2016. november 27., vasárnap

Pittacus Lore: Egyek a végsőkig (Lorieni Krónikák #7)

Borzasztóan vártam a sorozat befejező kötetét. A hatodik rész környékén ugye fanyalogtam, mert ezzel túllépték a tervezettet, ami bennem rendszerint rossz vért szül, de aztán egyértelművé vált, hogy abba a könyvbe már fizikailag sem fért több, ráadásul a vége után csak pislogni tudtam, sűrűn és szaporán. Egyszerűen elképesztő, mennyire nem tömegfogyasztó barát Pittacus Lore neve mögé bújt író páros: James Frey és Greg Boose – aki egyébkén Jobie Hughest váltotta a harmadik kötet után, csak akkor még ezt senki sem tudta... 

John egy titkos katonai bázison várja, hogy visszatérjenek Hatodikék a szentélyből. Hatalmas árat fizettek azokért a talentumokért, amit a földi védők kaptak, de a háború nem válogat, és teljes erőbedobással tombol. Legalább az vigasztalhatja  avédőket, hogy a nagyvárosok feletti csatahajók nem indítottak még totális támadást, és Setrákus Ra fizikai valójában nem jelentkezik. Azt rég tudják ugyani, aki időt nyer, az jelen helyzetben is életet nyer. 

Az egyes szám első személyes, kissé érzelemmentes történet csak elérte, hogy megsirassak néhány karaktert. Oké-oké, várható volt, mert több ismerősöm szerint is vállalhatatlan vagyok egy-egy érzelemsebb jelenetnél, no meg mi tagadás, szálltam már le HÉV-ről is, mert olyannyira zokogtam, hogy azt már a kedves utazóközönség sem hagyhatta figyelmen kívül. Azért ez mégis váratlanul ért. Elvégre tudtam, már az előző részben kiderült, és mégsem voltam rá felkészülve. 

Ahogyan egy sereg más dologra sem. A történet nagy része ugyanúgy kiszámítható, ahogyan a korábbi részekben, és mégsem engedett el egy percre sem. Amikor elkezdünk egy új világmegváltó sztorit, egyértelmű, hogy mi lesz a történet vége, de nem ez az, ami menetközben megtart, hanem az a tengernyi esemény, a sok kis kunkor, ami másfelé vezet. Ahogy a Lorieni Krónikák esetében is történt. Akkor is, ha olyan YA sorozatról beszélünk, ami nem mentes a sablonoktól, akkor is, ha olvastunk már hasonló történetet, de ilyet még soha. Annyit, kötelező elemet húztak keresztül benne egy tollvonással, annyi minden máshogy volt, oly könyörtelenül meglépték teljesen szokatlan fordulatokat, hogy nem, senki sem gondolhatja egy pillanatig is komolyan, ezt már olvasta.

Ezúttal csupán Hatodik és Negyedik fejében vándorlunk, pedig érdekes lett volna Adam, vagy Sam is, de ebben a történetben nem ők a főszereplők. Ami mégis furcsa volt, hogy a prológus némileg lelőtte előre a poént. Hiába nem neveznek valakit a nevén, ha egyszerűen felismerjük, és így az egyik legnagyobb fordulat elvesztette meglepetéserejét. Moroghatnék miatta, de valójában fel voltam rá készülve.

Feltűnt, hogy Ötödik, Kilencedik és Hatodik neve, bár kiderült akkor, amikor bemutatták őket, mégsem szólítja őket senki a keresztnevükön. Vajon miért jutott nekik ez a sors? Ötödik egyértelműen pszichopata és ezzel tulajdonképpen kissé semelytelenné is tette Lore, ezt értem, bár egyértelműen érdekes személyiség, szórakoztató lett volna az ő fejében lébecelni egy ideig. Kilencedik az a felvágott nyelvű, kicsit durvára faragott beszológatós fajta dumás, aki sorra szállíthatná a poénokat, mégsem kap elég játszóteret, és Hatodik... Nos, igen, sokáig menekült és egyedül, ez biztosan nem hat pozitívan az ember személyiségére, de valahogyan mégis kivívta magának a narrátor szerepét.   
  
