2013. szeptember 6., péntek

Dominó effektus













No kérem, elég erősen elgondolkodtam a felhasználókról, a használásról mint olyanról és arra jutottam, hogy még igen bizonytalan vagyok. Azaz egyértelmű döntést nem hoztam, de azért megosztom veletek, hogy most hol tartok.
Azt ember magától is tudja, ha egy oldal szabályzatát megsérti, akkor adott esetben kizárhatják onnan. Nincs ebben semmi különös, hiszen a szabályok megsértését senki sem díjazza, amikor azonban egy másik oldalon, blogon közölt véleményére reagálva szankcionálják, azt erősen felháborítónak és kérdésesnek tartom.

Az eredeti probléma egy olyan megjegyzés miatt pattant ki, ami állítólag sértette valaki vallását. Én, mint az adott vallás hívője, követője és alkalmazója nem találtam benne semmi sértőt. Vicces volt, talán egy kicsit ironikus, azonban ez nem a vallásnak, hanem úgy általában a gondolkodásra képtelen, mindent parancsszóra elfogadó emberi természetnek szólt. Ha esetleg mégis sértőnek találtam volna, akkor is egy kulturált megjegyzésben jelzem a problémát, majd odatartom a másik orcámat és keblemre ölelem felebarátomat. Értelmes emberek között, még akkor is, ha nem azonos véleményen osztoznak létező és valós jelenség az eszmecsere. Nekem van több ismerősöm, akik kimondottan, hát nem szépítem, hülyeségnek tartják a vallásomat, de én nem térítgetem őket, cserébe nem szidják ők sem. És ha mégis szóba kerül, hát kellemesen elbeszélgetünk, aminek midig az a vége, hogy ők ugyan nem értik, de elfogadják. Ennyi!

No de visszatérve a témához ez a megjegyzés elindított egy lavinát, aminek során többen kifejtették, kifejtettük a véleményünket, és aminek lett néhány meglepő következménye. Az elsődleges oldal - nevezzük nevén a gyereket, a Moly.hu -, az idegenben elhangzott megjegyzésre reagálva többeket törölni fog. Hangsúlyozom: egy másik oldalon tett megjegyzés miatt!
Hogy is van ez?

Tegyük félre egy percre azt, hogy a kérdéses személyek mind bloggerek, akiknek igen nagy szerepük van abban, hogy én egyáltalán csatlakoztam a molyhoz, azt se vizsgáljuk kinek van igaza, mert ez megint más kérdés. Ragaszkodjunk csak a szigorú tényekhez: Nem lehet véleményem? Nem reagálhatok egy ismerős, barátom, barátnőm bejegyzésére? Hát hol élünk? Netalán ez az oldal olyan magas szintű kapcsolatokkal rendelkezik, hogy kőbevésett joga a sérthetetlenség? Jogában áll bárkit, bármikor törölni egy olyan oldalon megjelent hozzászólás alapján, ami nem tartozik a fennhatóság alá?
Meg lehet beszélni? Hát ezt nem hiszem.
Az a kérdést feltehették volna ők is hozzászólásban: Ha bajod van velünk miért nem törlöd magad?
Erre a kulturált ember, kulturált stílusban válaszol, mert mindenkinek van/lenne erre valami oka, de hogy megkönnyítjük a döntésed és három napon belül törlünk?! Nonszensz, felháborító és elfogadhatatlan!

Tehát most gondolkodom, mert az adott oldalnak vannak olyan funkciói, amiket szeretek. Szereztem ott barátokat, ismerősöket - bár a jelek szerint rohamosan csökken a számuk -, akikkel jó beszélgetni. Mindenesetre nem hiszem hogy olyan gyakori vendég lennék, mint azelőtt. Van egy pár rendezetlen ügyem, de utána még bármi lehet... És nem, ez nem blogger közösségtudat, nem is lázítás, csak egy eszmefuttatás, mert nem tudok szabadulni egyetlen gondolattól:
Ha valaki az otthonomban megsért, kiteszem az ajtón, de ha elmegyek hozzá vendégségbe és ott belém köt, hát én hazamegyek! 

Íme az érintett bloggerek: 

Titti - Olvastár

13 megjegyzés:

  1. ...és aki hírét kelti a tényeknek molyon úgy jár mint én, 2 hét kényszerpihenő. várom a levelet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. előtte figyelmeztetniük kellett volna, hogy rosszat teszel. benne van a szabályzatukban.

      Törlés
    2. Hát, mert széllel szemben pisilni nem lehet. Vagyis lehet, csak tudod... kellemetlen lehet! :D De persze van, amit az ember akkor is bevállal, mert nem érti... :)

      Törlés
  2. itt is csak azt tudom mondani, hogy remélem, megúszod.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, de itt is csak azt tudom, mondani, nem tudom, hogy akarom-e. :)

      Törlés
  3. Köszi, hogy írtál és mellettünk vagy! <3

    VálaszTörlés
  4. Az az utolsó mondat nagyon ott van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel foglaltam össze tömören, mert nekem egyből ez jutott az egész szituról eszembe. :D

      Törlés
  5. Na, ezt most nem nagyon értem - mint kívülálló...
    Tehát az "A" oldalon megjelent egy írás amire a "B" oldalon elindult egy beszélgetés ami ellenérzéseket keltett az "A" oldalon, ahonnan ezért kitiltották a "B"-n beszélgető, de az "A"-n jelenlevő embereket? Vagy az a beszélgetés a "B"-n folytatódott?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "A" oldalon indult egy beszélgetés, aminek egyik megjegyzését valaki erősen sérelmezte, és ezért a hozzászóló eltiltást kapott. Mivel az eltiltott személy történetesen blogger, hát a saját oldalán lereagálta a történéseket és elmesélte a véleményét. Ehhez a bejegyzéshez többen hozzászóltak, én is. Különben kulturált keretek közt folyt, csak sokakban felmerült egyéb, régóta eltemetett sérelem. Ezt az "A" oldal tulajdonosai, moderátorai is olvasták, majd ezen megjegyzések alapján kitiltottak néhány a "B" oldalon hozzászólót. "Sajnáljuk, hogy problémád van, de megkönnyítjük neked és három nap múlva törlünk" stílusban. Ezen én felkaptam a vizet, mert a hozzászólásokban igazából nem volt semmi különösen sértő, csak őszinte volt, és barátok egymás közti eszmecseréjét tartalmazta. Senki sem uszított senkit, nem volt kollektív köpködés, meg ilyenek, tehát enyhén szólva is túlreagálták. És tudod, ha elgurul a gyógyszerem, azt már nem fogja meg senki sem. :D

      Törlés
    2. Értem.
      Akkor max. a jó hírnév való jog sérelmére lehetne hivatkozni.
      Vagy mint a közszolgáknál, hogy munkaidőn kívűl is úgy kell viselkedned, ahogy a munkáltatód elvárja, és annak a jó hírét keltsd csak....

      Törlés
    3. De igazából senki sem rágalmazott, beszéledtünk. Teljesen normális hangnemben. Ja, és ez nincs benne a szabályzatban, úgyhogy erre nem hivatkozhatnak :D Mármint, hogy az oldalt nem lehet megemlíteni más oldalakon. De szerintem mostantól bele kerül :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...