűzött 50 könyvet nem sikerült teljesítenem, ezt is elengedtem, mint annyi minden mást ebben az évben. Darabszámra nem lenne olyan kevés ez a 48, és ha őszinte akarok lenni, másfél hét két könyvre, úgy, hogy nem dolgozom, több mint elégendő idő, csak hát nem volt kedvem semmihez. Év elején még bíztam benne, hogy ez az év jobb lesz, mint a tavalyi volt, és lám, nem így lett. Nem nagy meglepetés, 2020 már csak ilyen.   

Akárhogy is alakult ez az év, adjunk érte hálát, mert legalább elmúlt - vagy néhány óra múlva elmúlik. Az idei legjobb legyen jövőre a legrosszabb, kívánom, hogy mindenki jusson túl minden nehézségen, és jövő ilyenkor, a következő értékelőnél csupa móka és kacagás legyen minden - mondjuk, ha igaza volt Nostradamusnak, akkor májusig háromszor is kihalunk, no de innen szép nyerni! És mindent félretéve, az elvitathatatlan tény, hogy az anya nő, az apa pedig férfi...  

Tudom, ez a poszt most nagyon hosszú lett, meg kicsit talán ironikusabb is, de valójában sokat nevettem az év során. Mondjuk leginkább az élet szürrealitásán, de ezen a ponton meg kell köszönnünk a mémgyáraknak, a rengeteg online programot szolgáltatóknak - lásd mondjuk itt és itt -, a YouTube-nak, Dimash hangjának - amihez sajnos, bármennyire is szeretnék, nem mehetek hozzá - a Dumaszínházasoknak, annak a mocsok Gizinek külön is, mert nélkülük fele ennyire sem lett volna jó. 

A végén azért beismerem, értékeltem, 2020 az egyediségedet, szerettem itthon lenni, itthonról dolgozni. Tanultam új dolgokat, élményeket gyűjtöttem, híztam egy csomót, és baromi sokszor kerültem hullámvölgybe, amiről tökéletes képet adnak a twitterre írt vasárnapi  #ahéttanulsága(i) bejegyzéseim. Az élet azonban már csak ilyen, normális, ha egyszer lent, máskor meg fönt vagyunk. Amig lélegzünk egyaránt kijut örömből és bánatból is, és sok múlik azon, mennyire tudjuk megragadni boldogságunk forrásait. Erősen törekszem ez utóbbira magam is, mégis szilárdan hiszem, hogy 2020, már csak az abszurditása miatt is, a Mothy Python ajánlásával jött létre.

Még így utójára megfogadom, hogy megpróbálok az elmaradt értékelésekből megírni annyit, amennyit csak tudok - helyesebben, amennyihez kedvem, időm, nyunyókám lesz-, és megköszönném a Cherry Magic! mangakájának, továbbá a sorozat készítőinek a munkájukat, mert ez az ártatlan és elbájoló BL hozta meg újra a kedvemet az íráshoz, amitől pedig jobban érzem magam. Nektek pedig hálás vagyok az egész éves kitartásotokat, és remélem, velem tartotok 2021-ben is, akárhogyan is alakul. Boldog új évet kívánok mindenkinek!



Ha több számra vagytok kíváncsiak, akkor itt megnézhetitek az összes oldalszámomat, legrövidebb és leghosszabb könyvemet és így tovább. 

És akkor íme a 2020 olvasmányainak listája: 

