2012. március 21., szerda

Tintin kalandjai




(The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn)

színes, magyarul beszélő, amerikai-új-zélandi-belga animációs film, 96 perc, 2011

rendező: Steven Spielberg
író: Hergé
forgatókönyvíró: Steven Moffat, Edgar Wright, Joe Cornish
zeneszerző: John Williams
producer: Peter Jackson, Kathleen Kennedy, Steven Spielberg
vágó: Michael Kahn

szereplő(k):
Jamie Bell (Tintin hangja) Molnár Levente
Andy Serkis (Haddock kapitány hangja) Kőszegi Ákos
Simon Pegg (Thompson felügyelő hangja) Józsa Imre
Nick Frost (Thomson hangja) Görög László
Daniel Craig (Vörös Rackham hangja) Nagy Ervin
Toby Jones (Silk hangja)

Hergé zseniális képregénysorozata 1920 óta töretlen népszerűségnek örvend. Bár a mester már majdnem három évtizede elhagyta e világot, csupán a tavalyi év hozta meg számára a filmes elismerést.

Tintin a rendkívüli szimatú újságíró, hihetetlen érzékkel tenyerel bele minden olyasmibe, amihez semmi köze sem lenne. Ezúttal a piacon lel rá egy igazán szemet gyönyörködtető hajómodellre.  Szinte egyből gyanús lesz valami, hiszen alig fizeti ki a portékát már ketten is megszeretnék venni tőle. Válasza természetesen az, hogy nem eladó, de ez a kis incidens felkelti az érdeklődését, ezért kutatni kezd az Unikornis titka után.

Hamarosan ellopták a hajóját. Mivel úgy sejti, tudja hol lehet, egyből cselekvésre szánja magát. Az élete és tárcája egyaránt veszélybe forog. Egyre nagyobb zűrbe keveredik, aztán kiköt Haddock kapitány mellett, aki hasonló cipőbe jár mint ő. Egyesített erővel, kisebb nagyobb zökkenőket megoldva igyekeznek a rejtély végére járni.

A szerző kívánságához méltóan Spielberg nevéhez köthető feldolgozás kapott hideget és meleget egyaránt. Sokan távoztak fanyarkásan a mozikból, de azt hiszem ők nem tudják igazán, mit is akarnak. Ha közelebbről megvizsgáljuk a főszereplőnket találhatunk némi hasonlóságot már létező könyv vagy filmhősökkel. Az annyit kimondott kritika, miszerint a rendezőnek nem volt bátorsága meglépni egy élőszereplős feldolgozást, számomra nevetséges.

A Tintin épp olyan lett volna, mint mondjuk Indiana Jones vagy esetleg Allan Quatermain. Semmit sem tudott volna megőrizni az egyediségéből, hiszen olyan mint ő, rengeteg karakter akad. Hiába nem ugyanolyan, mégsem lett volna elég. A mostani fanyalgók azzal vádolták volna, hogy nem elég tempós, akciódús, vérbő utánzatnak és még unalmas is.  Tintin nem szuperhős, hogy trükkök ezreivel tegyük hihetővé hajmeresztő mutatványait, éppen hogy nem mutat be hihetetlen dolgokat, csak épp kis túlzásokat. Ehhez pedig nem lett volna szükséges, de még csak elég sem a legújabb számítógépes technika. Persze fel lehetett volna turbózni, de akkor meg nem lett volna Tintin. Sok bába közt a gyerek ugye.

Azok számára, akik rajongók, akik számára fontos és értékes a karakter, nem okozott csalódást a feldolgozás. Pont azt kaptuk a pénzünkért, amire számítottunk. Egy szórakoztató, helyenként vicces, izgalmas és erősen tömörített verziót a kis vörös újságíró kalandjaiból.

9/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...