2012. december 20., csütörtök

Miss Fisher's Murder Mysteries

13 részes ausztrál krimisorozat, 2012

Szereplők:

Ismét egy nem dorama sorozat ünneplésére ragadtatom magam. Ezzel együtt már lesz vagy három ilyen bejegyzésem(Sherlock, Zen)... Nem azért mondom, nem számolom vagy valami, csak tény. Az oka pedig igen egyszerű. Ez a sorozatot én egy szuszra végignéztem, és minden pillanatát imádtam. Még szép, hogy nem tudom megállni a véleményem kidobolását.

A tiszteletreméltó Miss. Phryne Fisher egy múltba nyúló családi ügyet szeretne lerendezni Melbournben, de milyen a véletlen, egyből belekeveredik egy olyan gyilkossági nyomozásba, ami szintén érinti a családját. Természetesen felkelti érdeklődést az eset, és a morgós John "Jack" Robinson nyomozóra fittyet hányva, bele is veti magát az események sűrűjébe.

Olyannyira jól sikerül a debütálása, hogy felcsap magánnyomozónak, amiben segítségére lesz Dot, a szobalánya, Bert és Cec, a két vörös érzelmű taxis, és ha tetszik, ha nem, a kedves Jack detektív is kénytelen jó képet vágni a dologhoz.

Azok a vibráló húszas évek! Szeretem azt a korszakot. Az I. világháborúnak már vagy tíz éve vége, és a másodikig is hátra van még tizenegy. A világ lüktet, pezseg, változik és él. Csupa szín, csupa kavalkád. A vörös érzelmű és női mozgalmak melegágya, az önállóság, szabadság felé tartó perzselő időszak. De ugyanakkor a rohamoson szaporodó klubok, a dzsesszkorszak ideje is ez, és Miss. Phryne Fisher megtestesíti mindet egyben.

Átható szexualitás, függetlenség és erő sugárzik a hölgyből, aki ráadásul még arisztokrata is. Igaz, hogy annak nem hétköznapi. Repülőgépet vezet, pisztollyal közlekedik és nem veti meg a szép férfiakat sem. Bárkit az ujjai köré csavar, de igazi érzékeny és érzéki asszonyi szíve van.  Még akkor is, ha a vallás dolgaiban épp olyan járatlan, mint ahogyan nem egy házasulandó fajta.

Essie Davis nagyszerű választás lett a szerepre. Nem hiszem hogy ő lenne a legszebb nő a világon, bár tény, hogy nagyon csinos, de olyan ellenállhatatlan báj és kisugárzás veszi körül, hogy az leírhatatlan. Keresve sem találhattak volna jobb  Miss. Fishert. Egyenesen kiragyog a filmből. Egészen a sorozat rabja lettem, ahogyan a karakternek is, szóval most nekikezdhetek majd begyűjteni Kerry Greenwood könyveit. Ugyanis minden rész, a befejezőtől eltekintve, egy kötetre épül. Azt sejtem, hogy az utolsó, ami része a kerettörténetnek vagy nincs benne az eredeti történetben, vagy nem így zárul. Mindenesetre az egy könyv egy rész szabály itt is nagyon működőt.

Különben Nathan Page, mint a morcos John "Jack" Robinson engem bizony levett a lábamról, de szegény fejét meg a címszereplőnk ostromolja.  Ők ketten szerintem az utóbbi évek egyik legvibrálóbb párosa. A szókimondó, bevállalós Phryne, és a konzervatív elveket valló, visszahúzódó és csendes Jack üdítő pillanatokat tartogatnak számunkra.

Eddig tizenkilenc regény és egy novellás kötet jelent meg sorozatban, amiből ezzel az évaddal elhasználtunk tizenkettőt. Viszont most már teljesen biztos a hír, hogy lesz második. Könyvek még vannak, tehát én kíváncsian várakozom, mert ez valami briliáns volt.

A laza, néhol Agatha Christie-s hangulatot árasztó krimik nem az akció szerelemeseinek készültek, de ha valaki szereti a műfajt, garantáltan jól fog szórakozni. Egy próbálkozást mindenképpen megér. Nálam maximális pontot ért a tizenhárom órányi bűvölet.

10/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...