2012. augusztus 25., szombat

Artmozik éjszakája

A Corvin moziéjszaka után újabb kalandra vágyva neveztünk be erre az eseményre is.  Ahogyan várható volt, dacáras a három mozi rendkívül széles ajánlatának, arányaiban jóval kevesebb embert vonzott.

Sokakban zsigeri tiltakozást vált ki a művészfilm kifejezés, pedig a stílusukban legalább ötven árnyalat eltérés látható. Vannak populárisabb filmek, olyanok, amik talán nem is valóak a kategóriába, és akadnak mélyen elgondolkodtató alkotások. Szerintem azért, mert egy filmen gondolkodni kell, még nem lesz rossz. Nem is beszélve arról, hogy sok közönségbarát is szerepelt a repertoárba, mint például a Prometheus, A sötét lovag - Felemelkedés, Hófehér és a vadász, Fejvadászok vagy a Madagaszkár 3.

Lássuk a termést!

Amit még mindig tudni akarsz a szexről

Te jó ég! Annyira jó, hogy szavakkal le sem írható. Jutalomjáték ez Meryl Streep és Tommy Lee Jones számára. Igazán szórakoztató film arról, hogyan élnek egymás mellett az emberek egy kielégítőnek nem nevezhető házasságban, és hogy mit lehet tenni a félpezsdítéséért. Az egyik pillanatban teli torokkal nevettem, a következőben könnyek csurogtak az arcomon.  Streep még most is tűzes és vibráló, Jones pedig legalább tíz különböző arcát mutatta meg. Annyira kifejezőek, annyira élettel teltek voltak, hogy nem olyan hangulatot keltett bennem, mintha csak fimet nézek. Ott ültem a konyhájukban és éreztem a fájdalmukat, örömüket. No meg a tükörtojás illatát szalonnával. Egy bizonyos számú együtt töltött év után kötelezővé tenném.

Egyértelműen 10/10



Toszkán szépség

Egy család története, amit Bruno, a legidősebb gyerek szemén át ismerhetünk meg. A férfi középiskolai tanár, aki hazatér haldokló édesanyjához. Nem akar menni, nem akar ott lenni, de marad és végigéli a múlt minden, akkoriban fájdalmasnak, vagy érthetetlennek érzett pillanatát. Közben szembenéz saját magával is és végre lezár egy sereg mélyen gyökerező problémát.

A zsebkendő folyamatos használatban volt. A film hihetetlen módon telített érzelmekkel. Mindenfélékkel. Leírhatatlan olasz kavalkád ez a javából, amiben a szatíra is fel-fel üti a fejét, és a humor lágyabb formái is megcsillantják magukat. Sajnáltam mikor vége lett, pedig egy teljesen kerek történet volt arról, hogyan térünk vissza oda, ahol kezdtük, de mégis néztem volna tovább.

Megérdemelné az Oscart, de a felirat... Asszonyom helyett Mrs. Egy olasz filmben, magyar felirattal? Hospice mint elfekvő? A készítőnek járna egy pofon érte. De a film ettől még 10/10.

Keleti nyugalom - Marigold hotel

A történet hét nyugdíjas éveit taposó nőről és férfiról szól, akik Indiába költöznek. Mindannyian keresnek valamit, az okaik talán elsőre nem átláthatóak, még csak nem is azonosak, de összekovácsolódnak és rájönnek valamire. India talán nem adhatja mag a választ mindenre, de amire nem, arról még nem létezik kérdés sem.

Egy szórakoztató, magával ragadó történet az életről, életigenlésről, halálról, célokról és reményekről, olyan szereposztással, hogy a névsor puszta olvasásától sírni lett volna kedvem. És senkit ne tévesszen meg a hangulat. Kötelező darab mindenkinek, aki valaha is feltette azt a kérdést magának: miért?

Mi mást is adhatnék rá? 10/10



Final Cut - Hölgyeim és Uraim

Pálfi György rendezésében született mű több száz filmből összeollózva igazán formabontó és magával ragadó. Egy férfi és egy nő találkozását mutatja be úgy, hogy mindkét hőst százak alakítanak. A történet nem mélyenszántó, de csak hab volt a tortán, hogy volt. Igazán üdítő, ahogy egy-egy filmre ráismerünk, miközben azok egy nagyobb kép teljessé válását szolgálják.

Néha meglepő kombinációkat láttunk, néha nem odaillő karaktereket, az egész nézőtér nevetett, miközben az agyunk elhelyezte a sakkfigurákat a nekik megálmodott helyen. Igazi képorgia volt, ami azonkívül, hogy megdöbbentett, elvarázsolt és székhez tapasztott, még azt is elérte, hogy sürgősen újra kell néznem néhány, úgy ötven-száz, filmet.

Köszönjük, mert ez zseniális volt! 10/10



Kicsit később kezdtünk, így most csak négy filmre jutott időnk, bár könnyen lehetett volna belőle hat is. De kihagytuk az első és az utolsó filmeket is. Az agyam sem bírt volna többet, no meg aludni is vágytam már.

Tulajdonképpen minden egyes filmről írhatnék külön. Kár, hogy nincs annyi időm, de így a töredékét sem tudtam átadnia annak, amit ténylegesen nyújtani tudnak.

A szervezésre nem lehet panasz. Néhány apróbb baki azért becsúszott, mint a feliratok rossz pozicionálása, de nem vont le szikrányit sem az élményből. Imádtam minden percét! Rég volt részem ennyire felemelő és elgondolkodtató estében. Nagyon sajnálom azt a tíz-tizenöt filmet, ami most kimaradt, de próbálom majd ledolgozni a hátrányomat.

Köszönöm a társaságot, a szervezést. Az este pontszáma egyértelmű.

10/10

4 megjegyzés:

  1. Ismét felhívtad a figyelmemet pár jó filmre, köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  2. Már megérte! Fantasztikus az összes, nem is tudnék csak egyet ajánlani... Nézd meg mind ;)

    VálaszTörlés
  3. Mind érdekel, ha jól megnézzük. ;)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...