2018. január 1., hétfő

Vigyázat, jövök!

2015-ben késztettem egy listát, ami olyan könyvekből állt, amiket arra az évre beterveztem, és ha esetleg összevetitek a kettőt, azt fogjátok látni, az első listából kettőt, míg az alternatívból négyet pipáltam ki. S hogy ne legyen annyira egyszerű, azok egy részét is tavaly, szóval még csak nem is 2015-ben. Ugye ezek után felmerül a kérdés, mégis mi a csudáért görcsölök?! Hát azért, mert ezeknek a könyveknek nagy része évek, azaz évek óta a polcomon porosodik, és bár tavaly előszeretettel választottam olvasnivalót hátulról, ez is kevésnek bizonyult.

Ráadásul, azt a néhány ajándékot leszámítva, azért vettem meg mindet, mert az író előző könyve tetszett, esetleg régóta vágytam rá, és/vagy - bár ebből van a legkevesebb - valaki olyan jó szívvel ajánlotta, hogy beleszerettem ismeretlenül is. Úgy érzem, ezek után rendkívül csúnya dolog részemről méltatlan mellőzésük.

Itt van egyből Márquez, szeretem a könyveit, van belőle szép számmal, de ezt az egyet, a Szerelem a kolera idején-t soha nem olvastam, nem is igen szándékoztam, pedig az egyik kedvenc írómról van szó. És pont ugyanez a helyzet Lessinggel vagy Virginia Woolffal, ami olyan mintha Murakamiról írnák listákat, de ahogy jelenleg állok a könyveivel, lassan szintén felkerülhet. És ugye abban mind egyetérthetünk, ez így tarthatatlan állapot.

Az alternatív sorozaton pedig olyan könyvek is szerepelnek, amik  egy-egy sorozat részei, és már sokszor szembe jöttek velem, vagy csak rakosgatom őket ide-oda, esetleg már a befejezésükre várnak, úgy mint Darren Shan: A kígyók városa, és ez leginkább azért dühítő, mert szerettem az első két részét.

Az elsődleges feladat tehát, csökkenteni a 110-es várólistámat, a második pedig bizonyos értelemben ebből adódik, de attól még nem könnyű: több könyvtől szabadulni meg, mint amennyit veszek. Ha ugyanis minden ugyanígy megy tovább hamarosan költöznöm kell - lassan mindent elborítanak a könyvek -, márpedig én szeretek itt lakni.


Fő lista:

 1. Junot Díaz: Oscar Wao rövid, de csodálatos élete;
 2. Jenny Downham: Amíg élek;
 3. Dr. Eben Alexander: A mennyország létezik;
 4. Orhan Pamuk: Fekete könyv;
 5. Orhan Pamuk: A fehér vár;
 6. Ian McEvan: Szombat;
 7. Jack Kerouac: Gerald látomása;
 8. Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején;
 9. Virginia Woolf: Felvonások között;
 10. Doris Lessing: Megint a szerelem;
 11. William Nicholson: Anyaföld;
 12. Vladimir Nabokov: Lolita.

Alternatív/szórakoztató lista:


 1. Philip K. Dick: Timothy Archer lélekvándorlása;
 2. Philip K. Dick: Az utolsó szimulákrum;
 3. Rachel Joyce: Harold Fry valószínűtlen utazása;
 4. Dan Simmoms: Hyperion;
 5. Benedek Szabolcs: A vértanú;
 6. Fred Vargas: Talpra halottak!;
 7. Dan Brown: Az elveszett jelkép;
 8. Patrick Rothfuss: A szél neve;
 9. John Scalzi: Szellemhadtest;
 10. Darren Shan: A kígyók városa;
 11. Robert Jordan: The Eye of the World;
 12. Christopher Moore: Prérifarkas blues.

2 megjegyzés:

 1. Elképzeltem, ahogy lassan kiszorítanak a könyvek a lakásból! :) Nyugi, nálam is sok könyv vár hosszú-hosszú éveket, sőt évtizedes példányaim is vannak bőven... :) A Szombatot olvastam, jó volt! Harold Fry nekem kissé uncsi, illetve Az elveszett jelkép is a gyenguszabb Dan Brownok közül való. Kíváncsi leszek, neked hogy fognak tetszeni.
  Óóó, és két Pamuk, és Nicholson is! *-* Jó lista, hajráhajrá hozzá!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát ki is! Tiszta honfoglalás :D
   Igyekszem, köszönöm, most épp a Márquezzel küzdök, aztán még bármi megtörténhet. ;)

   Törlés