2017. december 16., szombat

Charlie N. Holmberg: The Paper Magician (The Paper Magician #1)

A magyarul is megjelent A papírmágus úgy söpört égig az ismerőseimen, mint egy nyári vihar. Látszólag elsöpört mindet, és a nyomában elégedett, mosolygós könyvmolyok maradtak. Szinte mindenki szerette, ami persze mindig gyanús, főleg, ha rólam van szó, mert hát sok esetben kimondott hátrányt jelent mások elégedettsége, pontosítok, tömeges elégedettsége, viszont szinte senki sem állította, hogy tökéletes lenne. Ez tetszett, no meg pont beleillik abbeli tervembe, hogy több női íróval ismerkedem, és megszabadulok azon előítéleteimtől, miszerint kevés nő tud számomra elfogadható fantasyt írni.

Ceony Twill nem akar papírmágus lenni, de úgy tűnik, nem sok választása van. Emery Thane mágus gondjaira bízzák, a probléma csak az, a férfi minden jel szerint teljesen bolond. Ha vonakodva is, de hozzákezd a tanuláshoz, azonban legnagyobb ámulatára sokkal több lehetőség rejlik a papírban, mint gondolta volna. Mire igazán elkezdené élvezni tanulmányait, Thane szívét elrabolják, szó szerint, és mivel mások nem tesznek semmit, nem tehet mást, mint visszaszerezi. Mintha ez ennyire egyszerű lenne. 

Az 1900-as évek elején járunk, amikor a valóságban nem sok joga volt egy nőnek, de ebben a világban varázslónak tanulhatott. Sőt, úgy egyáltalán tanulhatott, de azért még sincs olyan sok különbség. Ceony 19 éves, sok szempontból naiv, de erős benne a tudás utáni vágy, és nem fél a kemény munkától. Mivel érkezése után szinte egyből hozzákötik a papírhoz, többé nincs más választása. Azért némileg mégis csalódott, és őszintén, ki ne tudná megérteni a vonakodását? Amikor a papírra gondolok, csak az origami jut az eszembe, ami ugyan elképesztő, na de mire jó, azonkívül, hogy szórakoztató?

Thane bebizonyítja, milyen sok lehetőség rejlik a tudományában, csodák, amiket képzelni sem lehet. S ahogy az meg van írva, a lány lassan kezdi megkedvelni a mesterét, akiről kiderül, hogy harminc éves, halvány lila fogalma sincs a főzésről, de Anglia legjobb papírmágusa. Igaz, nincsenek sokan, de ez akkor is jelent valamit.  Ahogy az is, kedvesen bánik Ceonyval, nem vár el tőle mást, mint hogy tanuljon, nagylelkű, kedves, jóllehet kissé talán különc, csodás szemmel. Hát csoda, ha elkezd érzelmeket táplálni iránta?

Szinte az elejétől ott van ez a kis vibrálás, szóval igen, van itt szerelem, de csak amolyan ártatlan vonzódás formában, és bár elhanyagolhatónak látszik a történet szempontjából, valójában nagyon fontos a cselekmény tekintetében. A fekete mágia megjelenése új szintre emeli a félénk mesét, azonban ebben a rövidke könyvben, valahogy semmi sincs teljesen kibontva. Itt-ott némileg kiszámítható is, amiért az ironikus humor, csipkelődő párbeszédek és az alapötlet kárpótolt. A lány szinte esélytelen küzdelme mestere szívéért érdekes, és mellékesen számos leplet ránt le Emery legféltettebb titkairól.

Határozottan élveztem, de messze nem tökéletes. Charlie N. Holmberg színes fantáziával teremtette meg a varázslók világát, viszont nem egy vérbeli fantasy, és senkit se zavarjon meg a kor, köze nincs a steampunkhoz. Csavaros, szórakoztató, ugyanakkor habkönnyű történet, ami nem is túl vaskos, viszont még vagy 100 oldal ráfért volna. Remélem, a következő részekben megtudunk mindent, ami most kimarad.

Az A Darker Shade of Magic-kal ellentétben nem akarja többnek eladni magát annál, mint ami, és a kibontása nem gyengécske, inkább csak kevés. Így nem okozott csalódást sem, mert pont ezt vártam tőle. Könnyed regény, kis romantika, kis mágia, kalandok és papírállatok mindenütt. A pontozás ennek megfelelően magasabb, a benne rejlő lehetőségekért, de ez biza egy csajosabb darab, és valahol hét pont felett tanyázik. Nem csöpögős, nem rózsaszín, így még épp belefér a repertoáromba, tehát hamarosan folytatni fogom, és ez egy szilárd ígéret.

8/10

13 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy azért tetszett, meg hogy folytatni is fogod. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is, hogy rábeszéltél ;)

      Törlés
    2. Nem is tudtam, hogy ilyen jó vagyok rábeszélésben. :D

      Törlés
    3. mert olyan kis finoman csinálod. Észre sem veszi senki, hogy ez rábeszélés, csak azt, hogy ott mocorog az agyadban. :D

      Törlés
    4. :D Nagyon ügyes vagyok, magam sem jöttem rá, hogy mit is csinálok. :D

      Törlés
    5. Igazi, ösztönös tehetség vagy ;) :D

      Törlés
  2. Tök jó, hogy neked is tetszett! :) Úgy látszik, hogy ez a könyv a hibái ellenére is nagy sikert arat mindenkinél. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán azért, mert annyira kis könnyed. Nagyon jó az alapsztori,érdekesek a karakterek, de nincs semmi túllihegve. Mindenből kicsi van, és így jó az egyensúlya. :)

      Törlés
  3. Csak most látom a posztod, dejó, hogy tetszett! :) Folytasd is, szerintem neked is be fog jönni a sok üvegmágia, tükörmágia, és a harmadik kötet óóó, az milyen jó! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A harmadik még nincs meg, de a második már igen ;) Szóval a harmadik az igazán szuper? Mh... van, amire érdemes várni. *-*

      Törlés
    2. Most néztem, és kész vagyok. A harmadik rész érkezett meg, a második még úton van... Pedig azt szerettem volna olvasni. Bammer... :D

      Törlés
    3. Na pff... Akkor egy kicsit még várnod kell! :D

      Törlés
    4. Igen, de tiszta ideg lettem tőle, szóval el is olvastam a Caravalt. :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...