2012. március 27., kedd

Pittacus Lore: A hatok hatalma

Olvastátok már? Neeeem?! Azonnal pótolni! Persze én már az első könyvtől is elszálltam, ettől meg egyenesen lebegek. Hogy miért? Hát mert James Frey és Jobie Hughes megint megcsinálta, továbbá nem én vagyok a legjózanabb olvasó, viszont legalább a lelkesedésem töretlen.

Anno két posztot is szántam A negyediknek, ami biztosan azért volt, mert akkoriban kezdtem blogolni, no meg azért is, mert ha rajtam múlik hetekig csak erről írok. Erre lám csak lám, hasonló cipőbe kerültem most is. Igyekszem azért összesűríteni a mondanivalómat. Nem ígérek semmit, csak megpróbálom...

A történet ugyanott folytatódik. Negyedik, Hatodik, Sam és Bernie Kosar egy motelben lábadoznak sebesüléseikből, míg John a legkeresettebb terroristák egyikévé lép elő. Fantasztikus karrier. Szeretnének láthatatlanok maradni, ami azért Hatodiknak jelentősen könnyebben megy, mégis rizikós a helyzet. Nem csak a rendőrség és az FBI keresi őket, a mogadoriak sem tettek le a likvidálásukról. Szó ami szó, kitartó és rusnya népség.

Ezalatt Hetedik egy Spanyol egyházi árvaházban húzza meg magát Cêpanjával. Évek óta élnek ott, míg a talentumai lassan elkezdenek kifejlődni. Azonban segítőjével valami nem stimmel. A vallásos áhítat hevében megfeledkezik a küldetésükről, a saját feladatáról, így Marina egyedül próbál boldogulni és alig várja, hogy elhagyhassa végre az intézetet.

A fejezetek váltják egymást. Érdekes volt, hogy az elején még kettesével, aztán egyesével, majd akár fejezeten belül is. A végén pedig ismét egyesével. Egy darabig azt hittem csak véletlen, aztán ahogy haladtam, világossá vált a koncepció.

Jóval több akció szerepel benne mint az első részben, és némileg látványosabbak is. Nem véletlen használom azt a szót: látvány. Ismét vetítésen ültem. Olyan részletességgel, elevenséggel jelentek meg a képsorok, mintha moziban ülnék. Imádtam minden percét, teljesen magával ragadott. Külön előny volt, hogy a fantáziámat nem kötik a modern technika határai, így figyelmen kívül hagyva a film elemeit, magamnak varázsoltam. Remélem ezt is feldolgozzák, bár a sztárpároshoz egyáltalán nem ragaszkodnék.

Természetesen továbbra is egyes szám első személyben mesélik szereplőink a történetet. Nem véletlen a többes szám. Hetedik és John felváltva jutnak szóhoz, ettől olyan, mintha két naplót olvasnék párhuzamosan. Engem mondjuk nem zavart, de tudom, néhányakat fog. Hiszen el kell olvasni egy-két mondatot a fejezetek elején, hogy tudjuk ki beszél most, ettől függetlenül engem nem zökkentett ki. Magával az olvasással is sokkal gyorsabban haladtam. Egyrészt mert a történet is jobban pörgött, másrészt pedig már tudtam, mire számíthatok. Nem ment rá néhány oldal a fonal keresgélésére, hanem hogy úgy mondjam, egyből gombolyítani kezdtem.

A fordító szerencsére maradt és bár bizonyára nem lehetett könnyű dolga figyelni az igeidőkre, remélem mind a hat kötet az ő nevével lesz fémjelezve. Meg kell említenem a borítót is. Már az első rész esetében is éreztem a késztetést, de mivel nem kedvelem túlzottan a filmes borítókat, mélyen hallgattam róla. Sajnos ezúttal sem az első borítóval adták ki, ami ellen már nem tehetünk semmit, viszont nagyon szeretem a tapintását. Kimondottan kellemesen csúsznak rajta az ujjaim, a betűkön mégis kicsit fent akadnak. Nem dombornyomásúak ugyan, igaz, nem értek a nyomdász szakmához sem; csak mintha vastagabb rétegben kerültek volna a borítókra, amitől érzékelhetően elválnak a felülettől. A puha táblás kiadás hátsó lapján pedig előre perforáltan egy könyvjelző rejtőzködik, amit könnyedén le is lehet választani. Én speciel mind két könyv esetében, a saját, számukra szabott jelölőt használtam.

Azért panasszal élnék! Rövid volt, vastag papírra nyomtatott és az a 304 oldal észrevétlen fogyott el.

10/10

A THE RISE OF NINE augusztus végére várható Angliában, de addig is az I Am Number Four: The Lost Files: Six's Legacy és az I Am Number Four: The Lost Files: Nine’s Legacy e-book formában elérhető az Amazonon és az Apple iBookstore-on. Nem szeretek gépen olvasni, de percről percre nagyobb a kísértés...

Magyar kiadó: Cartaphilus Kiadó

Fordította: Illés Róbert

I Am Number Four hivatalos honlap: http://www.iamnumberfour.co.uk/pittacus-lore/

2 megjegyzés:

  1. Újabb könyv, amit be kell szereznem, hajjaj! :)

    VálaszTörlés
  2. Megéri, hidd el! ;) Über királyságos volt. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...