2015. február 10., kedd

Teaser kedd #131


Egy ideje párhuzamosan olvasom Vámos Miklóst, nagyjából úgy mindennel, habár ez a minden rendszerint valami könnyedebb darab. Azonban az eheti választottam egy kicsit más. Egyfelől könnyed, de inkább a központi kérdésből adódóan, másfelől szépirodalom a szerzők miatt. Nem véletlen és határozott a többesszám, hiszen gyűjteményről beszélek.

A különlegessége, hogy csupán a téma adott, de az antológiában tizenkét szerző novellája szerepel, mind arra az ősi rejtélyre próbál egy választ adni, hogy mi is az a szerelem. Egységes választ ugyan nem, de olvasás közben némi szórakozást határozottan nyújtanak.


- Az a szerelem - s a csöpp asszony vidáman verte öklével a térdét -, az mind szerelem, amit maga mesélt, de az igazi szerelem, ha én úgy megsózom a levest, hogy egyáltalán ehetetlen, s jön az uram az iskolából a komoly szakállával és a borús homlokával, s leül az asztalhoz, és belekóstol, és el sem fintorítja az arcát, hanem azt mondja: "Így nem tud főzni senki a világon, ilyen jót még nem ettem!"
- No, azt hiszem, azért van olyan leves, amit a legőrültebb szerelem sem vesz be.
  
Részlet Móricz Zsigmond: Szerelem című novellájából
Mi az a szerelem? Híres magyar novellák az örök rejtélyű érzésről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...