2019. július 10., szerda

Anything - Bármi

Mondanám, hogy ezer éve meg szerettem volna nézni, és hogy csupa jót hallottam a Bármi-ről, de nem lenne igaz. Mert hogy halvány fogalmam sem volt arról, hogy létezik, ahogyan arról sem, miért néztem meg. Az egyik streaming szolgáltató feldobta néhány egyéb filmmel együtt. Habár a plakát alapján nem igazán tűnt nekem valónak, a színek, a lila és a kék annyira vibráltak, olyan érdekesnek láttam őket - no meg különben is mi bajom lehet egy kis romantikától -, megnyitottam a tartalmat, és rájöttem, mégiscsak érdekel.

Early felesége halála után öngyilkosságot kísérel meg, aminek folyományaként a testvére magához költözteti Los Angelesbe. Kis idő múlva úgy érzi, mindenkinek jobb, ha elköltözik, ezért kibérel egy kis lakást Hollywoodban. A lakók érdekesek, színesek és koránt sem hétköznapiak, de közülük is kiemelkedik Freda a transzszexuális szomszéd. 
Igazából nem tudom, mit vártam pontosan, de valamiért azt gondoltam, ez is csak egy szerelmi történet lesz, legfeljebb kicsit más köntösben. Arra azonban nem számítottam, hogy egy sereg más dolgot is feltár.

Early 26 évig élet azzal a nővel, akivel együtt nőtt fel. A szomszédja a barátja, majd a szerelme és társa lett. Éldegélnek egy déli városban, ő maga biztosításokat árul, gyerekük nincs, azonban boldog. A felesége váratlan halálával kicsúszik a talaj a lába alól, és eljön az a pont, amikor már kapaszkodni sincs ereje. A húga jót akar, de a túlzott féltése, a szabályok, amit testvére érdekében hoz, mindannyiukat meggátolják a továbblépésben.

Az élet Hollywoodban nem tökéletes, leginkább furcsa, Early azért lassan-lassan megtalálja saját magát, és kapcsolatot épít ki a szomszédaival is. Fredát lényűgözőnek találja. Találkozásuk után szinte ez első pillanattól kezdve érdeklődik a nő iránt, aki felsorakoztat egy sor sztereotípiát. Transznemű, hangos, harsány, szókimondó és utcalány.

Kapcsolatuk lassan épül, de gyorsuló tempóba kapcsol, amikor a falak elkezdenek leomlani. Egy középkorú, pocakos, kopasz, déli férfi, és egy nagyvárosi, a hormonjaiért dolgozó nő találkozása meglepő folyamatokat indít el. Két borzasztóan magányos lélek, hatalmas csomagokkal egy házban. Mindkettőjüket meg kell menteni valamitől, és míg egyedül nem elég erősek, együtt talán van esélyük. Problémájuk pedig akad bőven, a szokatlan páros sokakat meglep, és a külvilág furcsállása, hangos, vagy csendes ellenállása olyan próba, ami elsőre megoldhatatlannak tűnik.

Bár most angolul néztem meg, az HBO jóvoltából magyarul is megtekinthető az John Carroll Lynch és Matt Bomer főszereplésével készült film. Early karakterét Lynch-re szabták, egy vele, a bőrévé vált, nehéz lenne elképzelni mással. Matt Bomer fantasztikus szeme a vastag smink dacára is elképesztő, és a magassarkú kimondottan jót tett az alakjának, bár kissé esetlen és darabos. De ez is illik hozzá. Persze mindkét karakter klisék garmadát sorakoztatja fel, de leginkább csak azért, mert ezek nagy része az életen alapul, és felépítik azt a konfliktust is, ami után végre mindketten tiszta lappal indulhatnak.

Nem egy klasszikus szerelmi történet, és nem azért mert ne látnánk benne két embert egymásra találni. Nem is azért, mert egy transzszexuális nő és egy hetero férfi kapcsolatát boncolgatja, hanem mert egyszerűen sokkal többről szól. Ez az újrakezdés, elfogadás, önismeret, útkeresés és megbocsájtás filmje. És még csak nem is a külvilággal kell békét kötniük, saját maguk jelentik a legnagyobb veszélyt önmagukra. És a neheze még csak most kezdődik.

7/10



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...