2014. május 11., vasárnap

Mert ők mások mint mi (Variálós vasárnap #22)


















Az a mód, ahogy gondolkodunk, szinte az anyatejjel együtt jut el gyerekeinkhez. Miközben a facebookon napi szinten jelennek meg azok a fotó, miszerint senki sem születik rasszistának, amiben én is hiszek, egyszer csak meggyőződésünké válik: különbek vagyunk bizonyos rasszba tartozó embertársainknál. Már a gondolat, hogy így gondolunk a szomszédainkra, a gyerekünk osztálytársára, az újságos fiúra vagy akár a kollegánkra, sértő.
Tegye fel a kezét az, aki liberálisnak tartja magát, vagy úgy gondolja ő nem fajgyűlölő.

Nos, ha ez megvan, gondolkozzatok egy kicsit. Hányan gondoljátok úgy, vagy akár mondtátok már ki hangosan is: "Semmi bajom a cigányokkal, de..."; "Engem ne érdekel, kihez megy hozzá, csak legyen boldog, de azért ne legyen cigány, néger, sárga!" "Igaz, hogy nem ismerek egy zsidót sem, de..." És így tovább.
Hagyjuk most a politikailag korrekt kifejezéseket, mert attól, hogy valakit romának, afroamerikaink vagy ázsiainak hívunk, még nem lesz kevésbé bántó a véleményünk.
Hányan visítoztak a Twilightos Jacobtól? És a visítozók közül hányaknak van olyan szülője, aki boldog lenne, ha hazavinne mondjuk egy apacsot vagy sziút? 

A lenti videó spanyol, de angol feliratot tartalmaz, mégis szövegértés nélkül is tökéletesen érthető az üzenet. Különböző bőrszínű gyerekeket ültettek le egy asztalhoz, amire két babát tettek. Az egyik hófehér bőrű és kék szemű, a másik pedig fekete bőrű. Ezután különböző kérdéseket tettek fel nekik, amikre a gyerekek szép sorban válaszolgattak.

Először megkérdezik tőlük melyik a fehér és melyik a sötét bőrű baba, hogy biztosan tisztába legyenek a helyzettel, majd az következet: Melyik baba szép?, természetesen a fehér. Aligha meglepő módon, a melyik a csúnya esetében a fekete bőrűt választják.
Arra, hogy melyik baba rossz, csak az első kislány felelte, hogy egyik sem, a többiek a fekete babára mutatnak. A kérdésre, hogy miért, érdekes feleletek érkeznek: Mert az fehér, ez meg nem, mert nem szeretem a barna színt.
Aztán megfordítják, és a kérdés hogy hangzik el, melyiket szeretik jobban. A fehéret. Hogy miért? Csak, vagy mert a szőke emberek nem rémítenek meg, és bennük bízom. Tehát még egyszer, melyik baba a rossz? Hát persze, hogy a fekete. Miért? Mert fekete, vagy mert ő verekszik és még sorolhatnám. Egyetlen kislány szerette jobban a fekete babát, mert ő maga sem fehér bőrű, az arcán és a kezén. Ami látszik. A hátán és a lábán világosabb. Nos az arca ezután... Döbbenetes volt, belesajdult a szívem.



A legsokkolóbb ebben számomra az, hogy a válaszadók többségében maguk sem fehérek, a videó Mexikóban készült. Micsoda világ az, ahol egy kisgyerek a fehér babához hasonlítja magát, csak azért, mert az biztonságosabb, miközben a bőrük színe sem azonos?
A kérdésre, hogy miben hasonlítanak, hosszas gondolódás után azt felelte: Egyforma a fülünk. Igen... és semmi más nem. Szörnyű volt látni a szemét, miközben gondolkodott, és csak rosszabb lett miután kitette a pontot a mondat végére.

A filmben lévő spanyol feliratokhoz nem készült angol átirat, de ha valaki érti, legyen olyan kedves és foglalja össze nekem is. Bár sajnos el tudom képzelni.
És addig, amíg egy pusztán szociológiai problémát erőből és faji alapon kíván a föld minden kormánya megoldani, nos addig ez így is marad. Szép és egészséges mexikói, arab, ázsiai gyerekek vágynak arra, hogy fehér legyen a bőrük, és ha ki tudják fizetni, hát kés alá fekszenek ennek érdekében. 
Csak én érzem úgy, hogy ezzel a világgal valami nagyon nem stimmel?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...