2011. április 26., kedd

I Saw the Devil



I Saw the Devil(2010)

Eredeti cím: Akmareul boattda /I  Saw the Devil/
Bemutató (Dél-Korea): 2010. augusztus 11.
Műfaj: Krimi, Thriller
Rendező: Ji-woon Kim
Forgatókönyvíró: Ji-woon Kim
Szereplők: Byung-hun Lee, Min-sik Choi

Az alcíme lehetne az: Húzd meg, ereszd meg! Egy bosszúra szomjas férj és egy sorozatgyilkos ropja halálos táncát. Kicsit máshogy mint ahogy az megszoktuk. Nyilván, mert a film koreai.

Byung-hun Lee ismét nagyot alkotott. A G.I.Joe és az Iris után, most volt szerencsém megnézni az I Saw the Devilben.

A film pszichózisát nem lehet leírni annak, aki nem látta. Nem állíthatom, hogy végig izgultam.  Volt némi kiszámíthatóság a történetben, de az amerikai filmeken nevelkedett lelkem folyton nyugtatgatott: ezt úgy sem merik meglépni. Megmerték. Íme egy film, aminek gyanúsan nem lesz hollywoodi feldolgozása(legalábbis nem brutális átírások nélkül), mert mit is kezdenének az elbutult nézők azzal, hogy a méltó büntetés sem nem elég, sem nem méltó. Hogy sok mindenre képesek vagyunk, ha muszáj és a kielégülés fájdalmas, kevésbé örömteli. Eljön az a pillanat, amikor már nem vagyunk jobbak vagy különbek, és minden amit szégyenlünk magunkban, a saját démonjaink (Ördögünk, ha így jobban tetszik) sem azok, legfeljebb csak mások.

Egy mondattal jellemezve: Dexter barátunk nem ért még meg erre a szintre.

A film hangulatára jellemző, folyamatos, mélyen tartott sötétség maximum szürkévé világosodik, aztán pitch black lesz, csupán azért, hogy a szürke ismételten jó opciónak tűnjön. Néha már- már vontatottnak érezzük, miközben az agyunk jelzi, ez csak kábítás, haver.

Ha nem is lepődtem meg a befejezésen, tagadhatatlanul elkapott a hangulata. Egy bizonyos pont után nem éreztem jogosnak a bosszút, nem tartottam fairnek a játékot, miközben a belső énem látni akarta a szörnyeteg kimúlását. Egy percre sem tudtam azonosulni a vadászból váló préda fájdalmaival, és ugyanilyen távolról néztem az üldözővé váló karaktert is. Mégis mély nyomot hagyott, kiütött és fel is locsolt. Aki bírja a vért, a dark side-ot, annak kötelező darab.

9/10

3 megjegyzés:

  1. A trailer alapján elég beteg :)

    VálaszTörlés
  2. A film is az. :) A maga perverz módján viszont, igen szórakoztató. Nem volt kérdés, hogy megnézem. Csak az volt vitatható, hogy aludni sikerülhet-e utána. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...