2014. december 3., szerda

22 év, sajtótájékoztató és egyéb dolgok

forrás
Már több ízben is megemlítettem a kedvenc többnyelvű könyvesboltomat, és hogy milyen jól működő kapcsolatot ápolunk már vagy öt éve. Szinte hihetetlen, hogy elment az idő, és az elmúlt fél évtizedben bizony kissé össze is nőttünk. Úgy járok oda, mintha haza mennék, és teszem ezt nem csak azért, mert az összes eladót ismerem, hanem, és ez a legfontosabb, ők ismernek engem. Megszámlálhatatlan sok könyves élményt köszönhetek nekik. Rengeteg írót ajánlottak, több sorozatba csak azért vágtam bele, mert egyszerűen az élvezettel előadott összefoglalók, ismertetők, vagyis a lelkesedésük magával ragadott, és ezt soha, ezalatt az idő alatt még egyetlen egyszer sem bántam meg. Akkor sem, amikor a nadrágvásárlása szánt pénzemet hagytam ott, és akkor sem, amikor órákat álltam a pulttal szemben, elmélyülten ecsetelve, vagy éppen hallgatva az aktuális könyvélményeket.
Jóllehet nem vagyok része a Bestsellers csapatnak, mégis egy darabka bennem kimondottan úgy érzi, ezért akármilyen napom volt, széles mosollyal az arcomon lépek be az üzletbe. Ott ugyanis ismernek, megbecsülnek mint vásárlót, és a visszajelzéseim számukra is fontos.

Emlékszem az első alkalomra, amikor náluk jártam.
forrás
Még a blog előtt történt, és én azt vettem a fejembe, hogy bizony angolul fogok olvasni. Nem törte le a lelkesedésem, hogy az angolom elégé alapszinten járt, a szókincsem talán ha egy maréknyi szóból állt, és ez azt jelentette, nagyon munkás kezdetekre számíthatok, de hát ismertek, vagy csak higgyetek nekem, ha valamit elhatározok, azt mindenáron végigviszem. 
Jöhet jégesős és hóvihar, baj csőstül, kitartok. Az első problémám egyből ott jelentkezett, honnan vegyem a könyveket? Az Amazonról már akkor is rendelhettem volna, de mint mondtam az angol nyelvvel még voltak problémáim - szünet nélkül küzdünk... -, és a postázási költséget elég tetemesnek találtam. Egy-egy nagyobb könyves hálózat tartott idegennyelvű könyveket, de rendkívül szűk készlettel, és akkor a net elvezetett a Bestsellershez.

Elküldtem nekik, hogy kitől és mit szeretnék, és mivel nem kötöttem ki, hogy csupán egy bizonyos kiadvány érdekel, válaszként kaptam egy komplett felsorolást arról, ami akkor a piacon kapható volt. Amerikai, angol kiadások vegyesen méret és ár szerint. Ez utóbbi manapság is az egyik legvonzóbb tulajdonságuk, ha egy bizonyos kiadványra vágyom, amit sehol nem lehet kapni, de egyébként a piacon van, ők megtalálják. Tucatnyi esetben örvendeztettek meg olyan könyvekkel, amiket a tartalmuk mellett a borítójuk miatt választottam, de máshol nem tudtam beszerezni. És persze akad olyan eset is, hogy nem találták meg, de akkor is értékeltem az erőfeszítést, amit a kutatásba öltek. Értékelem ma is, mert kevés helyen tapasztalom ezt a fajta odaadást, lelkesedést, tehát amikor meghívtak a sajtótájékoztatójukra - hogy eljussak a lényeghez is -, egyből igent mondtam. Úgy éreztem, ideje visszafizetnem valamit azért a sok kellemes élményért, amit tőlük kaptam.

forrás
Számomra hihetetlen, mert csupán néhány éves az ismeretségünk, de maga a Bestsellers könyvesbolt már 22 éves, és ez alkalomból megújították a honlapjukat. Mi tagadás, igen szépre sikerült. Azt a titkos vágyat kívánták ezzel megtestesíteni, hogy hazai kihívójává váljanak az Amazonnak. Amire, ha figyelembe vesszük a különbségeket, még esélyük is van. A honlap már most hihetetlen mennyiségű (3 millió) könyvet tartalmaz- bár elsősorban angol kiadásokat -, de a kör folyamatosan bővül, és meghagyták a kérés lehetőségét.
 
Egy rövid regisztráció után már böngészhetünk is. Ha volt bármi hibája a helynek, hogy eddig nem volt lehetőség postázásra. Ez most megszűnt, mert kiszállítják futárral, vagy átvehetjük Pick Pack Pontokon és természetesen az üzletben személyesen is. Fizethetünk készpénzzel, kártyával és PayPallal. Mivel az üzlet könyveit különben is postán kapják, a külföldi szállítást nem terhelik a vevőre, a belföldi szállításnak természetesen ára van, de ezen aligha lepődik meg bárki is.

Amikor elkezdtem járni hozzájuk, még csak angol és francia könyveket, újságokat vásárolhattam, mostanra már kibővült a kör spanyol, orosz és német nyelvterületről származó kiadványokkal is.
És ha már itt tartunk, az üzlet díjazza a hűséget, engem például megajándékoztak egy 10%-os kedvezményre jogosító kártyával, de ezenkívül lehetőség van egyfajta pontgyűjtős akcióra is.

A honlap bal oldalán találjátok a Can't find? Quick Request névre keresztelt funkciót, ahol feladhattok keresést olyan könyvekre, amit nem találatok meg a honlapon. Lehetőség van egy speciális kiadvány keresésre, vagy csak simán a címre. Megadjátok az e-mail címeteket, telefonszámotokat, és hamarosan megérkezik, milyen lehetőségeitek vannak, és ami a fő, mennyiért.
forrás
A kerestetés nem jelent egyet a vásárlással, még mindig dönthettek úgy, hogy nem kértek semmit, én is megtettem már néhányszor. 
A szállítási idő különben 2-4 hét között van, attól függően honnan érkezik az olvasnivalónk. 

Távol álljon tőlem, hogy mindenkit rádumáljak, de én szépen lassan átszoktam oda. Ellenőriztem néhány könyvet azok közül, amiket megszerettem volna rendelni, és összehasonlítottam a Book Depository  áraival. Csupán egy tucatnyi könyvet csekkoltam, minden esetében 85-100 forinttal került többe a Bestsellersnél, gyanítom a valuta váltás miatt, de mivel  van 10%-os kedvezményem, sokkal jobban jövök ki. És ráadásul, mint írtam fentebb, imádok oda járni. 
Szükségünk lenne több olyan helyre, ahol ismernek, emlékeznek ránk, pontosan tisztában vannak az igényeinkkel, és mindent megtesznek azért, hogy elégedetlen távozzunk. Különös és kellemes kivételt jelentenek ebben a személytelen, távolságtartó világban. 
Ó, és külön figyelmetekbe ajánlanám a Penguin Books bögréit és táskáit. Ha nem lenne ötletetek a karácsonyi ajándékomra... Csak mondom!   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...