2015. október 3., szombat

On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik (Calderon #1)

Elég sokat gondolkodtam azon, hogy írjak-e erről a könyvről. Nem újdonság ugyan, de a megjelenéskor akkora hájp vette körül, hogy ösztönösen elzárkóztam tőle. Aztán mindenhol olvastam, mennyire jó, tehát egy akcióban mégis begyűjtöttem. Majd csak várt, várakozott...

Calderon felesége halála után különböző módokon, de rendkívül sikertelenül próbálja meg eldobni az életét. Mivel úgy tűnik, életben marad, kénytelenen valami munka után nézni, és hamarosan megkapja másvalaki almainak állását. Ő másodkapitányságra pályázott, azonban valahogyan kapitány lett. Az elejétől fogva bűzlik a nagy kaland, de a levitézlett főnemesben vonzalom támad a szamuráj ősökkel büszkélkedő kadétlány iránt, így nem ér rá foglalkozni a nagy talánnyal. ellenben leköti mindkettőjüket a környeztük manipulálása, egészen addig, amíg késő nem lesz, és már csak egymásra számíthatnak.

Magyar író könyvéről írni mindig rizikós, először is, mert büszkék vagyunk az íróinkra és hatalmas rajongói bázissal rendelkeznek. A kritika elmehet személyeskedésbe, főleg, amikor az embert megrohanják azok, akik imádták az említett darabbot. Számtalan példát láthattok erre különböző magyar blogokon, néha még az is előfordul, hogy az író vagy a kiadó emberei engednek meg maguknak olyan stílust, ami egyenesen minősíthetetlen, de szerencsére ez a része engem egyáltalán nem érdekel. Főleg, hogy a Napi falatot, tiszta szerencse, nem olvassák napi ötezren, és mert az ízlés egyedi és megismételhetetlen. Szóvak velem vitatkozni lehet ugyan, de az ízlésemet megreformálni nem. Miért írtam ezt le? Már olyan húsz oldal után azt gondoltam, hogy ez egy rejtői űropera, amit később mások, akik elvégezték a házi feladatukat, meg is erősítettek. Tehát ez egy ponyva, és ezért úgy is gondoltam, nem lesz itt semmi gond! Rejtő Jenőt biza szeretem. És ez miért fontos? Mert nem az, amire számítottam. Teli van suta szituációkkal, burleszkbe illőkkel, és még sutább párbeszédekkel.

Az ember eldöntheti, hogy csak a jóra koncentrál és élvezi azt, ami jutott, vagy morgolódik a hibákon, és bár nem vagyok egy morgolódós fajta, egyszer csak azt vettem észre, egyre kevesebbet nevetek, és többet bosszankodom olvasás közben. Persze sokáig nem értettem miért, mígnem egyszer csak bevillant, Rejtő azért jó, mert nem akar másnak látszani, mint ami. "Sorozatféléket" írt ugyan, hiszen ott vannak az  újra és újra felbukkanó szereplők, de nem írt egy fia folytatást sem, ezért nem is jelent meg a történetben olyan szál, ami nem érdekelt. Fix oldalszám, tuti kaland, tudtam honnan és hová tartunk, nem volt függővég, nem akart mást, csak adott időben szórakoztatni. Erre számomra Calderon sajnos nem alkalmas. Túl hosszú laza szórakozásnak, de túl sete egy űroperának. 

Az a manipulálás, a játszma, amit annyit emlegetnek inkább bosszantó volt, mint érdekes. Olyan szinten átlátszó és sokszor gyerekes, hogy én biztosan nem tennék meg semmit a hatására, a nemesi kőr és a politikai intrikák pedig unalmasak, szerátágazóak, túl magyarázottak, miközben valahogy mégis érthetetlenek. Bár az adott történetet végére pont kerül, számtalan kérdés nyitott maradt.

