2012. október 18., csütörtök

Szavazz Lisbeth-re! – Hősnők viadala 2012 2. forduló

Lisbeth Salandert a Larsson Stieg: Millenium trilógiájából ismerhetitek. Ő egy az antiszociális, de kiemelkedően okos, 24 éves nő. Először A tetovált lányba tűnt fel, de aki olvasta, sosem felejti el a karakterét.

Miért szavazzatok rá? Mert ember, gyarló, esendő, de elképesztően erős. Mert sokkal több van benne, mint amit az emberek képzelnek. Az antiszociális, deviáns magatartása nem póz, nem polgárpukkasztás. Mindegy, hogy fekete vagy szőke a haja, bakancsot vagy körömcipőt húz, ő csak ő marad. Egy nő, aki sosem hajlik. Ha tudod törd meg, de ne reménykedj a sikerben. Elég csak egy pillanatnyi figyelmetlenség és utolér. A nyakadba liheg, kikutatja az összes titkodat. Jobb, ha tartasz tőle. Kézen nyal, ahogyan bármilyen vadállat tenné, csak hogy érezhesse a bőröd alatt lüktető ereket, majd nyugodtan átharapja a húsodat. A bőröd alá fészkel, sosem szabadulsz tőle, pedig nem is akar ott lenni.

A főnöke így látja:
"Mégsem Lisbeth Salander megdöbbentő érzelemmentessége zavarta a legjobban Armanskijt. A cég konzervatív imidzséhez sehogy sem illett, hogy sztáradatgyűjtője egy sápadt, tüskehajú, anorexiásan sovány lány, piercinges orral és szemöldökkel. Lisbethnek mindennek tetejébe kétcentis darázstetoválás díszelgett a nyakán, bal bicepsze és bokája körül pedig kékes rajzolatú folyondár tekergett. Alkalmanként viselt kombinészerű, könnyű női felsője néha látni engedett egy sárkányt ábrázoló tetoválást is a lapockáján. Lisbeth Salander hajszíne eredetileg vörös volt, de hollófeketére festette. Úgy nézett ki, mint aki most kelt fel egy rockerbanda tagjaival töltött egyhetes orgia után."

És ha már munka. Ő a legjobb. Alapos, precíz, a feladatát nem befolyásolják érzelmek. Tűzön vízen keresztül megy, de mindent megcsinál. A számítógépek, a net a második természete, Nincs olyan, amit ne tudna megtenni, vagy ne tudná, hogy ki tudja megtenni. Minden részlet fontos a számára. Az információ a lételeme, a titok mint fogalom nem létezik.

"Lisbeth Salander súlyos betegségben, információfüggőségben szenvedett, a morállal és etikával kapcsolatban pedig meglehetősen liberális elveket vallott."

"– Mindenkinek vannak titkai – felelte Salander közömbösen. – Az a kérdés, sikerül-e kideríteni őket."

Bár a saját függetlenségéért küzd, mégsem kér segítséget. Nincs szüksége mások sajnálatára. Amiért beskatulyázták, ugyanazért meg sem érthetik, tehát nem is próbálkozik. Saját értékrendje szerint él, és aki nem tud hozzá alkalmazkodni előbb-utóbb pórul jár, mert rá tipikusan igaz az, ami nem öl meg, az megerősít.

Elveszi, ami neki kell, de mint oly sok antiszociális ember, az érzelmeivel, amelyekkel a környezete véleménye szerint nem is rendelkezik,  nem tud mit kezdeni. Pedig rengeteg van belőlük, csak érezni olyan luxus, amiért nagy árat kell fizetni.

"Lisbeth Salander attól félt a legjobban – aránytalan, betegesen nagy és fekete félelem volt ez –, hogy az érzései miatt nevetik ki az emberek. És erre tessék: hosszan tartó munkával, kemény erőfeszítések árán felépített önérzete itt hevert összetörve, megtiporva."

Szavazz rá, mert az az erő ami benne van, kevesekben található meg! Szavazz rá, mert nem érdekli, hogy ki mit gondol róla. Ő csak egy dologhoz hűséges, és az saját maga. Nem tartozik számadással senkinek, és olyan karakter, aki mellet nem lehet elsétálni. Aki hatással van mindenkire és mindenre maga körül, bár még maga sincs tisztába ezzel. A kevésnyi barátjának örök hűséget esküszik, de csak saját magáért felelős.

Kötelező rászavazni mindazoknak, akik szembesültek már a környezetük rosszallásával, helytelenítésével. Akik valaha is kilógtak egy adott körből, hiába próbálkoztak beolvadni. Azoknak, akik megtanulták elfogadni saját magukat, a korlátaikat vagy csak vágynak erre. De leginkább azokat várjuk, akik nem hajlandóak meghajolni, és akik számára a legfontosabbak az elveik. Mert Lisbeth-ben mindez megvan,  rengeteg erővel, ésszel és kitartással fűszerezve, ráadásul a humorérzéke valami zseniális (nézzétek csak meg a pólókat, amiket visel).

A szavazás a szokásos módon érhető el. A Lisbeth-re, bármelyik képre kattintva, vagy ellátogathattok a Könyvek háborúja oldalra is, de nagyon fontos, csak egyszer szavazhattok! Aztán like-oljátok a posztot, hogy minél többen tudjanak róla.

A szabályokat itt olvashatjátok újra, és szép játékot kérek mindenkitől, különben kénytelen leszek moderálni, amihez szöges kesztyűt használok. :)

Ha hozzászólásban ezt jelzitek is (a fentebb olvasható like-olással együtt persze, hiszen a játék kiírásban így szerepel), akkor megnyerhetitek az oldalról Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos vagy Tonya Hurley: Szellemlány című könyve. És mivel a Fumax Kiadó volt olyan kedves és felajánlotta nyereménynek Dan Wells könyvét, így a Szellemlányt is ki fogom sorsolni. Azaz, két nyertest hirdetek a végén!:)

Lisbeth himnusza:


12 megjegyzés:

  1. Lájkolva, ÉS meg tudtam osztani :D

    VálaszTörlés
  2. Lájk, megosztás, szavazat megvolt.:) Hajrá! :)

    VálaszTörlés
  3. Showalter fanként sajnos Anjára kellett szavaznom, de azért lájkoltam és innen szavaztam. :)

    VálaszTörlés
  4. Így van, már meglehet. :) Köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  5. Nem állunk olyan rosszul, bár jól sem...:D Nagyon drukkolok. :) Köszönöm.:)

    VálaszTörlés
  6. Na az, hogy innen szavaztál kedves gesztus volt. :D Értékelem az őszinteséged. :) A játéknak nem feltétele a jelöltem támogatása. Főleg azért, mert mikor kitaláltam, még nem lehetett tudni, kik jutnak be. Aztán azért, mert a sok természetfelettivel szemben csupa embert választottam, de majd kiderül. ;) Szóval beírtalak. Köszönöm.:)

    VálaszTörlés
  7. Szavaztam, lájkoltam, de még mindig nem tudom, hol osszam meg???

    VálaszTörlés
  8. A facebookodon pl. :) A like-olással ezt különben már megtetted. :)

    VálaszTörlés
  9. Szavaztam Lisbeth-re a határidő lejárta előtt, de csak most tudtam regisztrálni az oldalra és feliratkozni hozzászólásban.

    VálaszTörlés
  10. Semmi gond. :) Így is ér, mivel előtte megosztottad. :) A szavazás különben nem feltétel, de külön öröm. ;)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...