2012. november 18., vasárnap

Alkonyat - Hajnalhasadás II. rész

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2

színes, feliratos, amerikai fantasy, 115 perc, 2012

rendező: Bill Condon
író: Stephenie Meyer
forgatókönyvíró: Melissa Rosenberg
zeneszerző: Carter Burwell
operatőr: Guillermo Navarro
producer: Wyck Godfrey, Stephenie Meyer, Karen Rosenfelt
vágó: Virginia Katz

szereplő(k):
Robert Pattinson (Edward Cullen)
Kristen Stewart (Bella Swan)
Taylor Lautner (Jacob Black)
Lee Pace (Garrett)
Michael Sheen (Aro)
Dakota Fanning (Jane)
Ashley Greene (Alice Cullen)
Maggie Grace (Irina)
Peter Facinelli (Dr. Carlisle Cullen)
Elizabeth Reaser (Esme Cullen)
Jackson Rathbone (Jasper Hale)
Kellan Lutz (Emmett Cullen)
Nikki Reed (Rosalie Hale)
Billy Burke (Charlie Swan)
Mackenzie Foy (Renesmee)

Nos, mit szépítsem, az összeset láttam, minden könyvet olvastam, akad amit többször is, hát csak természetes, hogy megnéztem ezt is. Sőt, bevallhatom, kimondottan vártam. Az utolsó könyvben ugyanis annyira nem történik semmi és a negyedik első felének feldolgozása annyival jobb lett, mint az alap, hogy még bizakodtam is, imádni fogom.

Bella újszülött vámpírként épp olyan jól kontrollált, mint emberként volt. Edwarddal és Renesmeevel együtt már egy külön családot alkotnak a családon belül, és nem is lehetnének boldogabbak. Jackob alakváltó létére lassan szintén Cullenékhez tartozik, amiben nagy szerepe van a kislánynak.

A béke azonban nem tarthat örökké. Alice látomása egyértelmű. A Volturik elindulnak értük, mert azt az információt kapták, hogy a család egy hallhatatlan gyermeket alkotott. Közeleg a háború, amikor mindenkinek ki kell állnia azért, amiben hisz.

Jó, ebből a könyvből nem lehetett többet kihozni. A történet olyan, amilyen, azzal nincs mit kezdeni. Ha rossz az alap, összefog dőlni a ház is. Csak ennyi.

Nem én vagyok a célközönség, ahogy elég sokan nem tartoztak oda a jelenlévők közül sem, de így sem tudtuk feljebb emelni az átlagéletkort a 14 és félről. Ez pedig egyértelműen elárul valamit.

Mielőtt lehúzom, vagy felemelem eme... hát ezt, azelőtt jó tisztázni mindent, hiszen nem nekem akartak megfelelni.

Nos, a forgatókönyv nagyjából pocsék volt. Tisztában vagyok vele, hogy mennyire nehéz olyan könyvből írni, amit ennyien imádnak, de azért lehetett volna kicsit bátrabban nyúlni a feladathoz. Igen, sokáig nagyjából legalábbis, könyv hű, de mivel a könyvekben nem igen történik semmi, így itt is jellemző az állóvíz. Ugráltunk a jelenetek között, sokszor kimaradtak a könyvben lévő átkötések. Tudom, így is lapos volt, ha hosszabban hagyják, némelyek el is alszanak, viszont szimplán érthetetlen lett néhány váltás.

Ezt megpróbálták némi poénnal ellensúlyozni, és ez legalább működött. A könyv nekem nem volt vicces. Talán azért mert vagy háromszor küldtem parkolópályára, szóval sosem jutottam el addig, hogy valami csattanjon.

A szereplőkre nem térnék ki túl bőven, mert tömegeket bántanék meg. Néha rácsodálkoztam, hogy milyen jó a sminkes, mert ez a lány tényleg szép, a következő snittben meg, ááá, mégsem. A hölgy mimikája már a Hófehérben is több volt ennél, és ahhoz képest ez megint csak visszalépés volt.

A csodavámpír fiúban sokkal több van ennél. Igenis állítom, hogy nem rossz színész. Az Emlékez rám-ban szerintem fantasztikus volt, itt meg kissé vértelen. Hi-hi!

Jacob balul sikerült akciófilmje után nem igen tekingetett másfelé. Beragadt ebbe a szerepbe, és igazán meglepő volt, amiért nem mutogatták állandóan félmeztelenül. Két filmhez is aláírt, kíváncsi vagyok, mennyire lesznek eredetiek.

