2013. december 1., vasárnap

Tényleg rendben lenne? (Variálós vasárnap #13)


Akadnak olyan bűnök, amiket egyetemesen elítél mindenki, és mégis hatalmas az elkövetők száma. A gyilkosságokat "megértjük". Persze nem azért, mert értelme lenne, mindig értetlenkedünk, de véletlen balesetek, nem szándékos halálok történnek, és valahogy ez benne van a tudatalattinkba. Kódolva van az elnyomott, ősemberi emlékeket őrző agyunkban. Mind voltunk már dühösek, olyan dühösek, hogy talán meg is tudtunk volna ölni valakit, és ha a családunk élete forogna veszélyben, hát a legbékésebb növényevő is védelmezőbe kapcsolna. Tehát ezt értjük. Az már más kérdés, hogy az erőszak semmilyen formáját nem tudjuk megmagyarázni. Feltéve, hogy azok kívülről érkeznek.

Ha minket támadnak meg az utcán, akkor értetlenkedünk, ha a családunkkal, barátainkkal történik ez, szörnyülködünk, de ha mi követjük el... Legyen az tettleg vagy lelkileg bántalmazás, már teljesen rendben van. Tényleg rendben lenne?
Hiába nem veszünk tudomást valamiről, attól az nem tűnik el, nem szűnik meg, vagy oszlik fel a légbe, és bár azt megértem,  senki sem szeretne arra gondolni, ez vagy az megtörténhet vele, az ő családjával, az ő gyerekeivel is, de nem tenni semmit majdnem olyan, mint cinkosnak lenni.
Ebből lett elege a hollandiai Terre des Hommes alapítványnak (ez különben egy világméretű szervezet, számos országban működnek azonos névvel), és megalkották Sweetie-t, a tíz éves Fülöp-szigeten élő kislányt, aki azért épült fel bitről bitre, hogy beazonosítsa a pedofilokat.

Miközben a világ nagy szervezetei úgy saccolják, hogy minden pillanatban 750 ezer pedofil található online - és ez gyerekek tízezeréit érint-, csupán hat ember ellen emeltek vádat. Nos, ez az arány most megváltozhat.
Két hónap alatt ezer pedofilt azonosítottak be, a dossziét pedig átadták az Interpolnak. Nagyon helyes!

A virtuálisan megerőszakolt gyerekek nem szenvednek el kisebb lelki traumát azért, mert ténylegesen nem érnek hozzájuk, a kérdéses felnőttek pedig nem mindig elégednek meg a nézelődéssel. Ezek az emberek betegek, nem olyan, mintha felindulásból ölnének, mert ez nem választás kérdése, de akkor is be kell őket zárni és örökre eldobni a kulcsot. Minél hamarabb, annál jobb.

 A szervezet most azt szeretné elérni, hogy a világon mindenhol bekapcsolódjon a rendőrség a munkájukba, mert így százezreket buktathatnának le. Ehhez csupán egy petíciót kell aláírnunk, nem kérnek pénzt, támogatást, csak annyit, vegyék őket komolyan, ahogyan a problémát is.

A vasárnapi témáim gyakran provokatívak és felkavaróak, de ezért született meg ez a rovat, hogy elmondjak olyasmiket is, ami különben nem feltétlen illene a profilomba. Mert ezek is a világban történnek, mert ilyenek vagyunk mi.
Tudom, ez a kezdeményezés nem állítja meg a pedofilokat, egy, a családon belülről érkező elkövető talán sosem bukik le, de valahol el kell kezdenünk, és azt sem árt észben tartani, az erőszak áldozatai nagyobb százalékban válnak maguk is elkövetővé. Tehát a kör csak bővül. Ha hagyjuk...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...