2015. június 7., vasárnap

Hogy mennyibe kerül...(Variálós vasárnap #34)













...egy élet? Nehéz eldönteni. Azt hiszem, számomra felbecsülhetetlen az értéke, legyen az ember vagy állat. Ezért lettem vegán, jobban mondva ezért is. No, ez nem azt jelenti, hogy én nem ütök agyon egy szúnyogot vagy pókot. Tudatosan nem teszem ugyan, viszont a héten egy éjszaka arra riadtam, hogy valami csikizi a combom, aztán irtózatosan megmar. Gondolkodás nélkül lesöpörtem, és csak utána néztem, egy drága pókocska volt, akinek ember húsra fájt a foga. Valamiért különösen szeretnek a pókok, pedig én nem kedvelem őket különösebben. A kertben nagy élvezettel nézem, ahogy hálót szőnek, órákig ellesek akármilyen természetfilmet, de ha itt grasszál a lakásban, hát fogom  a pók-poharamat, és kitessékelem. Szóval igen, nekem egy élet ára pénzel nem megváltható. Egyedi lenyomata érzéseknek, emlékeknek, szokásoknak, és ha eltűnik a hordozójuk, mindez örökre odalesz.

Nehéz belegondolni, mégis tény, a kényelem elszoktatott bizonyos alapvető dolgoktól. Már nem élünk szimbiózisban a földünkkel, magától értetődő természetességgel zsákmányoljuk ki, és leszögezzük, nem a mi hibánk, amiért haldoklik. Élvezzük a légkondikat, isszuk az ásványvizet, antibakteriális krémet kenünk a horzsolásainkra és fel sem fogjuk, ezek a számunkra evidens dolgok bizony nem állnak rendelkezésére emberek millióinak.
Az apróbb sebekben megtelepedő baktériumok néhányakra halálos kockázatot jelent, nekünk azonban normális, hogy bekenjük a bibit és szaladunk tovább.

A lenti videóban szülőket kérdeztek arról, mennyit lennének hajlandóak feláldozni azért, hogy megmentsék a gyereküket egy halálos betegségtől. A természetes és ösztönös válasz, mindent, akár a saját életünket is. Lopnánk, csalnánk, hazudnánk, ha kell, mert a gyerek a legértékesebb kincsünk.
És mennyit áldoznának más gyermekének életéért? Erre a kérdésre már nehezebb a válasz, mennyiben lehet meghatározni egy élet értékét? És persze fontos az is, mennyibe kerülne a gyógyíttatás.
Mi van, ha az ára csupán 1 dollár 80 cent, azaz kevesebb mint 500 forint?



Ennyibe kerülne, hogy beoltsák a terhes nőket Maternal and Neonatal Tetanus azaz (anya és csecsemő) tetanusz fertőzés ellen. Igazán nem hangzik egy nagy összegnek, mégis anyák és babák tucatjai fertőződnek meg minden nap, csakhogy a csecsemők ebbe szinte kivétel nélkül bele is halnak.

A gyógyszeripar hatalmas üzlet. Több iparág épült rá, mint elsőre hinnénk. Egyes becslések szerint az antibiotikumok nyolcvan azaz 80%-át, az óvatosabbak szerint a kétharmadát - felét a tömeges állattartás emészti fel. 2006-ig még növekedés fokozásra is használták, nos ez utóbbit ugyan betiltotta az EU, mégis lehetetlen az elhagyásuk. Ugyanis ez az ára az asztalra került tojásnak, tejnek, sajtnak, húsnak, mert a szűk helyeken, embertelen körülmények között tartott állatok szinte folyamatosan betegek a körülményeik miatt, vagy csak úgy végigsöpör az egész állományon egy-egy fertőzés. Nem számít, hiszen a gazdasági ágazat ki tudja fizetni, és amíg a tejnek lehet engedélyezett genny tartalma, addig talán ne akadjunk fel a gyógyszerfogyasztáson sem.

Hagyjuk, hogyan állítják elő a legtöbb oltóanyagot, bele se menjünk, hányszor hány millió tablettát, vakcinát gyártanak egy évben. Nem fogok beszélni az állatkísérletekről, sem azokról az állati adalékokról, amiket tudtotokon kívül megesztek, magatokra kentek, viseltek akár minden nap. Nem fogok, mert ez nem az a blog, csak megkérdezem, szerintetek mennyibe kerül egy élet, amikor ekkora termelés mellett nem jut oltóanyag harmadik országbeli államoknak? Nem jut, mert nincs olajuk, földgázuk, amiért érdemes lenne megszállni őket, esetleg kicserélni az árukat, és nem jut, mert önmaguktól nem tudják megvenni.

Ma már tudjuk, a baktériumok rezisztenciájáért nagy részben felelős az állatipar is, a világ számos pontján mégis csecsemők halnak meg kevesebb mint ötszáz forintért. Természetesen a kérdezettek teljesen elképednek az összegtől, és egyből segíteni szeretnének, de csak én érzem úgy, hogy valami itt nagyon nem stimmel?
Ha most feltenném újra a kérdést: "mennyibe kerül egy élet?", mit felelnétek? Hogy kevesebbe, mint gondolnátok?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...