2012. október 25., csütörtök

John Grisham: Theodore Boone a kölyökügyvéd

A Geopen Kiadó játékában nyertem ezt a könyvet, aminek a fődíja egy tetszőleges Murakami Haruki mű volt. Csakhogy nekem már az összes megvan, ezért megengedték, hogy válasszak valami mást.

A Ne bántsátok a feketerigót! és a Vérbe öltözött Anna után ez volt a harmadik jelöltem, de komolyan nem tudtam dönteni. Van néhány olvasatlan szépirodalmi és drámai könyv a polcomon, nem akartam növelni a sort, új fantasy sorozatba pedig, a műfaj rohamos hígulása miatt alig-alig kezdek. Hosszas tűnődés, majd egy baráti egyeztetés után meghoztam a döntsem. Ifjúsági, thriller, krimi, mi bajom lehet?

Theodore Boone csupán 13 éves, de az egész életét, hála az ügyvéd szüleinek, a jog határozza meg. No nem mintha bárki is azt várná tőle, hogy kövesse az őseit, de mivel ebben a világban nőtt fel, bejáratos a legtöbb bíróhoz, van akivel személyes jó kapcsolatot is ápol, egyértelműnek veszi, ez az ő útja. Tehát amikor elkezdődik emberemlékezett óta az első gyilkossági ügy tárgyalása, magától értetődik, hogy minden tárgyaláson ott szeretne lenni. A szülei viszont úgy gondolják, az iskola fontosabb. A szülőkkel csak a baj van!

Nos, Theo eljár suliba, de közben figyel minden apróságra. Tanácsot ad néhány iskolatársának, megmenti egy család házát, kiszabadít egy kutyust, aztán valami olyan titok birtokába jut, ami megváltoztathat mindent. Mit tegyen, ha olyan perdöntő információja van, ami eldönthetik a tárgyalás kimenetelét, de megesküdött, hogy nem beszél róla senkinek?

John Grisham nevét mindenki ismeri, ha így nem is, de  a Pelikánügyirat filmfeldolgozásával valamennyien összefutottunk már. Ez pedig alapvetően meghatározta a témavezetést. Tudtam, mire számíthatok és nem is csalódtam.

A regény ifjúsági, ahogy ezt már fentebb írtam, és a korcsoport 8-13 éves fiúk. Ez fontos, mert nyilván nem lehet belemenni a véres részletekbe. Egy sereg dolgot máshogy kell ábrázolni, és ahhoz képest, hogy ez Grisham első ifjúsági próbálkozása elégé eltalálta a stílust.

Afféle alapozó kötet, hiszen sorozattal van dolgunk. Theo beavat a mindennapjaiba, a családi életébe, a szüleivel való kapcsolatába, és néha-néha megcsillantja humorérzékét is. És természetesen egy csomó más dolog is adott a jó történethez. Akadnak bajba jutott barátok, egy kutya, egy titokzatos múlttal rendelkező nagybácsi, aki nem igen beszél a rokonaival és egy bűntény. Szóval hol a hiba?

A válasz nagyon egyszerű: ez egy kitűnően megírt ifjúsági regény, felnőtteknek való szerkesztéssel.

A könyv mindösszesen kétszáz oldal, de mire komolyabban szóba kelül a gyilkosság, eltelik vagy nyolcvan belőle. Nyolcévesek az alsó korhatár, akik jó esetben olvastak már 1-2 könyvet, de semmiképpen sem annyit, hogy ezt a hosszadalmas, számomra különben élvezetes, bevezetést kibírják.

Az író legkésőbb már a 20-25 oldal magasságában elkezdhette volna kibontani a történetet, visszaemlékezés, előre utalás, vagy más hasonló technika használatával. Ugyanis a könyv tényleg jó, de azon kell törnöm a fejem, hogy miféle csellel ragaszthatnám a tízéves unokaöcsém kezébe úgy, hogy ne tegye le a negyvenedik oldal után. Mert én hiába tudom, hogy szeretné, ez sajnos nem elég.

Említettem, hogy igen rövid. Ez bizonyára azért van, hogy a fiúk se rettenjenek el tőle, bár nekem majdnem hogy meggyőződésem, Grisham egy nagy regényt írta, csak aztán feldarabolták.

Keménytáblás védőborítóval, aminek jelen esetbe, bár szeretem a szép borítókat, semmi értelme. Egy puhatáblás kötésben lehetett volna kisebb és rugalmasabb, ami megint csak jobb lett volna a fiúknak, ráadásul kevesebbe is kerülne, mert az akció nélküli 2990.- forintot én egy kicsit soknak találom. Akkor is, ha azt most nyertem, mert a következőt majd meg kell vennem, de az 500 forinttal többe kerül és még rövidebb is. Persze a név a márka, de szerintem több fogyna belőle, ha egy picit kevesebbet kellene érte fizetni. Murakaminak például minden kiadott könyve keménytáblás, kivéve A kurblimadár krónikája sorozatát, mert mindhárom kötetnek más a mérete, így az áruk is változó lenne. Egy 187 oldalas kis füzetért aligha lehetne elkérni 3500 forintot,  de itt ellehet.  A Percy Jackson sorozat úgy kerül 3000-be, hogy minimum 50 oldallal több ennél a legvékonyabb kötete is (van ami százötvennel), és minden résznek egy ára van. Tehát a kiadó vállalta, hogy az egyik könyv többet, a másik kevesebbet hoz, de ezzel kiegyenlítik egymást.  Igen, ez más téma, de elgondolkodtató.

Persze mivel alapozó könyv, Theo olyasmiket is elmond, amit később nem fog, tehát ez a része rendben van. A történet nem lezárt, semmi baj! Sorozatról van szó, és a főszereplőnk legnagyobb problémája megoldódik a végére, ami egyenlőre elég. Sok lehetőséget rejt, még többet ígér és megszerettem annyira, hogy begyűjtsem a következő részeket is. De lehet, várok, hátha bekerül valami jó kis akcióba.

Összességben nagyon érdekes, szórakoztató és a korcsoportnak megfelelően izgalmas könyv. Nyugodt szívvel kijelenthetett, jól döntöttem és nagyon köszönöm a Geopen Kiadónak.

8/10

Magyar kiadó: Geopen Könyvkiadó Kft.

Fordította: Wertheimer Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...