01. M.C. Beaton: Agatha Raisin and the Day the Floods Came (Agatha Raisin, #12);
02. Lyssa Kay Adams: The Bromance Book Club (Bromance Book Club #1);
03. Darren Shan A Living Nightmare (Cirque du Freak #1) - Rémségek ​Cirkusza (Darren Shan regényes története 1.)
04. Anne Rice: Prince Lestat and the Realms of Atlantis: The Vampire Chronicles 12;
05. Edgar Cantero: Meddling Kids - Kotnyeles kölykök;
06. Virginia Woolf: Orlando;
07. Vámos Miklós: Töredelmes vallomás;
08. Vince Flynn: American Assassin - Amerikai bérgyilkos (Mitch Rapp #1);
09. M.C. Beaton: Death of a Gossip - Hamish ​Macbeth és a nagy lazacfogás (Hamish Macbeth #1);
10. Jeaniene Frost: Wicked Bite (Night Rebel #2);
11. Christelle Dabos: A tél jegyesei (A tükörjáró #1);
12. Deborah Harkness: The Book of Life - Az élet könyve (All Souls Trilogy, #3);
13. Jenő Rejtő: Vesztegzár a Grand Hotelben;
14. Holly Jackson: A Good Girl's Guide to Murder (A Good Girl's Guide to Murder #1);
15. Leslie L. Lawrence: A gonosz és a fekete hercegnő;
16. Leslie L. Lawrence: Álmaim asszonya (Báthory Orsi történetei #1);
17. Leslie L. Lawrence: Mogyoróallergia (Báthory Orsi történetei #2.);
18. Leslie L. Lawrence: Huan-ti átka;
19. Leslie L. Lawrence: Miranda Koporsója;
20. Elizabeth Mundy: In Strangers' Houses (Lena Szarka Mysteries #1);
21. Gerald Durrell: Férjhez adjuk a mamát;
22. Agatha Christie: Éjféltájt;
23. Benjamin Percy: Wolverine: The Long Night és a The Lost Trail;
24. Charlotte Brontë: Jane Eyre;
25. Böszörményi Gyula: Nász és téboly (Ambrózy báró esetei #4);
26. Theodora Goss: European Travel for the Monstrous Gentlewoman (The Extraordinary Adventures of the Athena Club #2);
27. Darren Shan: The Vampire's Assistant (Cirque du Freak #2);
28. Chris Carter: The Crucifix Killer (Robert Hunter #1);
29. Anthony Horowitz: Magpie Murders (Susan Ryeland #1);
30. Eden Finley: Deke (Fake Boyfriend #3);
32. Leslie L. Lawrence: Sindzse szeme;
33. Szerb Antal: Utas és holdvilág;
34. J.D. Robb: Glory in Death (In Death #2);
36. Mo Xiang Tong Xiu: The Untamed - A démoni kultiváció nagymestere 2.;
37. Holly Jackson: Good Girl, Bad Blood (A Good Girl's Guide to Murder #2);
38. Vince Flynn: Kill Shot (Mitch Rapp #2);
39. Kurt Busiek: Marvels;
40. Priest: Guardian;
41. Anthony Horowitz: Stormbreaker (Alex Rider #1);
42. Mo Xiang Tong Xiu: The Untamed - A démoni kultiváció nagymestere 3.;
43. K.J. Charles: A Case of Possession (A Charm of Magpies #2);
44. K.J. Charles: A Case of Spirits (A Charm of Magpies #2.5);
45. Bittersweet: Sotus - Igaz szerelmünk története (Sotus #1);
46. Mo Xiang Tong Xiu: The Untamed - A démoni kultiváció nagymestere 4;
47. K.J. Charles: Slippery Creatures (The Will Darling Adventures #1);
48. Mitch Albom: The Next Person You Meet in Heaven: The Sequel to The Five People You Meet in Heaven (The Five People You Meet in Heaven #2)

Évzárót írtak még: 
.
Feltöltés alatt

20 megjegyzés:

  1. Boldog új évet neked is! :) Én biztos itt leszek jövőre is, ha még élek (közeledem ahhoz a korhoz, amikor ez már reális elvárás).
    Szemkifolyás ellen jó módszer egy e-könyv olvasó. ;)

    A 48 nagyon jó, bár tudom, hogy nem ennyit szoktál, de ez van. 2020-ról nem írok inkább semmit, de mindjárt vége, hacsak nem kerülünk valami rohadt időhurokba, és arra ébredünk, hogy még mindig az van. De ez még viccnek is rossz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De bolond vagy! :D Mondjuk a jelenlegi helyzetet elnézve, én sem vehetek biztosra már semmit, de még tervezek pár évtizedet, azért :D Nem e-könyv formátum, szóval nem segítene ezen semmi sem. Lehet, valahogy le lehet tölteni, de nem találtam hozzá olyan megoldást, amit én is meg tudnák csinálni, szóval maradt az adott oldalon való olvasás és a képernyő. :)

      Most azért ezen az időhurkon felnevettem. A net teli van erre utaló mémekkel, és bár senki sem repesne a boldogságtól, rájönnénk, milyen volt szegény Philnek az Idétlen időkigben. :D

      Törlés
  2. Tuti, hogy ennek a Dimashnak ez a saját hangja, nem valami trükk? :O Bámulatos.

