2014. április 21., hétfő

Niall Leonard - Zúzógép (Crusher #1) - BTK



A Maxim Könyvkiadó igazi meglepetést jelentet meg a Könyvfesztiválra! A Zúzógép egy izgalmas nyomozásba kalauzol, ahol a főhősnek a saját becsületét kell igazolnia. Végre egy történet, amit a srácok is imádni fognak! Sok érdekességet megtudhatsz a könyvről, ha követed a turné állomásait, valamint három példányt is kisorsolunk a könyvből a Kiadó jóvoltából!
  
Niall Leonard - Zúzógép

A nap, amikor Finn Maguire felfedezi az apja holttestét, addigi sivár élete a feje tetejére áll. A gyilkosság első számú gyanúsítottjaként Finnek versenyt kell futnia az idővel, hogy tisztázza magát és kiderítse, ki gyűlölte az apját annyira, hogy megölje. Miközben felforgatja a brutális és mocskos londoni alvilágot a keresett válaszokért, Finnek egyre több sötét családi titokkal és veszéllyel kell szembenéznie. Meg kell tanulnia, hogy azoktól az emberektől számíthat a legnagyobb pofonokra, akikben leginkább megbízott...
A szürke ötven árnyalat szerzőjének férje, Niall Leonard a tizenéveseknek írta a krimisorozatot. A regény a sorozat első része.  

Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Terjedelem: 280 oldal 
Fordító: Széky János
ISBN: 9789632612911 ·  
Megjelenés időpontja: 2014. április 30.

És hogy én mit gondolok róla?

Tisztázzuk egyből az elején, ez egy YA, ami semmi mást nem jelent, az itthoni megítélés ellenére, minthogy egy olyan könyvről beszélünk, amit a 14-21 éves korosztálynak szántak. A kategória igen tágas, sok dolog belefér, van itt Harry Potter, Csontváros, Részleges trilógia, Nem vagyok sorozatgyilkos trilógiaÉles és gyors sikoly, Lucas és még sorolhatnám az egészen drámai művekig. Szóval nem, nem egy hagyományosan fantasy világban játszódó háromszöges szerelmi történet, tessék elfelejteni az ilyen sztereotipakat. 

És miért volt fontos ezt tisztázni az elején? Mert ha rajtam múlna, én a 16 éves korosztálynál húznám meg az alsó határt. Ez a könyv ugyanis az ifjúsági kategória "széthullott birodalomja", szókimondó és erőszakos.

Finn csak 17 éves, a gondjai nem mostanában kezdődtek ugyan - diszlexiás, otthagyta a sulit, és már aktája van a rendőrségen is-, de nevelőapja halálával hirtelen minden megváltozik körülötte. 
Elveszíti az állását, amit különben sem szeretett, de legalább munka volt, fogalma sincs, hogyan fog megélni, hogyan kell intézni egy temetést, és hab a tortán, hogy a rendőrség nem is keres más gyanúsítottat. Biztosra veszik, ő a tettes. 

Nos a fiú és az élete is zűrös, némileg érzelemmentesnek tűnik, de hát még mindig csak tini, akit a körülményei korán felnőtté tettek. Nem ijed meg az árnyékától, elvégre bokszoló, egyébként is jó kondícióban van, rengeteget fut, és ez segíti levezetni a benne lévő feszültséget. 
Nem érdeklik a terhelő tényezők, és úgy dönt, kideríti az igazságot. Közben bekopogtat a múltja is, de kiderül a szerelem és árulás sincs messze egymástól.

Szerettem, mert nincs leöntve tonnányi cukorral, szerettem, mert szókimondó és nem álságos. Még ha ellentmondásosnak is érezni itt vagy ott, utólag kapunk mindenre magyarázatot. Brutális, mert a körülmények sem ideálisak, mocskos, mert így jár az, aki bűnözőkkel keveredik. Vicces, mert a szarkazmus nálam jól fizet, és izgalmas, mert bár minden elemet külön-külön összetettem, mégis volt olyasmi, amire nem számítottam.     

Jól szórakoztam közben. Igen rövid, 280 oldal mindössze, és stílusa kissé személytelen. Ez egyfajta érzelmi távolságtartás is, ami a főszereplőnket jellemzi, és furcsa mód pont ezzel került hozzám közel. 
Nem titok, hogy szeretem az ifjúsági irodalmat, és bár sok esetben hajlamos vagyok olyat kézbe venni, amiben teremnek a hullák, ez a könyv nem a gyilkosság miatt különleges. Finn karaktere teszi azzá. 

Hogy negatívumot is mondja, mint gyakorló diszlexiás, az ezzel a témával kapcsolatban - felnőttek által - ellőt poénok, vagy akár Finn hozzáállása a problémához helyenként nem igazán nyerte el a tetszésemet. Úgy érzem, Mr. Leonárd karaktere, bár nem szokása, ebben a kérdésben mégiscsak felhagyott a küzdelemmel, és tényként, vagy kibúvóként használja bizonyos dolgokra. Természetesen a diszlexia is sokféle lehet, ráadásul széles palettáról származó egyéb tüneteket képes produkálni, az egyensúlyzavartól a számolási nehézségekig, mégis ez a része azért egy picit nekem furcsa. Ennél nagyobb bajom sose legyen. 

Amikor elkezdtem olvasni, nagyjából 20-25 oldalon keresztül csak utaztam. Úgy gondoltam, mellényúltam, Finn meg én mégsem lettünk egymásnak teremtve. Ha 6 pontot tudok majd adni rá, már elégedett leszek, de ahogyan haladt a történet, teljesen magával ragadott. 
Idehaza nem igazán vagyunk hozzászokva az efféle ifjúsági irodalomhoz, de nekem bizony nagyon bejött. Azért olvasás közben gyakran eszembe jutott, milyen érzés lehet Niall Leonardnak, hogy mindenki úgy emlegeti, mint a Szürke trilógia írójának férjét. Pedig ez a könny nagyjából ezerszer jobb  E.L. James könyveinél.

9/10

Játék


Nincs más dolgod, mint összegyűjteni a turné állomásairól a kiemelt betűket és összerakni belőlük főszereplőnk, Finn munkahelyének nevét. Csak magyarországi postacímmel rendelkezők vehetnek részt a játékban. Sok szerencsét!!

a Rafflecopter giveaway


A turné állomásai:



                        Előrendelhető 30%-os kedvezménnyel! 
Olvass bele!

2 megjegyzés:

  1. Online vagy pdf-be nem lehet leszedni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre sajnos nem tudok válaszolni. Nem töltök le könyveket.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...