2012. január 9., hétfő

Ra.One

रा.वन

154 perces indiai sci-fi akciófilm (2011)

rendezte: Anubhav Sinha

szereplők:

Nos, nem igen nézek bollywoodi filmeket, de ez a film a bemutatója alapján felkeltette az érdeklődésemet. Szuperhősök Indiában? Ó! Ezt látni kell!

Shekhar Subramaniam feleségével és fiával Londonban él és számítógépes játékokat tervez. Nehezen talál hangot a kamaszodó Prateekkel, akinek egészen más felfogása van az életről, mint Gandhit példaképnek tartó papának. Nyilvánvalóan nehezíti a helyzetet, hogy Angliában élnek, így még nehezebb elfogadni a kulturális különbségeket. Shekhar, csakhogy imponáljon fiának, aki szerint a gonoszkaraktereket sokkal ütősebbre kellene alkotni, mert ők az igazán menők, új játékában megalkotja Ra.One-t. A negatív hős erősebb, képes befolyásolni az emberi elmét, felvehet női és férfi alakot egyaránt, képes tanulni a hibákból, ellenfelektől, azaz fejlődik.

Mivel mindenkinek kell egy ellenség, létrehozzák G.One-t is, akit külsőleg Shekharra hasonlít és ő a jófiú. A játékosok egy interaktív ruhába bújva az ő bőrébe kerülnek és így harcolhatnak. Prateeket leveszi a lábáról apja játéka. Míg mindenki a bemutatón bulizik, a fiú Lucifer néven ki is próbálja, majd az addigra teljes öntudatára ébredt Ra.One-t teljesen fel is húzza azzal, hogy faképnél hagyja a játék közepén.

Ra.One, akinek ez nem egy játék, hanem az élete, hála egy új találmánynak (a körülöttünk repkedő temérdek hullámokat kihasználva bármilyen tárgy fizikailag megjelenthető ) kikacsint a valóvilágba. Levág egy kis felfordulást, rombol,  gyilkol, keresi Lucifert, hogy befejezze a félbemaradt ügyüket. Shekhar, hogy mentse a fiát, magára vállalja a játékos szerepét. Bár lebukik Ra.One mégsem kegyelmezz neki. Prateek  tudja, az apja nem balesetben hallt meg, de egy dolog tudni, és megint más bebizonyítani. G.One-t életre kell kelteni, szükség van valakire, aki szembeszállhat a gonosszal. Csakhogy a hős sokkal gyengébb ellenfelénél. A pozitív kimenetelre nincs semmi garancia...

A film hosszú. Két és fél órás majdnem, szóval tényleg nem rövid. Érdekes, hogy elröppent az idő! Bár kicsit problematikus volt a kezdet. Már a felirat beszerzése gondot okozott (Angolról beszélek, de a magyar is készül. Katka50-nek csak az átnézés van hátra. Érdemes látogatni a feliratos oldalakat.), mert a filmhez tartozó brutálisan csúszott, ráadásul hiányoztak belőle komplett párbeszédek. Szóval igazi kaland volt, de a végén csak találtam egy használhatót, amiben csak néha bukkantak fel krikszkrakszok. A nyelv meg ugyan hindi, de egy vagon angol szóval megspékelve. Remélem Indiában nem így beszélnek, mert enyhén kaotikus. Az első, amitől mégis  petúniára ültem, már egyből a szponzoroknál bekövetkezett. Az egyik támogató ugyanis a McDonald's. Höh! Ez bizony jól indul.

Shahrukh Khan  titulusa: Bollywood királya. Rengeteg filmben játszott, kasszasikereket szállít, a nők odáig vannak érte. Nem is igen értettem. Hogy van az, hogy  a nők szépek, de nincs egy fél jó pasi sem? Aztán jött a második szerepe, rövid haj, néha kék szem, brutálisan kigyúrt test. Azt kellett mondjam: Medve anyám! A jó pasitól még mindig odébb van, de így már legalább értem a visítás tárgyát.