    VálaszTörlés
  3. Tuti, bizony! 6-6,5 oktáv a vájtfülűek szerint, ő meg azt mondja, hogy nem érdekli. Konkrétan van fent olyan dala, amiben leénekel a zongoráról, mondjuk helyesebb lenne azt mondani, lesípol, de hogy bámulatos, az nem is kérdés. :) Azt hiszem 26 éves, és folyamatosan változik a hangja, nyilván ez az élete és sokat gyakorol, korrekt tenor és szoprán is... De tud mélyebbre is menni. Tényleg beleszerettem a hangjába. Oldalt ki vannak rakva a kedvenc videóim tőle, a 2-at és a 3-at is nagyon ajánlom, az elsőt linkeltem be. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :O Az biztos, hogy rendkívül különleges hang, érdekes, Az ötödik elem áriája jutott eszembe róla.

      Törlés
    2. Azt ajánlja lejjebb Nima! mert természetesen elénekli. :D

      Törlés
  4. én is csak ismételni tudom magam, mintha tavaly is írtam volna már, hogy nagyon érdekes korban élünk. nekünk nem lehet kívülről nézni, bár én néha próbálom, és fogalmam nincs, hova fogunk a végén kilyukadni, mi az, ami megmarad, és mi fog teljesen eltűnni, vagy valami mássá (többé, kevesebbé) alakulni. nem csak politikailag, hanem társadalmilag is, világszinten. remélem, majd odaát valaki megmutatja, mi lett ebből.:))

    az e-readert én is csak ajánlani tudom.;) egészen más élmény ám, mint képernyőről.

    az untamed meglepően jó, bár először nem tudtam, mire vállalkoztam...:) de visszafogott és ízléses, legalábbis az első rész. meg szerencsére van rendes története is, ami nem is sikkad el. aztán majd meglátjuk.

    a 48 könyv nem rossz szám, bár én már kezdem inkább úgy mérni ezt, hogy abból, amennyit olvastam, melyik a valóban érték, ami adott is valamit. szórakozást, tudást, az mindegy, csak emlékezzek rá.

    BÚÉK itt is, Reea.:)

    (Dimashra húgom is rátalált, pont két napja mutatta. hallgassátok meg az áriát is az ötödik elemből. eszméletlen jó.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van. Minden változik, semmi sem állandó, és vannak korszakok, amikor ezt a változást napi szinten látják, és nehéz az embernek képben maradnia, a jelenlegi is ilyen, de a dolgok jelenlegi állása szerint nem biztos, hogy szeretném tudni, mi lesz a vége... :D gyáva vagyok.

      A The Untamed egyik varázsa, az általam olvasott ázsiai BL-ek varázsa, hogy baromi jó alapsztorija van, és ez meg is marad a végéig. A romantikus szál nem megy a történet rovására, bár a negyedik részben tapasztalati szintre lép, ha érted mire gondolok... :D Én már befejeztem, szerintem zseniális.

      Igazad lehet ebben is, de az érték egyedi, és valójában a magamrészéről pedig kezdem azt gondolni, minden élmény add valamit hozzám, mindből tanulhatok, és így mindem lehet érték a maga szintjén. Különben meg olyan jól esik néha csapkodni egy kicsit. :D

      Én természetesen ismerem a Diva dance-ot, több verzióban is láttam már. Akkor is, a mikor elkezdte énekelni, és akkor is, amikor már énekelte egy ideje, bár fél hanggal mélyebben kezdi, a végén leénekel a zongoráról. Ténylege szerelmes vagyok *-* :D

      Köszönöm, Nima, neked is! :*

      Törlés
    2. jaja, arra gondoltam, hogy ha visszagondolsz az olvasásodra, akkor egyrészt legyen mire visszagondolni, meg érezze úgy az ember, hogy érdemes volt elolvasni.

      uh. a negyedik rész sokára van, van időm felkészülni.:D

      Törlés
    3. De valamire csak azért jó visszagondolni, mert olyan szép ívben repült a falnak, amikor elhajítottam. vannak 10 pontos könyveim ebben az ágban! :D

