2017. december 20., szerda

Jonathan Stroud: The Empty Grave (Lockwood & Co. #5)

A The Empty Grave sokkal hamarabb került hozzám, mint azt terveztem. A Bestsellers 25. évfordulóján, természetesen 25% kedvezménnyel gyűjtöttem be - csodás nap volt, több könyvvel távoztam, mint terveztem, de az előzetes számításnál kevesebbet költöttem, win win - , így nem vártam meg az olcsóbb kiadást. Természetesen egyből kézbe vettem, és most kicsit felemás érzéssel írok róla. Örülök, mert természetesen szuper volt, ennek ellenére némileg el is szomorított, mert ez azt jelenti, hogy nem várhatok többet.

Lucy szépen visszailleszkedik a csapatba, és mondhatnánk, hogy minden visszatért a normál kerékvágásba, de a külvilágban sajnos nincs minden rendben. A Fittes ügynökség az egyedüli nagy cég a piacon, ami különben is felborulni látszik, közben a koponya felismerése szokatlan irányba indítja a csapatot. Valami igazán vakmerő irányba, és az csak természetes, hogy majdnem ott hagyják a fogukat. Persze megéri, elvégre betörhetnek az egyik legismertebb család mauzóleumába, és megleshetik Marissa Fittes nyugvóhelyét. 

A végső kötettől sokat vártam - én meg a magas elvárásaim -, mivel korábban rengeteg elvarratlan szál maradt, félmondatok itt és ott, látszólag összefüggéstelen események, éppen ideje volt mindent egy csokorba szedni. Egy rossz szavam sem lehet, Stroud megugrotta az elvárásaimat.

A koponya elbájolóan otromba és szarkasztikus, Lucy érzelmeit félretéve próbál együtt dolgozni Lockwooddal, cserében a főnöke újabb titkokba avatja be, de a régi félelme, miszerint ő lesz Anthony halála, most is kísérti. Holly sokat változott, alapvetően mégsem képes és nem is akar másmilyennek mutatkozni. Ami George Cubbinst illeti, olyan dolgokat ás ki a múlt homályából, amikről még csak nem is álmodott. Az életét többé nem csak a kísértetek veszélyeztetik, ezért aztán némileg eldurvulnak a dolgok.   

Quill Kipps többször bebizonyította, hogy túllépve a korábbi sértéseken hasznos segítő és barát. Ezúttal sincs ez máshogy, amikor a Lockwood és társai már a figyelem kereszttüzében állnak, még mindig szabadabban mozog. Ahogyan Flo Bones is. A csapat egyik legjobb hírforrása, oda is bejut, ahova másnak nincs esélye, és Barnes felé ( a DEPRAC vezetője) is ő a tökéletes összekötő.

Ami pedig magát Lockwoodot illeti, hát ő minden jel szerint javíthatatlan. Olyan kalandokba veti bele magát, mégpedig önként, ami már-már az őrületbe hajló. No de ettől az, aki, és ettől olyan ez a sztori, amilyen. A személyisége rányomja a bélyegét minden lapra, s miközben a kép szépen alakul, képes újra és újra tizenkilencre lapot húzni.

Stroud már az első résszel elkápráztatott,  olyan világot épített, aminek, ha élni nem is szívesen élnék, mégis határtalan elismeréssel adózom. Ráadáskén ehhez olyan karaktereket társított, melyek képesek voltak életre kelni, majd leszállni a lapokról. Hogy tökéletes lenne? Azt nem állítom, főleg, mivel nem én vagyok a célközönség ( rég elmúltam 8-12 éves), találtam néhány kiszámítható dolgot, viszont ettől függetlenül izgalmas és olvasmányos. Sodortak magával az események, nehéz volt lassítani, azaz az én esetemben letenni.

A történet tökéletes lezárt. Bár azt nem tudjuk, mit tartogat a jövő a csapat számára, azért erre vonatkozóan is kapunk támpontokat. Csak annyit, amennyi minimálisan szükséges, a többi már a fantáziánkon múlik. Nagyszerű lezárást kaptam, még akkor, ha mint írtam, a könyv nem tökéletes. Biztosan újra fogom olvasni, mert ez egy olyan könyv, amit érdemes.

10/10

The Empty Grave Excerpt - Lockwood & Co. #5 by msreeat on Scribd

4 megjegyzés:

  1. Fájdítod csak a szívemet, hogy nem lesz magyarul folytatás. :(

    Majd egyszer angolul. :)

    8-12 éves a célközönség? Én felnőttként is féltem tőle itt-ott. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az, middle grade. :) Nem lesz? :o Én azért bíztam benne, hogy nem kaszálják el.

      Akármennyit is vársz rá, nem fogod megbánni ;)

      Törlés
    2. Nekem 8-12 éves koromban rémálmaim lettek volna ettől. :O Nem adnám ennyi idős gyerek kezébe.

      A kiadótól megkérdeztem, és a gyenge fogyásra való hivatkozással nem tervezik folytatni. :(

      Biztos vagyok benne, hogy megéri. :)

      Törlés
    3. 11 éveseknek ajánlják, és spec 9 évesen, a Dracuka után biztos élveztem volna ;) Hajlamosak vagyunk a gyerekeket, de valójában ők máshogy dolgozzák fel az olvasott erőszakot.
      :o ez nagyon rossz hír! Persze, ha egy picit öltek volna a reklámba... Úgy jelent meg, hogy senki sem tudott róla. És így is múlt el :(

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...