2012. október 19., péntek

Elrabolva 2

Taken 2


színes, feliratos, francia akcióthriller, 91 perc, 2012

rendező: Olivier Megaton
forgatókönyvíró: Luc Besson, Robert Mark Kamen
zeneszerző: Nathaniel Mechaly
operatőr: Romain Lacourbas
producer: Luc Besson
vágó: Camille Delamarre, Vincent Tabaillon

szereplő(k):
Liam Neeson (Bryan Mills)
Maggie Grace (Kim)
Famke Janssen (Lenore)
Rade Šerbedžija (Murad)
Leland Orser (Sam)
Luke Grimes

A Filmünnepen másodikként begyűjtött élmény volt számomra az egyik leginkább várt film. Jó, persze, mindig ezt mondom, de amikor megtudtam, hogy lesz folytatás lelkesen ugráltam, mint egy kis csitri, hogy júúúúj és jaaaaj, avagy alack, mert nekem ezt látni kell és ha nem akkor... Így tehát beékeltük a Looper és a Fékezhetetlen közé eme gyöngyszemet. Nyamm!

Bryan Mills változatlanul nem lazult el. A múltja és a szokásai továbbra is fogva tartják, tehát fél perc alatt lenyomozza a lányát, aki próbál visszatérni a normális életbe, és épp a barátjával múlatja az időt. Közben a volt felesége kapcsolati válságát felmérve, meghívja őt és Kimet Isztambulba, ahol egy néhány napos testőri munkát végez.

Két év telte el az ominózus párizsi eset óta. Semmi sem utal arra, hogy a dolgok hamarosan eldurvulnak, de az albán maffia életben maradt családtagjai bosszút esküdtek.  Az isztambuli nyaralás az ő malmukra hajtja a vizet. Nos, legalábbis látszólag.

Semmiképen nem vártam az előző film szintjét. Igen kevés akciófilm képes megugrani ugyanazt a szintet. Az újabbak közül talán csak a The Expendables 2  jelent kivételt, ami még felül is múlta. Úgyhogy nem voltak hatalmas elvárásaim, és ahhoz képest nagyon-nagyon jó volt.

Jó ötlet volt, hogy minden szereplőt megtartottak.

Liam Neeson az utóbbi időkben szinte csak akciófilmekbe játszik, ami meglepően furcsa egy olyan színésztől, aki jelölték Oscarra, többször is Golden Globe-díjra és BAFTA -ra.  De ebben a műfajban is megtalálta a helyét az én legnagyobb örömömre. Öregszik, ez tény, és ezt a filmkaraktere is elismeri, de annyira hiteles az alakítása, hogy ezt egyáltalán nem rónám fel. Fantasztikus volt!

Maggie Grace karaktere idősebb lett ugyan, viselkedésesben még mindig egy tini. Ami nem feltétlen lenne baj, mégis volt némi problémám Kimmel. Úgy látszik nem neurotikus alkat. Nem mondom én, hogy rettegnie kéne az árnyékától is, de azért elvártam volna valami egészséges mértékű kis traumát, ha már a normális életről beszél. Aztán ahogy elindult a pörgés, ő is belecsöppent a sűrűjébe. Visítozott, kicsit hisztizett, de tette amit kell, mert apja lánya, és mert talán ez a hirtelen előbukkanó erőtartalék maradt vissza a régi kalandból. Nem tudom. Picit erőltetettnek éreztem az elején, mégis így utólag teljesen rendben lévőnek tűnik.

Az akciójelenetek továbbra is tökéletesen komponáltak. A mozdulatok letisztultak, tisztán a célt szolgálják, nincs semmi felesleges koreográfia. Gyönyörű! A tempójuk is hibátlan. Ismét maximálisan és aprólékosan figyeltek a részletekre.  Bár voltak kisebb furcsaságok, csak egy jelenetnél éreztem, hogy golyóból, hacsak nem a levegő részecskéiből készülnek, már rég ki kellett volna fogynia. De nem! No meg robbantgatunk csak úgy szerte széljel egy sűrűn lakott nagyvárosban, és senki nem hívja ki még a rendőröket sem. Mh... Amíg egy olyan filmben, ahol a túlzások alkotják a forgatókönyvet ez nem hiba, itt kicsit zavaró volt.

Szerettem a kevéske poént és a hangulat összességében valamivel fesztelenebb volt. A történet nem sokkolt már úgy mint az első rész, jó pár dolog kiszámítható volt, és persze evidens volt az is, hogy hősünk megmenti a családját. A közepén volt egy kis leülés, ami azért érdekes, mert már javában akcióztak (lásd előző bekezdés), no de ez sem volt veszélyes.

Feliratosan fut, ami jó, mert Liam Neeson hangja nálam abszolúte listás. És mivel már majdnem egy hete volt, nem emlékszem arra sem, hogy voltak-e benne nagyobb bakik.

Annyit adott, amennyit akart. Másfél órára kivont a forgalomból, a várakozás és a történetépítés egyaránt felpörgette az adrenalin szintemet. Nem hiszem, hogy egy ilyen filmtől akarhatnék többet. Mindenképpen érdemes volt megnézni. Érdemes lett volna normál jegyáron is. Sőt, ha lesz harmadik rész, azért is az elsők közt állok majd sorba.

Bevallom, a pontot inkább a rajongásom emelte meg, de ennél gyengébb filmért is kiálltam már a végsőkig, szóval még csak nem is kell erőlködnöm, mert őszintén mondhatom, többször nézős darab.

9/10


2 megjegyzés:

  1. Alack, hogy én nem lehettem ott! :D Na de majd... :)

    VálaszTörlés
  2. Ja, ez nagyon megragadt! :D Majd tartunk egy mozimaratont. ;)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...