Negyedik története meghatározó része lett az életemnek, ami túlmutat a csatajelenetek sokaságán vagy a világuk, a mi világunk újjáépítésén. Eleinte csak az volt az érdekes, hogyan állítják meg a mogokat, milyen új tálentumokkal gazdagodik valaki, vagy hogy John hogyan nő fel a vezetői pozícióhoz, hogyan nyernek meg másokat az ügynek, amiről kiderül, mindenki ügye, van–e lehetőség elkerülni a próféciákat és a többi, de a végén morális kérdések tucatjait veti fel. Egyszerűen csak itt vannak a fejemben és akaratlanul is azon gondolkodom, vajon létezik egy olyan  történet is, ami csak most kezdődik? A hogyan tovább, ami számos karakter esetében fel-felbukkant menet közben, nem pusztán filozófiai kérdés, a föld és a benne élők élete örökre megváltozik. És az az idegen faj, aki feltett mindet egy lapra, csakhogy megmentsen mindenkit, vajon bele illik ebbe a képbe? Mi lesz velük? Mi lesz a Lorienről származókkal? És a mogadoriakkal? Létezik megbocsájtás egy olyan világban, ahol tengerniy a fájdalom? Rengeteg kérdés, kevés válasz, mégis pont elég. 

Bár a történet mindenképpen pergő és fordulatos, és a hét kötet tökéletes keretbe zárja a sztorit, hagy apróbb kiskapukat. Nem feltétlen azért, hogy folytassák a mesélést, hanem mert az élet már csak ilyen. Vannak olyan dolgok, amikre nem lehet felkészülni, és biztosan maradnak olyan kérdések, amikre a mese ezen pontján még nincs válasz, de ez egy elképesztő utazás volt.

10/10

Magyar kiadó: Cartaphilus Kiadó
Fordította: Stier Ágnes

Jóllehet ígéretet kaptam a kiadótól a köztes mini részek kiadására, ez még nem történt meg, és már nem tudom, van-e értelme megjelentetni. Azért ha valaki kedvet érez hozzá, angolul megtalálja mindet.  

I Am Number Four: The Lost Files: The Legacies
I Am Number Four: The Lost Files: Six’s Legacy
I Am Number Four: The Lost Files: Nine's Legacy
I Am Number Four: The Lost Files: The Fallen Legacies
I Am Number Four: The Lost Files: Secret Histories
I Am Number Four: The Lost Files: The Search for Sam
I Am Number Four: The Lost Files: The Last Days of Lorien
I Am Number Four: The Lost Files: The Forgotten Ones
I Am Number Four: Eight's Origin: Lost Files Bonus
I Am Number Four: The Lost Files: Hidden Enemy
I Am Number Four: The Lost Files: Five's Legacy
I Am Number Four: The Lost Files: Return to Paradise
I Am Number Four: The Lost Files: Five's Betrayal
I Am Number Four: The Lost Files: Rebel Allies 
I Am Number Four: The Lost Files: The Fugitive
I Am Number Four: The Lost Files: The Navigator
I Am Number Four: The Lost Files: The Guard
I Am Number Four: The Lost Files: Zero Hour
I Am Number Four: The Lost Files: Legacies Reborn
I Am Number Four: The Lost Files: Last Defense
I Am Number Four: The Lost Files: Hunt for the Garde (2016. május 31.)
Extrák - az író blogján részletekben fellelhetőek
I Am Number Four: Eight's Origin - Lost Files Bonus
I Am Number Four: Sam's Journal
I Am Number Four: Sarah's Journal
I Am Number Four: Pittacus Lore Transmissions

I Am Number Four: Malcolm's Journal

4 megjegyzés:

  1. Mikor írsz róla, mindig megfogadom, hogy elkezdem ezt a sorozatot. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne fogadkozz, csak kezd el! ;) Persze elég megosztó a könyv, főleg a stílusa miatt, valaki vagy szereti vagy nem, nincs középút. Szóval kíváncsi vagyok, te melyik táborba tartoznál. :)

      Törlés
    2. Az I Am Number Four-ból volt egy film, és az nekem tetszett, de persze, tudom, hogy a könyv tök más. :)
      Erre én is nagyon kíváncsi vagyok. :D

      Törlés
    3. Totálisan más, de fura mód, a sok átírás ellenére a fő vonulatok megvoltak benne. :) Na, kíváncsi vagyok... :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...