      Valóban... még van időd, az ötödik meg maga lesz a fertő! :D Jaj, már alig várom! :D

      Törlés
  5. Pont most végeztem az évösszegzőm megírásával, úgyhogy jöttem ide olvasgatni. :) Egy jó dolog van a 2020-as évben: hogy pár óra múlva vége lesz. Az időhurokról szívesen lemondok, elég volt egyszer átélni ezt a 366 napot. :D
    Reméljük, 2021 csak jobb lesz ennél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy érzem, Zsuzska, nincs benned elég kalandszellem! :D Amiben tudok veled osztozni. Idén volt február 29? Totál elfelejtettem... Pont erre volt szükségünk, még egy napra ebből az évből! :D Pedig már tegnap véget érhetett volna. :D
      2021 legalább egy kicsivel rövidebb lesz! ;)

      Törlés
  6. Hát én remekül szórakoztam az évértékelődön, valahogy úgy érzem, ezeket olvasni nagyobb élmény lesz ma + holnap, mint az egész 2020 :P (bár nekem speciel nem volt rossz évem...) a Cecíliás mémért külön köszi, még nem láttam, azóta fetrengek :D

    Én is roppant keveset olvastam idén, de ezt is el kellett engedni, mint sok mást, a számok amúgy is csak számok, a lényeg az élmény, amit ad vagy nem ad a könyv (vagy bármi más).

    Boldog új évet neked, őrizd meg a humorod és töltekezz sokat új élményekkel ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cecílke mémjei idén mindent vittek, de különösen ez, azért is linkeltem, mert egy darabig baromi jól szórakoztunk rajta, hátha valakinek új lesz. És lám! :)
      Az pedig külön szuper, hogy szórakoztatónak találtad az értékelőmet. Belőlem ez az év iróniát váltott ki, és mostanában már nem is feltétlen próbálom visszafogni. Bár azért ez egy moderált változat. :D

      Így van, ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Élvezni kell azt, ami van, és ha az most nem a könyvek, hát nem azok. Megvárnak. ;)

      Köszön9öm, neked is hasonló szépeket! :*

      Törlés
  7. Boldog új évet kívánok! :)
    Az embereken, a politikán én is folyamatosan megrökönyödtem tavaly, amikor azt gondolná az ember nincs ennél lejjebb... de van. A humor nagyon fontos, ezzel csak egyetérteni tudok :D
    A Ceci nénis meme-n sírtam, de sajnos nem tudom mit kéne tennem, mert a W-t lehagyták a listáról :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Humor nélkül megbolondultam volna tavaly. A politikai hírek miatt is, meg úgy álltalában mindentől... is :D Segített kinevetni magam, mások görcsét jobban megérteni. Azt gondolom, empatikusabb lettem, de hogy ez tényleg így van-e, majd kiderül... :D

      Most megnéztem újra, mert persze észre sem vettem, hogy nincs W. De akkor tied minden szabadság, és az vonatkozik rád, amelyiket csak szeretnéd. Vagy megpróbálhatód a vezetékneved második betűkét. ;)

      BÚÉK neked is!

      Törlés
  8. Imádom a stílusod, nagyon jól szórakoztam a poszton, köszi! ;) Éljenek a Cilis mémek és a nyunyókák! Meg a hunyorgó Ivy is ;)
    Amúgy pedig tök sokat olvastál, örülök, hogy voltak köztük jó élmények is.
    Aztán, hogy mit hoz 2021... majd meglátjuk, és megbírkózunk vele... ha máshogy nem, hát iróniával.
    BÚÉK!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, örülök neki. No igen, Cílike a pont az i-n, a fenyőfa csúcsdísze. :) Ivy meg... A maszk miatt nem hordok szemüveget, mert állandóan párás, és így sem, meg úgy sem látok. :D

      Íróniával minden, még 2021 is sokkal elviselhetőbb. :) És jelezném, most nem írtam el a nevedet sem. Lassan, de csak fejlődők. :D

      BÚÉK neked is! :)

      Törlés
  9. Ivy olyan cuki, ezentúl eszembe jutsz majd róla. :D
    Nahát, miért, tavaly elírtad a nevem? Totál nem emlékszem ám ilyenekre. :D :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D 2019-ben is és 2020-ban előfordult, igen. Szóval ez az év talán jobb lesz. :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...