2020. március 21., szombat

Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben

Néhány hete, mikor elkezdet ömleni mindenhonnan, de tényleg mindenhonnan a COVID-19, majd a vad pánikolás okozta felvásárlási láz elkezdődött, egyből beugrott a Veztegtzár a Grand Hotelben. Természetesen olvastam, a legtöbb Rejtő Jenő regényt rongyosra lapoztam, de akkoriban alig voltam több mint 14-15, így az újrázás már több mint időszerű volt. Ezúttal inkább hallgattam, de ez semmit sem vont le az értékéből.

Maud Borckman a hálószobájában egy szemtelen, de szimpatikus idegent talál pizsamában, és egy feltűnő lámpaburával a fején. A férfiről hamarosan kiderül, hogy nem más, mint a hírhedt Jáva Réme, körözött gyilkos és gonosztevő. A nyomába járó Elder felügyelő prioritásai hamarosan megváltoznak, mikor a szállodát bubópestis ürügyén lezárják, és az orvosukat meggyilkolják. És mindeközben titokzatos csalók és gyilkosok kergetik egymást a nemzetközi vendégekkel és ártatlan bámészkodókkal zsúfolt Grand Hotelben, a monszun is közeledik.

Félix van Gullen, azaz Jáva Réme egy kissé szeleburdi és meggondolatlan életet élt, ezért az apja, aki megunta a fia kilengéseit, hazarendeli azért, hogy megnősítse és így megnyugodva letelepedjen. A fiúnak ehhez nem sok kedve van, ezért fittyet hányva az ellopott ruháira, pizsomában lép olajra. Véletlen miatt választja Maud szobáját, mivel azt gondolja, hogy az üres.

A lány ekkor már nyakig ül a bajban, és az ismeretlen megjelenése csak tovább ront a helyzetén. Nem lát más kiutat, mint belemenni a játékba, egyel több vagy kevesebb titok már igazán nem számít. Kicsit megkönnyebbül a hírtől, miszerint Félix a gyilkos, de a fiú annyi hazugságot ejtett már ki a száján, hogy eben sem lehet biztos.   

Elder felügyelő ugyan más céllal érkezik, de a végére átveszi az egész nyomozást, mert a felettesei messze nem állnak a helyzet magaslatán. Az előkelő vendégeket nem lehet csak úgy letartóztatni, a botrány mindenkit tönkretenne, viszont a vesztegzár miatt legfeljebb szobafogságot lehet alkalmazni, csakhogy a szobákba nem mindig azok tartózkodnak, akikre számítani lehet.

Eközben Félix bolyongásai számos véletlen helyzetbe és kellemetlenségbe sodorják, állandóan menekül vagy ruhát lop, de az életveszély és a házasodás réme sem távozik messzire. Ráadásul Lagondán kezdetét veszi a monszun szezon, amit ugyan senki sem várt, de feltartani sem lehet, és eközben a bubópestis sem egy elhanyagolható probléma. Hatalmas a keveredés, hirtelen több gyanúsított is akad, ráadásul néhányan önként magukra is vállaljak, abban a hitben, hogy egy kedves ismerősük a gyilkos.

Meglepődtem, amiért sok dologra emlékszem a történetből, de persze a mélységek, viccek már nem voltak meg, így aztán igen jóízűen kuncogtam hallgatás közben a hajnali tömött 1-es villamoson - ez még pont a maradj otthon kampány előtt történt. Ezzel természetesen megint csak kilógtam az álmos, telefont nézegető nagy átlagból, de hát ez van! Néha kedvem lenne kitűzni magamra, hogy hangoskönyvet hallgatok, mert az arcomon mindig látszik, mit olvasok, ami miatt biztos vagyok benne, sokakat megleptem már korábban, és fogok ezután is.

A krimi szál nem igazán összetett, nem ez a regény erőssége. Rejtő írásai igazi békebeli ponyvák, méghozzá a szórakoztató fajtából. A karakterek nem túl mélyek vagy összetetettek, talán kicsit sablonosak is, de sokfélék, ami miatt eleve garantált a szórakozás, és Rudolf Péter előadásában egészen új szintre emelkedett az amúgy sem gyenge élmény. Borzasztóan hamar végeztem vele, és mivel szerencsére a Google Play-ről vásárolható letölthető verzió, azt hiszem, hamarosan újra belemerülök kedvenc tinikorom regényeibe, de lehet, kipróbálom Kern András felolvasásait is.

9/10



Menet közben mondjuk rájöttem, több magyar nyelvű hangoskönyvet vennék, ha... Ha létezne belőlük hallgatható verzió. Akad néhány magyar nyelvű audio CD-m a múltból, amikkel nincs gond, mert anno az iTunes szépen átkonvertálta mindet, így most is élvezhetem őket. De árulja már el valaki, most min játsszam le a lemezeket...?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...