2019. július 7., vasárnap

Tom Clancy: Without Remorse (Jack Ryan Universe #1) - Bűntudat ​nélkül

Az úgy volt, hogy teljesen gyanútlan megnéztem az Amazon saját gyártású Jack Ryan sorozatának első évadát, és olyannyira a hatása alá kerültem, hogy csakis szuperlatívuszokban voltam képes beszélni róla - még úgy is, hogy pontosan láttam a hibáit. Csakhogy, amikor az emberlányát elkapja a gépszíj, akkor nem végez félmunkát, begyűri, mint a kiürült üdítős dobozt, és aztán mindenki csak pisloghat, mert másra nem marad energiája. Ez az élmény végre megadta a kezdő lökést arra, hogy megismerkedjem a könyvekkel is, amire már amúgy is rég készülök.

John Kelly elvesztette a felségét, és gyászában teljesen elvonul a világtól. Egészen addig, míg néhány hónappal később fel nem veszi a stoppos Patriciát. A lány szörnyű múlttal rendelkezik, és az ex Navy SEAL-es valamiért, bár maga sem tudja miért, segíteni akar. A segítségnyújtás némileg eldurvul, és hosszura is nyúlik, így miközben tisztogatja Baltimore utcáit, a Pentagon kérésére John Clark álnéven segít előkészíteni egy Vietnami küldetést, hogy kimentsenek egy foglyul ejtett ezredest. 

Amikor megszületett az elhatározás, ama tudat tükrében, hogy nem élhetek Jack Ryan nélkül, egy újabb problémával találtam szembe magam, amire bevallom, nem voltam felkészülve. Ugyanis olvashattam a könyveket megjelenés sorrendjében, és akkor egyből összefutok a kedvenc karakteremmel, vagy haladhatok kronológiai sorrendben, amitől vélhetően jobban összeáll majd a sztori, de Ryan még biztosan nem szerepel benne, hiszen a történet idején gyerek.

Végül némi tépelődés utána a kronológiai sorrendet választott, mivel Clark szintén egy gyakran visszatérő, kedves karakter, és a könyv gyakorlatilag azon megy végig, hogyan lett John Kellyből John Clark. Mi vezetett addig, hogy új személyazonosságot kapjon, s mitől olyan értékes, hogy minden problémát megérjen. Érdekes történetnek ígérkezett.

Ennek ellenére eleinte nem tudtam sokat kezdeni vele, értettem a fájdalmát, hogy miként enged be újra valakit az életébe, majd hogyan veszti el újra. Értettem a dühöt, amivel munkához látott, de a második szál, az ezredes megmentése valahogy jobban érdekelt volna. Talán azért is, mert Kelly minden jel szerint ugyanazt a kört ismétli. Még úgy is, hogy az előkészületei, a gondolatai érdekeltek, az egész kicsit furcsa volt.

Aztán megértettem mindent, amikor a könyv harmadánál összeérni látszott látszott a sztori, ahol újabb szereplők léptek be, és a dolgok párhuzamosan haladtak egymás mellett. És attól a ponttól, mi tagadás, nagyon szerettem.

Clark sosem lesz olyan idealista, mint amilyen Ryan, és nem is kell. Magától érthető módon nyúl az erőszakhoz, mert jó benne, de nem ez határozza meg, ki is ő. Mintha kettős énje lenne, amit kényére és kedvére ki és be kapcsolhat. A küldetés mindenek felett, és hogy ez a küldetés egy ezredes kimentése, vagy egy amerikai város utcáinak megtisztítása, szinte mindegy is.

Nem állítom, hogy tökéletes, néhány közhely, középkategóriás kiszámíthatóság felüti a fejét itt meg ott, csakhogy az az érdekes, ez mind lényegtelen. Úgy olvasni, hogy magával a karakterrel már találkoztál, már ismered néhány filmből vagy sorozatból, külön érdekesség. Tom Clancy techno-thriller irányzata, az írói stílusa, az univerzum, amit teremtett egyaránt magával ragadó.

Nem döntöttem rosszul a kronológiai sorrenddel, de az is igaz, ez a kiváltság csak azoknak jut, akik későn kezdik. Amiből persze egyenesen következik, hogy sosem késő. Főleg most, hogy a Partvonal Kiadó előröl kezdte a szériát, amit különben már évek óta nem lehetett kapni.

8/10
               

4 megjegyzés:

  1. Mér' nem tudtam én erről a sorozatról? :O D Na, megyek, utánanézek. :)

    Most jól értem, hogy Ryan itt még nem is főszereplő? Akkor mitől a sorozat része ez a könyv?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, miért nem tudtál róla, de zseniális, csak ajánlani tudom. Napjainkban játszódik, egy csomó dolgot modernizáltak, Ryan egyszerűen tökéletes John Krasinski alakításában, én totálisan odáig voltam érte. Főleg, hogy megmutatja a másik oldalt is, hogy mi vezetett a karakter radikalizálódásához. Kíváncsi vagyok, hogy fog tetszeni. Már baromira várom a második évadot. És tuti, hogy lesz harmadik is. :)

      Azért a sorozat része, mert ugyanabban az univerzumban játszódik, úgy is hívják a szériát, hogy Ryanverse. És mert John Clark gyakran visszatérő szereplő lesz a későbbiekben, többször találkozhatunk majd vele, és ez az ő története. :) Különben Ryan apja benne van. ;)

      Törlés
    2. Szimpatikus a főszereplő, szóval felvettem a megnézendő sorozatok listájára. :)

      Törlés
    3. Ne várj vele sokat, alig 8 rész! ;) Kíváncsi vagyok, hogy fogod szeretni. :) Mert fogod, csak a mennyire a kérdés :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...