2012. április 28., szombat

Bosszúállók

The Avengers

színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm, 142 perc, 2012


rendező: Joss Whedon
forgatókönyvíró: Joss Whedon
zeneszerző: Alan Silvestri
operatőr: Seamus McGarvey
vágó: Jeffrey Ford, Paul Rubell

szereplő(k):
Samuel L. Jackson (Nick Fury)
Chris Evans (Amerika Kapitány)
Robert Downey Jr. (Tony Stark/Vasember)
Chris Hemsworth (Thor)
Mark Ruffalo (Bruce Banner / Hulk)
Scarlett Johansson (Fekete Özvegy)
Jeremy Renner (Sólyomszem)
Tom Hiddleston (Loki)
Clark Gregg (Phil Coulson)
Cobie Smulders (Maria Hill)
Stellan Skarsgard (Selvig)
Gwyneth Paltrow (Pepper Potts)
Paul Bettany (Jarvis hangja)

Foglaljam össze tömören? Freakin' awesome! Az idei filmtermés nagyon ütősnek ígérkezett már tavaly is, és tényleg! Az egyik legjobban várt mozi volt a részemről, bár az is tuti, hogy ezt le fogom írni még néhány alkalommal.

Emlékszünk arra bizonyos energiakockára, amit Amerika Kapitány elvett Vörös Koponyától, aztán Stark papa kihalászott, majd Selvig professzorhoz került Nick Fury és a S.H.I.E.L.D. megbízásából? Na, ott kezdődött minden, mert Lokinak nagyon kell a Tesseract nevű cucc, hogy kinyitva az átjárót egy csomó katonát szabadítson a bolygóra és leigázza a földet.

Míg őt hajtja a bosszúvágy Fury elkezdi összegyűjteni azokat a kivételes embereket, akik segíthetnek felvenni a harcot. Amerika Kapitány, Vasember,  Hulk, többé-kevésbé maguktól szállnak a buliba, a S.H.I.E.L.D. alkalmazottaknak természetesen nem szabadon választott a program, igaz, hogy így is lelkesek, és aztán betoppan, azaz zuhan, Thor is, akit igencsak zavar testvére(Meg a francokat! Loki Odinnak a fogadott testvére, de most ebbe bele se menjünk!)ügyködése. A csapat összeáll, de ettől függetlenül akad néhány belső problémájuk, na és természetesen, meg kell menteniük a világot is.

A bemutatók alapján az volt a legnagyobb félelmem, hogy ez egy afféle egyemberes műsor lesz. Vasember túl meghatározó karakter, Tony Stark pedig kikerülhetetlen személyiség. Thor ugye nem egy észlény, Amerika Kapitány kicsit elveszik ebben a világban, Hulk egyébként sem túl beszédes, Fekete Özvegyet és Sólyomszemet pedig lefoglalják a saját dolgaik. Nos igen, a poénoknak legalább a fele Stark körül csattant, ami nem baj, viszi a hátán a parádét, és nem is csúsztak el az arányok... nagyon.

Thorban időnként fellobban az értelem lángja, de alig különbözik Hulktól az ösztönszerű, csörtető harcmodorával. Szép dolog, hogy ezt ő is belátja. Amerika Kapitány aggódik, hogy a rucija kicsit ágyporos.  Igazából nincs mitől tartania és aztán csak összekapja magát, hiszen vezető egyéniség lenne vagy mi a szösz. Stark a boldog, szerelmes milliárdosok életét éli, amíg nem csatlakozik. Ahányan vannak annyi félék, és ettől színes a dolog.

A film hosszú, senkit nem álltatok, de a magam részéről nem sokat fészkelődtem, akcióból, látványból és poénból is kijutott bőven. Egy rossz szavam sem lehetne, de azért volt néhány furcsaság. És pont a viccek terén éreztem néhány olcsó, hatásvadász beszólást, amin persze mindenki, igen én is, nevetett, de valahogy mégsem illettek be az egészbe. Nem követem el azt a hibát, hogy azt mondjam, nem volt "reális", pedig ez az igazság. És a realitás most nem a valódi, hanem a filmbéli életre, világra értendő. Valami hiányzott, valami nem volt ott. Bár lehet csak az zavar, hogy akkora felhajtást csaptak köré, ami miatt sokkal többet vártam.

Mivel nem feliratosan láttam, csak az angol nyelvű, rövid bemutatókból tudok kiindulni. Tagadhatatlanul úgy érzem, néhány beszólás nem jött át a szinkronban, ami egyébiránt, és ez meglepő lesz tőlem, kitűnő. Hawkeye néha csak Hawkként került terítékre, máskor meg Sólyomszemként, itt nem ártott volna valami koncepció, de esküszöm nem kritizálok tovább.

A színészek természetesen egytől egyig zseniálisak voltak, bár nekem Tom Hiddleston  a személyes kedvencem. Igen, tudom, negatív karaktereket hálásabb játszani, de neki még majdnem el is akartam hinni, hogy győzhet, pedig mint tudjuk ez nem is lehetett opció.

Engem meggyőzött, megvett és  szórakoztatott. IMAX 3D-ben azért nem tudom mennyire érte meg megnézni. Egészen a támadásig kellett várni valami jó kis arcba repülős tárgyért, pedig ugye a pajzs meg a pöröly adta volna magát. Nem éreztem, hogy nagyon értem nyúlt volna, de lehet csak azért, mert önmagában is van annyira látványos film, hogy magával ragadjon. Engem legalább is berántott, és ezért nem igen figyeltem másra. Különben meg lelkes híve vagyok a 3D-s technikának.

Tuti nézem még egyszer moziban, mert a szórakoztatási rátája bőven elbírja az ismétléseket. Hiába minden észérv, Marvel-univerzum rajongó vagyok.

9/10

2 megjegyzés:

  1. és mire a -1 pont az értékelésnél ?

    VálaszTörlés
  2. A néhány hatásvadász, olcsó poén, a 3D nem megfelelő kihasználása és a szereplők közötti arányok megcsúszásán kívül kicsit fájt az is, ami Loki karakterével történt. Mivel ez erősen spoiler lenne, inkább nem részletezném. Viszont ezekhez képest keveset vontam le, ami meg azért volt, mert egyértelműen rajongom és imádtam. Csak hát nem tökéletes, amit látok én, de hajlamos vagyok elnézni. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...