Sem színészi sem trükkfelvételek tekintetében nem kell szégyenkezniük. Teljesen rendben van. Legfeljebb az lehet a furcsa az európai szemnek, ahogyan megjelenítenek dolgokat. Például az akció jelnéteket száma sokkal alacsonyabb, mint eredetileg reméltem, viszont ami volt, abba bele sem lehet kötni. Mivel alapvetően nem szuperhősökről, hanem játék karakterekről van szó, van néhány mozzanat, amit nem feltétlen sorolnék az emberi mozdulatsorok közé, de ebben az összefüggésben teljesen rendben vannak.

A szereplők időnként táncolnak és énekelnek, nem azért mert zenés film. Ez Shekhar egyéniségéből adódik. Hogy folyamatosan biztosítsa feleségét a szerelméről, énekel és táncol neki (kedves ötlet), amit minden kollégája, ismerőse, barátja tud, így muszáj neki megfelelni a képnek. Ergo, énekel és táncol.

Sokat nevettem rajta. Lehet, hogy több poén is lett volna, ha értek is valamit az indiai kultúrához, de alapvetően így is tetszett. Sokat foglalkoznak a család életével, tagok közti ellentmondásokkal, G.One karakterével. Nem lelki boncolgatás szinten, de a beilleszkedés, szokások, furcsaságok azért előjönnek. Különben a film nagyjából egyharmada Angliában játszódik, csak ezután költöznek vissza.

Ra.One-t játszó Arjun Rampal teljesen meggyőzött. A film jelentős részében nem látszik az arca, viszont maga  a karakter is érdekes. Armaan Verma (Lucifer/Prateek) első filmes fiatalember, de lehet érdemes lesz jobban odafigyelni rá. Kareena Kapoor számomra kimondottan szép. Nem tini lány ugyan, de a játéka, a kecsessége egyaránt meggyőzött. Nem véletlen nyert egy vagon díjat. Ami különben a színészek nagy részéről elmondható. Ez minden idők legdrágább bollywoodi filmje, a legismertebb nevekkel megspékelve. Talán nekünk nem sokat mondanak, de az érában taroltak ezzel a kombinációval.

Rendesen felépített történettel találkozunk. Megmagyaráznak mindent. Hogy elhisszük-e, az más kérdés, de ez csak egy film. A forgatókönyvnek vannak apróbb hiányosságai, de ezt szintén ne vessük a szemükre. Ennél sokkal gyengébbet is láttam parádés amerikai szereposztással, ami után úgy érzetem, csak vesztegettem az időmet. Semmiképpen ne kövessük el azt a hibát, hogy az ismert akcióhősöket alapul véve hasonlítsuk őket össze és vissza. Ez egy teljesen más történet. Minimum három különböző stílus keveredik a két és fél órában. Így, amikor pontozom, igyekszem nem a hollywoodi nagy testvérekre gondolni. Nekem tényleg tetszett. Elgondolkodtató, szórakoztató és látványos volt. Elbírt volna több akciót, de ne legyünk telhetetlenek. Van benne dráma (minden szuperhős hamuból születik), vígjáték, zene, akció.Van még hova fejlődni, de egész jó volt kezdetnek.

Lehet, hogy ezek után elkezdek indiai filmeket is nézni?

8/10


6 megjegyzés:

  1. Látod, ha néztél volna Outsourcedot, többet tudnál az indiai kultúráról. ;) :D
    És ha te indiai filmeket nézel, előbb-utóbb én is fogok. XD

    VálaszTörlés
  2. :D Ha ezt most valaki olvassa, azt hiszi azért, mert kényszerítelek. Pedig igen :D
    Tényleg megdöbbentett a profizmus. Sokkal rosszabbat vártam. :)

    VálaszTörlés
  3. Mert talán nem? Dehogynem! ;) :D
    Na jó, persze, hogy nem, csak előbb-utóbb kíváncsivá teszel... :)

    VálaszTörlés
  4. Na de az jó! A kíváncsiság egészséges, legfeljebb rájössz, hogy nem neked való. ;)

    VálaszTörlés
  5. Pár éves késéssel találtam rá. Hogyan kerülhette el a figyelmemet 2011-ben, amikor teljesen az esetem? Remekül szórakoztam. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod, jobb későn mint soha;) Nekem is tetszett anno. Lehet majd ismétlek egyet ;)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...