2012. december 13., csütörtök

Vampire Prosecutor 2. évad

뱀파이어 검사 2/ Vampire Geumsa 2

11 részes, koreai misztikus krimisorozat (2012)

Szereplők:
Nem hiszem, hogy volt bárkiben is szemernyi kétely arra vonatkozóan, hogy én ezt bizony megnézem. Aki olvasta a véleméynem az első évadról, pontosan tudja, hogy az akkori 8 pontot a lelkesedésem, a téma szokatlansága és a benne rejlő potenciál vegyesen okozta. A kérdés azonban továbbra is fent állt: Vajon rászolgál-e majd a bizalomra?

Min Tae Yeon és egész stábja új és szebb helyre költözik, no meg egy új főnököt is kapnak, miután az első rejtélyes körülmények között eltűnik(Nem árulom el miért, nagy spoiler lenne az első évadra.). Persze a kivételezés oka egyszerű, ugyan ők alkotják  a legeredményesebb csapatot, de egyszersmind a legkezelhetetlenebbek is. A fejétől bűzlik ugye a hal, de mégsem lenne célszerű leváltani egy sikeres ügyészt, helyette el kell érni, hogy mindenki szót fogadjon.
Az új főnöknőről hamarosan kiderül, hogy egy vérbeli politikus, és míg elődje szabad kezet adott a csapatnak, ő több dolgot is nehezményez. Ha csak lehet, nem adnak neki támadási felületet. Mivel gyilkosságok továbbra is történnek, a szintén új orvosszakértővel együtt mindenki teszi a maga dolgát.

Teljes lelkesedéssel kijelenthetem, bizony rászolgált a bizalomra. Egy sereg dolog megváltozott ez elsőhöz képest, de ezek összességében jót tettek a sorozatnak. Például már nem mutatják a tárgyalásokat, és a bűntény rekonstruálásán is csavartak egy kicsit. A báros kiesésével már nem lényeges, hogyan szerzi be emberünk a vért, megelégedünk azzal, hogy tasakos kiszerelést fogyaszt.

Nos, megint egy üldözéses jelenettel indítunk. Valakit, aki éppen haldoklik, elszállítanak egy titkos orvosi laborba, ahol vámpírvérrel gyógyítják. Ezzel csak egy baj van, az illetőt továbbra is meg akarják ölni, és a vér egy élő vámpírból származik, aki kihasználva a felfordulást kereket old.

Itt vált a kép, és újra kezdődik a normális nyomozósdi. Ettől kezdve, néhány részen keresztül, még mielőtt elkezdődne a vámpír ügyészünk következő kalandja, és miután véget ért, az első jelenethez kapcsolódón fut egy külön kis történet. Nem árulok el semmit azzal, ha megsúgom, ezek a jelenetek a múltban játszódnak. Mert ugyan ezt sokáig nem mondják ki, de aki látta az első évadot, annak ismerős lehet egy szereplő, és nem kell hozzá nagy ész, hogy ezeket összekapcsoljuk. Sokáig nem lehet tudni, hogy merre halad a két különálló történet, aztán megesik a csoda, összeérnek a szálak, és ezzel új irányt vesz a keret történet.

Ami a kiszámíthatóságot illeti, sokat javult a helyzet. Egy része sejthető, egy része nem, és a sejthető kupacban is vannak meglepő dolgok. Jó néhányszor a frászt hozták rám, mert nem nyugtatgattam magam azzal, ezt úgy sem lépik meg, mivel pontosan tudtam, nem amerikai sorozat. A koreaiak zokszó nélkül meglépnek egy sor hajmeresztő dolgot, az ember meg markolja a szívét. De végül is nem volt olyan vészes, csak a benne hagyott lehetőség tartott izgalomba.

Kicsit változtak a karakterek. Az ügyész haja kicsit hosszabb, és ez jobban áll neki, a vele dolgozó nőnek sincs már gombafrizurája, és elhagyta azt az ocsmány fekete kosztümöt is, egész csinos lett. A részmunkában dolgozó fényképész, kisegítő és a nyomozó semmit sem változott. Bolondok mint mindig. Számtalan poént szállítanak, a címe ellenére mégis csak drámai sorozatban.

Emberileg is változtak kicsit. Több és nagyobb szerepet kap az érzelmi kötödések sora. Az ügyésznő vonzódása nyilvánvaló, ami valószínűleg már Min Tae Yeon figyelmét sem kerüli el, és egy egész részt szánnak az álmodozásra. Rengeteget nevettem ezen az epizódon, mert az előzetesből valami egész másra lehetett következtetni. Aztán van egy rész, ahol csapatépítő jelleggel elvonulnak egy hétvégére, de persze belefutnak egy gyilkosságba. Azon a részen is sokat nevettem. Különben is voltak érdekes pillanatok.

No meg kéretik észben tartani, hogy teljesen más a kultúra, ezért vannak olyan viccek, amik nekünk nem azok, ahogyan problémák is ott, ahol mi nem találunk. Ezekhez a sorozatokhoz nagy nyitottság szükséges, hiszen ami egy nyugati szériában esetleg érthetetlen lenne, az itt teljesen normális.

Viszonylag hamar, négy résszel korábban elkezdik az évad lezárását, ami miatt megint csak aggódtam. Amerikai testvéreiből kiindulva ugyanis attól tartottam, két részben elintézik, aztán majd marad a semmi. De nem ez történt. Fokozatosan építik fel a lezárást, több látszólag érdektelen mellékszállal, amiknek mégis csak lesz jelentősége, és bár az elején akadt olyan szál, amit feleslegesnek gondoltam, utólag kiderült, volt értelme.

Sokkal több akció, közelharcot kaptam, amiket imádtam. A dinamika továbbra is nagyszerű, bár a bűnesetek némelyike még mindig kicsit bugyuta. Viszont a mézesmadzag faktorral is jobban bánnak. Ha nem is volt hatalmas a befejezés, bizonyos mértékben most is kiszámítható maradt, azért nem tudtam megmondani az évad felénél a végét, és volt pár dolog, ami tényleg meglepett. A jövő évadhoz átívelő szál megint csak biztatónak tűnik, mivel itt legalább van.

Még semmi pontosat nem tudok a 3. évadról, de úgy hírlik a OCN viszi továbbra is. Ez egy kis kábel adó, így az egy-két milliós nézettség nagyon jónak számít. És hogy húzó sorozat, ezt a dupla mennyiségben beiktatott reklámokból is látszik. Főleg, mióta egy napra került a csatorna másik sikeres szériájával, a God's Quiz-zel. A második trailer össze is köti őket.  Mondjuk én nagyon örülnék egy kis összekacsintásnak valamelyik részben, de ennek viszonylag kevés az esélye.

Összefoglalva jelentősen pörgősebb, érdekesebb lett. Én biztosan folytatni fogom jövőre is.

9/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...