Aroból idiótát csináltak, remek!

A szereplők kicsit belefáradtak ebbe a sorozatba. Öregedtek is, változott az életük. A körülöttük lévő hisztéria cseppet sem csitult el és ezt meglovagolva, egyre tüzelve fogatták tovább a filmeket. Míg az első részben elájultam a jó sminkestől, meg Bella változásától, itt nem volt semmi, ami megfogott volna.

És ennél a pontnál nem mehetünk el a film vége mellett sem. Kissé spoileres lesz, bár igyekszem óvatosan fogalmazni.

Ugye a csatajelenet... Pörgős volt és látványos. Kellett valamit adni a fiúknak is, de senki, senki, aki olvasta a könyvet, nem gondolhatta komolyan, hogy az úgy lesz. Mert ha az egész témát nem piszkálta meg jobban a forgatókönyv, ezt miért tette volna? Ráadásul az egyetlen olyan logikus momentum volt, ami megmagyarázta a könyv csapnivaló befejezését. Az ugyanis kissé hiányos volt ott.

Szerintem Meyer belefáradt az írásba, csatát meg különben sem tud írni, no  meg színészek is belefáradtak már a játékba. Köszönjük, jó, hogy vége!

A jelenség, hogy el kell adni a tinilánykáknak is valami olyat, amit megvesznek, most hatalmas méretűvé dagadt. Jönnek majd egymásután az ifjú felnőtt kategóriát lefedő könyvek filmfeldolgozásai és megmondom őszintén, aggódom egy kicsit. Főleg azért, mert ezek közt akad olyan is, amiből a könyv nagyon-nagyon jó volt. És csak remélni tudom, hogy nem ezt a szintet akarják megugrani, azaz sokkal magasabbra helyezik a mércét. Tavasszal majd kiderül, akkor jön elsőként a Csontváros.

De visszakanyarodva  az eredeti témához, voltak pillanatok, amiket nagyon szerettem, voltak részek, amiken visítoztam volna akár egy átlagos tini, de ahogy mondtam a film után, meg ahogy itt kezdtem, ebből  a könyvből nem lehetett többet kihozni.

A pontozás ehhez mért, hiszen megtettek mindent, néhol kicsit többet is, mint amennyit a lehetőségek kínáltak. Például az elején, amikor futnak, ahogy Bella észleli a környezetét, az a rész kimondottan tetszett. A rajongók nyilvánvalóan imádják majd. Én abban a tudatban voltam eddig, hogy magam is rajongó vagyok, de kiderült, szükségem van nem kevés jóindulatra a pontozáshoz.

Ez egy tinikönyv tinknek készült feldolgozása és pont. Ami nem a film hibája, azt nem rovom fel neki, nem fizethet meg a könyv bűneiért, de azért lehetett volna kicsit többet dolgozni a forgatókönyvön.

7/10

4 megjegyzés:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=IVfnzi20GFY
    Ezt láttad? Ezen annyira jót röhögtem. :D

    VálaszTörlés
  2. Annyira idegesít a pali, hogy kiütéseket kapok tőle. Egy rossz ripacs. Ráadásul, mivel nem olvasta a könyveket, majdnem minden, amit mond a könyv hibája és nem a filmé. Ha olyan kritikát készít, ahol könyv az alap, jeleznie kell, hogy olvasta, avagy sem. Ez a minimum. Már többször próbálkoztam a kritikáival, de egyet sem tudtam végignézni a rossz színészi teljesítménye miatt. Nem az én stílusom, nevetni meg végképp nem tudok rajta. Miért nem írja inkább le? Akkor legalább tudnám élvezni a szövegét. :D

    VálaszTörlés
  3. Na, ezt nem tudtam, hogy nem bírod. :D Azért én sok dologban igazat adtam neki a filmekkel kapcsolatban úgy általában, mivel ezt a részt még nem láttam. Na, jó, ízlések és pofonok, ugye. ;)
    De igazából a posztod alapján azt éreztem, hogy jó néhány helyen egyezik a véleményetek, csak épp más formában kifejtve.

    VálaszTörlés
  4. Nem mondtam, hogy nincs igaza, csak azt, így ez féligazság. Arról nem beszélve, mivel nem tudtam végignézni, nem is tudom, miben értünk egyet. :D
    De úgy a filmekkel általában is az a gond, hogy a könyvből készültek. Ha a forgatókönyv gyenge, az baj, de az alapsztori adott, azzal nincs mit kezdeni.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...