2014. december 26., péntek

A hetedik fiú - röviden

Mostanában különösen a filmértékelőket hanyagolom, ezért arra gondoltam, bevezetek egy új rovatot, a rövid filmértékelést, azaz lánykori néven a rövidfilm -et. Tudom, hogy valójában nem rövidfilmekről lesz szó, de a filmekről röviden olyan... nem is tudom, nem én vagyok. Mégis ebben a formában - 10 sorban az első benyomásról - hamarabb össze tudom szedni a gondolataimat, mint egy kifejtő postban. Természetesen nem szűnnek meg a hagyományos, reeásan bőbeszédű bejegyzések sem, csak legfeljebb ritkábban várhatóak.

És akkor kezdjük!
A hetedeik fiút NEM ajánlom azoknak, akik olvasták Joseph Delaney: A szellem inasa (Wardstone-krónikák #1.) könyvét, és ugyanezen okokból NEM ajánlom olvasásra azoknak sem, akiknek esetleg tetszett a film. Óhatatlanul csalódni fognak, komolyan kár a kidobott pénzért. Azonban ha egy olyan fantasyit kerestek, ami inkább kalandregény, kidolgozatlan forgatókönyvvel, ellenben jó szereplőgárdával és látványvilággal, akkor ez a film nektek készült. Találtok benne számos poént, szép tájakat, szörnyeket, sárkányokat, tiltott szerelmet és ármányt, titkokat, önzetlenséget, szeretetet.

Ezek alapján akár jó is lehetne, és nem kétlem, lesznek jó páran, akik élvezni fogják, nálam azonban szigorúan egyszer nézhető darab. Nem elég látványos egy silány folytatáshoz, és különben sem értem, miért kellett ehhez megvenni egy zseniális ifjúsági sorozatot - ami csak nálunk az, valójában gyermek fantasy a besorolása, 10+-os -, és készíteni belőle egy 16 karikás filmet.

A film egyébiránt erősen spoileres a sorozat többi kötetére nézve, de mivel a forgatókönyv amúgy is pocsék, és kimaradtak igen fontos lépések, a befejezés is épp annyira kurtácska, furcsácska, mint a kezdet.

Nem mondom, hogy unatkoztam rajta, de azt sem állítanám, hogy végig lekötött. Nagyon vártam már ezt a filmet, de a legnagyobb jóindulattal is csak:

6/10


6 megjegyzés:

  1. Épp most kaptam meg az első részt karácsonyra könyvben. Ezek szerint a filmet nem fogom megnézni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek örülök, mármint a könyvajándéknak, mert szerintem tényleg jó. Az a fajta, amit az ember együtt olvashat a gyerekével, kár, hogy nálunk a 3. rész óta nem jött ki folytatás... KMK, no comment!
      Nem volt rossz a film sem, csak tudod, nem volt igazán jó sem. Épp úgy tették tönkre ahogy a Percy Jackson második részét, annak sem lesz folytatása. Nem is csodálom, pedig a könyvek eszméletlen jók. Na, uff! :D

      Törlés
    2. Hát igen, ambivalens érzéseim voltak, hogy ha tetszik, 3 rész után abbahagyhatom, vagy folytassam angolul?
      Nem értem, minek vesznek meg könyvsorozatokat filmnek, aztán tönkreteszik, és annyi. Szomorú, de sajnos, már nem meglepő. :(

      Törlés
  2. Pedig figyelmeztettél, mégis megnéztem. :D Csak magamat okolhatom.
    Na ja, önálló fantasynek nem rossz, de nekem is egyszer nézhető.
    Nem értem, minek vesznek meg egy könyvet, ha aztán ez lesz belőle. Épp mint az Így neveld a sárkányodat esetében. Találnának ki egy önálló történetet más nevekkel, az eredetit meg hagynák békén.
    Valóban kár volt érte.
    Ja, ez már igazán apróság, de sokkal jobban hangzott a könyvben a Malkin mama (még alliterál is), mint a szinkronban a Malkin anya.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legalább elment vele egy délután. ;) Másra nem alkalmas, viszont én a Malkin anyán már fent sem akadtam, mert a sztori értelmetlensége mellett ez már fel sem tűnt. :D
      Nézd a jó oldalát. Túlélted! :)

      Törlés
    2. :D Sajnos, tényleg nem volt másra jó. Pedig látványos volt, remek szereplőkkel. Jobbat érdemelt volna.
      Túl. :D Nem úgy, mint a szereplők fele. :D

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...