2012. június 8., péntek

Prometheus

színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 126 perc, 2012

rendező: Ridley Scott
forgatókönyvíró: Jon Spaihts, Damon Lindelof
zeneszerző: Marc Streitenfeld
operatőr: Dariusz Wolski
producer: David Giler, Walter Hill, Ridley Scott, Tony Scott
vágó: Pietro Scalia

szereplő(k):
Michael Fassbender (David)
Noomi Rapace (Elizabeth Shaw)
Charlize Theron (Meredith Vickers)
Idris Elba (Janek kapitány)
Patrick Wilson (Charles Weyland)
Guy Pearce (Stannison)
Rafe Spall (Milburn)
Logan Marshall-Green (Holloway)
Kate Dickie (Imora)
Sean Harris (Fifield)
Emun Elliott (Chance)
Benedict Wong (Ravel)

Az idei év következő magas elvárásokkal, remegve várt alkotása erősen közönségmegosztóra sikerült. Nem véletlenül.

Elizabeth és Charles egy párt alkotnak az életben és emellett archeológusként közös munkájuk van, ami a szenvedélyük is egyben. Kutatásuk eredményeként indul el a Prometheus nevű űrhajó titokzatos célja felé. A személyzet elég változatos. Az archeológusokon kívül különböző területeken dolgozó kutatók, a hajó legénysége, kapitánya és a pénzt adó vállat prominens személye is képviselteti magát. Ó, és persze ne feledkezzünk meg Davidről, a majdnem emberről.

A kezdő képsorok gyönyörűek voltak. Az utóbbi évek legérdekesebb, legizgalmasabb teremtéstörténetét ültem végig. Csak ájuldoztam, mert van a hit, meg az evolúció és akkor jön ez, én meg elaléltam a gyönyörtől.  Na, eddig jól indul, gondoltam én lelkesen.

A bevezetés nagyon hosszúra sikerült. A film tempója elég lassú lett, de ugye rendes alap nélkül nincs stabil ház, így nem türelmetlenkedtem. A látványvilágra koncentráltam, mert IMAX azért valami. Nem sötét, mint kisöccse a 3D. A színek, a látvány, a hangulat fantasztikus volt, és mikor végre leszálltak már tülkön ültem. Majd most! Majd most beszippant és magával ragad és... és... és...

Semmi sem történt. A forgatókönyv értelmetlen és logikátlan. Teli van lehetetlen, mindennek ellentmondó jelenetekkel, hihetetlen és elfogadhatatlan túlzásokkal. Sci-finek jó volt, ez volt a második mondatom, miután kijöttünk a moziból, de aminek el akarták  adni nekünk, ahhoz semmi köze nem volt. Brutálisan, fájdalmasan semmi. Sok pénzt fog hozni, nyilván sokakat érdekel majd. Az alaptörténet nagyon jó. Rengeteg lehetőség van benne, a látvány frenetikus.Folytatás szinte biztosan lesz, de azt már kevesebben fizetik ki. Csak azok, akik képesek elválasztani fejben azt, amit kaptunk, attól, amit szerettek volna elhitetni velünk.  Az utolsó néhány percet leszámítva semmi köze nincs az Alien sorozathoz, így az el kell felejteni. Előzménynek nem tekinthető, hagyjuk figyelmen kívül, mert csak bekavar, tényleg. El kell felejteni mindent, amit tudsz, az előzeteseket és amiket olvastál. Ha nem, hatalmas csalódás lesz a vége. Én csalódtam.

Nem azért mert Ridley Scott nem tud többé rendezni, nem azért mert a történet több sebből vérzik, mint egy kaktuszba ült víziló, hanem mert nem az, aminek mondták. Nem az, aminek vártam. Újra átvertek és ezt nagyon rosszul viselem. A látvány önmagában nem elég ahhoz, hogy elvigye a hátán a sok blődséggel megtűzdelt forgatókönyvet.

A színészekre azért nem lehet panaszunk. Michael Fassbender zseniális. Már csak miatta is megérte. Noomi Rapace ezúttal mulattot valami mást is, mint a tetovált lányt, de még minidig nem vagyok elájulva tőle. A karaktere valamiféle korai Ripley, de ő nem Sigourney Weaver és az érzelmeinek visszaadáson még nem ártana  dolgozni. Charlize Theron legalább szép, mert nem sok vizet zavart. Egy kiemelkedő jelenete van, ami megmutatta nem csak a külcsín miatt értékelik, igaz,  nekem nagyon tetszett a Hófehét és a vadászban is. Idris Elba karaktere szimpatikus volt. Az ő mozgatórugóit legalább tökéletesen értem, bár a végén a két kormányosa dumájától kis híján felsírtam, akkora butaság volt és annyira nem illet bele a jelenetbe.

Különben nagyjából a háromnegyedéig még így is megtartott az élmény. Ott azonban történt valami, ami miatt elvesztem. De teljesen. Az én ostobaságom, hogy nem álltam fel és mentem ki a teremből, de behoztak ismét egy szálat, ami annyira ígéretesnek tűnt és végül jól sült el.  A vége elég pörgősre sikerült és egy-két ostobaságtól eltekintve, amiket fel sem vettem az előzmények tükrében, még tetszett is.

Szóval lassan indult, alig történt valami, aztán megtörték a növekvő lendületet azért, hogy az Alienhez lehessen kötni, de a vége jó volt.

Többféle pontozás lehetséges. Ha a filmet nézem, mint sci-fit, akkor minimum 8/10.  Ha csak  a végét és/vagy az elejét, a tempóváltás ellenére is 9/10. Összességében sajnos azzal együtt aminek eladták, amit tettek a történettel és ahogy agyoncsapták elég gyenge lett.

6/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...