A helyzet az, hogy megvan a második része is, mert nem gondolkodtam előre, és olcsóért ugye megérte, de most akárcsak az első rész, csücsül a polcomon. Egyszer nyilván be fogom fejezni, csak nem tudom mikor. A legnagyobb baj, hogy egyedül a poénok miatt érte meg elolvasni, a történet maga egyáltalán nem érdekelt. Egy kötetben működött volna, de egy folytatáshoz szerintem kevés. Ne értsetek félre, nem vártam, hogy életszerű legyen, hiszen sci-fi lenne, de a karakterek több sebből véreznek, a párbeszédek pedig papírízűek. Azt viszont elismerem, a leírások jók, sőt! On Sai szárnyal, ha hagyják írni, és nem zavarja meg a történetet a főszereplője. Az az érzésem, hogy egy másik stílusban sokkal, de sokkal jobb lenne, csak sajnos, mivel ilyen az élet természete, fele ennyire sikeres is.

Szóval nem tudom... Nem volt olyan rossz, de nem volt olyan jó sem. Míg Rejtőt újra és újra kézbe veszem, mert hát szenvedélyem a ponyva irodalom, ennek a könyvnek sajnos új gazdát fogok keresni. Nálam  nincs jó helyen. Nem tudom eléggé értékelni, márpedig minden könyv megérdemel egy olyan gazdát, akit boldoggá tesz. Ha befogadnád, jelentkezz nálam!

6/10

10 megjegyzés:

  1. Nekem tetszett, a humora olyan kis "agylöbbölő" volt, de van, akinek ez nem jön be. Rejtőt amúgy én is szeretem, de nem gondoltam rá olvasás közben, sőt, most hogy visszakerestem a saját posztom, konkrétan ezt írtam róla: "Érdekes, hogy Rejtőhöz hasonlítják például a hátlapon lévő értékelések is, én mégsem éreztem ahhoz hasonlónak. Sokkal inkább eszembe jutott róla az előbb említett Napernyő Protektorátus sorozat (Gail Carriger), az Űrgammák, ha valaki még emlékszik rá (Szulák Andrea énekelt főcímdalt benne :D) és a Macskafogó."

    Már majdnem két éve lesz, hogy az első részt olvastam, de még nem folytattam a másodikkal. Gondoltál rá, hogy On Sai másik könyvével, sorozatával próbálkozz, a Scarral?

    VálaszTörlés
  2. Nekem is tetszett. Hasonló, mint Rejtőé. :) Már ez az úriember nem temetkezik hitelből is tipikus. :) Ha akartam volna, sem tudom elvonatkoztatni magam tőle. A Napernyős izét nem olvastam, a Űrgammákhoz semmi köze, legfeljebb a pérbeszédek esetlenségében, a Macskafogót meg egyenesen kikérem magamnak :D
    Én sem folytattam még, pedig a könyv megvan, csak egyszerűen nem érdekel.

    Az a baj, hogy ezek után nemigen van kedvem próbálkozni mással. Nem olcsó ahhoz, hogy soha ne akarjam többé kézbe venni.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jólvanna, szeretek hasonlítgatni egy ideje :D A Macskafogók a japán egérlány miatt ugrott be szerintem (Taina-analógia). De csak messziről. Az Űrgammák pedig nekem az első ilyen űr-sztori élményem volt kicsiként.
      Az úriember nem temetkezik hitelből tényleg Rejtős, hmm, nahát, revideálnom kell a nézeteimet. Egyébként újra akarom olvasni a második kötet előtt, mert nagyon kiestek az események a fejemből.

      Azért örülök, ha azt mondod tetszett, nálam a 6 pont már nem olyan nagyon jó általában, felejthető, közepes.

      Törlés
  3. A könyv abszolúte felejthetően közepes, a humora tetszett. :D Írtam is, hogy csak a poénok miatt volt értelme olvasni, amire mindenki azt mondta, a másodikban kevesebb lesz... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De talán ott rágyúrt On Sai a sztorira :)

      Törlés
    2. Nem kizárt, de nem kísérletezem... majd... talán... egyszer. :D

      Törlés
  4. Jajj, Reea, ne máár! Fúj, most utállak :DDD , stb, stb. Írj most már valami olyanról, ami tetszett. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy te utálsz, nem utál úgy senki! ;) Biztos fogok.. majd... amikor olvasni is lesz kedvem :D

      Törlés
    2. Olyan cukin utálkoztok itt mindig :D

      Törlés
    3. Nehéz leplezni az igaz érzéseinket, de megpróbáljuk. :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...