2020. december 30., szerda

Sherry Thomas: A Study in Scarlet Women (Lady Sherlock #1)

Sokat vártam ettől a könnytől, jó kritikákat olvastam róla, és később Brigi és Tünde is szentelt neki egy adást. Igaz, mire kijöttek vele, már rég belekezdtem - és meg is álltam vele -, de végülis ők győztek meg arról, hogy érdemes a végére járnom. Jól tették! Köszönöm, csajok, mert nélkülitek sosem sikerült volna!  

Charlotte Holmes másik három lánytestvérével él a szüleivel, és bár nagyon is nyilvánvaló, hogy más, mint a többiek, az élete egyértelmű, amikor eljön az ideje férjez megy, én elhagyja a szülői házat. Csakhogy ő nem ilyen életet tervez magának. Nem lát más kiutat, minthogy botrányos viszonyba kezdjen, ami hatására kikerül az eladó lányok sorából. Kicsit elszámítja magát, és kénytelen képesítés nélkül megszökni otthonról. S míg ő a konzervatív korlátokkal küzd, három váratlan haláleset borzolja fel London nyugalmát, amibe az egyik húga és az apja is belekeveredik. Szeretné tisztázni a nevüket, de nőként esélye sincs, ezért megalkotja  Sherlock Holmes karakterét, és Robert Treadles felügyelő segítségével nyomozni kezd. Hogy a férfi személyét fenntartsa, szüksége van Lord Ingram Ashburton asszisztálásra, és a jó sors összehozza Mrs. Joanna Watsonnal, akinek nem csak pénze, de kitűnő színészi képességei is vannak.  

Baromi sokáig hallgattam, tovább, mint indokolt lett volna, amiben egyértelműen nagy szerepet játszott a hosszas kor ábrázolás, a nők társadalmi helyzetének ismertetésére. Igen, tudjuk, felháborító, ahogyan a történelem bánt a nőkkel - na nem mintha most nem lenne még min dolgozni -, de számomra ebben nem volt semmi új, elemben elképesztően hosszú bevezető lett. 

Persze igazolható, hiszen Charlotte minden problémája itt kezdődik, pedig ő csak tanulni szeretne, a férfi uralta világ azonban nem szereti sem az okos nőket, sem a kívülállókat, és a lány mindkettő csoportot lefedi. Nem találja a helyét, okosabb, mint a legtöbben körülötte, és mégsem lehet más választása, mint hogy férjhez menjen. Szóval előálla  nagy tervvel, keres magának egy nős férfit, heveny viszony után megzsarolja az édesapját, mivel férjhez már nem mehet, fizesse a tanulmányait, ahogyan megígérté, aztán mindenki éli a maga életét. 

A terv ott bukik el, hogy a választottja egy tipikus idióta, a felesége mellett szeretőt is tart - koránt sem egyedi vagy botrányos viselkedés -, és részegen összekeverve a két nőt, így a feleségének dicsekszik el az újabb hódításával. A botrány végigsöpör a városon, a lányt el akarják dugni a kíváncsi szemek elől, és szó sem lehet arról, hogy tanuljon. Egyértelmű, hogy Charlotte ebbe nem megy bele. De itt jön a következő buktató, képesítés nélkül nehéz munkát találni. Kevéske pénzét hamar felemészti a szállás, ráadásul a múltja utoléri, és ki is rakják. A való világ nem egészen olyan, mint amilyennek elképzelte. 

A lehető legjobb pillanatban találkozik Mrs. Joanna Watsonnal, aki társalkodónőt keres, de színésznői múltja miatt nehezen talál megbízható jelentkezőt. A társadalom amúgy is elitéli, a bukott lány, aki ráadásul rendkívül tehetséges megfigyelő, még ha csodabogár is, nem rengeti meg sem az életét, sem az elveit. Közösen nekilátnak kibogozni a szálakat. 

Robert Treadles felügyelő szerelemből házasodott, gazdag és nemes család lányát vette el, de a jövedelme köszönő viszonyba sincs azzal, amihez a felesége hozzá volt szokva, és mégsem panaszkodik. Apósa halála után a fele olyan nagylelkű és tehetséges veje veszi át az üzletet, aki jelentősen lecsökkenti a felesége járandóságát, ami miatt még nehezebb lesz a háztartásuk helyzete, nagy rajta a nyomás, hogy bizonyítson. 

Lord Ingram Ashburton, ha már gyerekkori szerelmét nem vehette el, hát teljesítette a kötelességét, megházasodott és családot alapított. Kellemesen eléldegélnek a feleségével egymás mellett, de a jelek szerint sosem szabadul a különös Charlotte vonzásából. Igazán érdekes és intenzív kapcsolatuk van, ami nyilván nem fog beteljesülni. Talán ő érti meg leginkább a lányt, sosem kívánta beszűkíteni a lehetőségeit, de az is igaz, hogy azért mégiscsak szívesen megőrzött volna valamit a hagyományos férj és feleség kapcsolatból. 

Ha őszinte akarok lenne, a kitekert karakterek, az átívelő szám, Charlote maga nagyon érdekes. A lány hatására több szereplőnk élete is megváltozik, olyasmiket gondolnak át, amit korábban megkérdőjelezhetetlennek tartottak, és erről szívesen olvastam volna még. Ugyanakkor a krimi szál, és maga a cselekmény is kicsit gyenge volt, főleg azért, mert a hosszas alapozás elvette a helyet és az időt. Biztos vagyok abban, hogy több részlet fog még kiderülni a Holmes lányok múltjából, sokkal szerencsésebb lett volna, ha ezeket a visszaemlékezéseket elosztották volna. Jóllehet ide-oda ugrálunk a jelenben és a múltban, de ez utóbbi fejezetek hossza erősen próbára tette a türelmemet. 

A szövege könnyen érthető, letisztult, a felolvasó Kate Reading, akit különben a The Extraordinary Adventures of the Athena Club sorozatot is tolmácsolja, ezúttal is nagyszerű munkát végzett. A karakterek megteltek élettel és színekkel, így rögtön el tudtam képzelni, miért ütött Sherry Thomas könyve - aki korábban főként a romantikus műfajban tevékenykedett - olyan nagyot. Nagyon remélem, hogy a jövőben több krimivel találkozunk, a kedvelt karakterek visszatérnek majd, és Charlotte kinyomoz minden útjába akadó rejtélyt. És ez utóbbiból lesz majd a több. 

7/10

2 megjegyzés:

  1. No, az én listámon is rajta van, de hogy mikor kerül sorra? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A következő évtizedben? :D Kivárjuk, akármeddig is tart. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...